Budimo u kontaktu

Blog

TRENEROVI LJUBIMCI Ovo su najzanimljiviji primeri, jedan je “apsolutni pobednik”

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Ta veza na relaciji menadžer-igrač postane toliko jaka da se njihovo partnerstvo uglavnom ne ograniči na samo jedan klub. (Photo/Andreas Schaad)

Nije retkost da treneri imaju miljenike među igračima u klubu. To su uglavnom fudbaleri na koje uvek mogu da se oslone i uvek znaju šta mogu da očekuju od njih.

Ta veza na relaciji menadžer-igrač postane toliko jaka da se njihovo partnerstvo uglavnom ne ograniči na samo jedan klub. Kada trener ode iz kluba često zna da pozove i tog miljenika da krene za njim. Upravo tu situaciju smo mogli da vidimo sa Mauricijom Sarijem i Žoržinjom kada su stigli na Stamford Bridž. Nije ni tajna da je Italijan želeo i ovog leta da dovede veznog igrača u Lacio gde je sada menadžer.

Znate ono kada tražite baš te neke pantalone ili baš tu neku jaknu, isto tako je i sa trenerima koji žele baš tog nekog igrača u nadi da će im doneti dobre rezultate kao i u prethodnim klubovima.

Postoji gomila primera, a ja sam rešio da izdvojim nekoliko najzanimljivih. Za većinu ste verovatno i čuli te ćemo krenuti od saradnje koja je opšta kultura u svetu fudbala.


VIGAN – BLEKBURN GG3+ SAMO GOLOVI SAMO BRERETON DIAZ


NEMANJA MATIĆ & ŽOZE MURINJO (Čelsi, Mančester junajted, Roma)

Čelsi je potpisao Matića prvi put 2009. godine, a vrlo brzo je prodat u Benfiku u zamenu za Davida Luiza. Bivši reprezentativac Srbije je ponovo stigao u London 2014. godine kada je Žoze sedeo na klupi i može se reći da je odmah stvorena neka veza između njih dvojice.

Matić je bio jedan od ključnih igrača u osvajajnju Premijer lige 2015. godine. Murinjo je napustio „plavce“, posle toga i završio je na Old Trafordu. Za njim je odmah stigao i Matić. Portugalac je želeo da Nemanja ima sličnu ulogu kao u Čelsiju, ali to nije baš bilo uspešno iako su osvojili trofeje.

Ovoj „romansi“ tu nije bio kraj. Portugalac je prošle godine seo na klupu Rome, a Srbin je ovog leta postao slobodan igrač jer mu je istekao ugovor sa mančesterskim klubom. Naravno da je prvi poziv stigao od Murinja. Matić je to, naravno, prihvatio.

NIKO KRANJČAR & HARI REDNAP (Portsmut, Totenhem, Kvins Park Rendžers)

Hari Rednap je sigurno bio jedan od najpoznatijih menadžera koji su dovodili svoje proverene igrače. Na kraju krajeva, potpisao je rođenog sina dok je bio u Sautemtonu a Pitera Krauča i Žermejna Defoa je vodio skoro svuda sa sobom.

Ipak, najpoznatija veza kada su u pitanju „provereni igrači“ je sigurno ona sa Nikom Kranjčarom. Hrvat je stigao u Portsmut dok je Hari bio trener, kada je prešao u Totenhem, Niko je odmah stigao za njim. Čak i 2012. godine, kada je Rednap stigao u Kvins Park Rendžers, prvo pojačanje mu je bio Hrvat koji je došao na pozajmicu iz Dinama iz Kijeva.

SALOMON RONDON & RAFAEL BENITEZ (Njukasl Junajted, Dalian Pro, Everton)

Pogotovo tokom svog perioda na Enfildu, Rafa Benitez je najviše uspeha imao kada je bio pod najvećim pritiskom. Prosto je najbolje rezultate beležio tada. Jedan od najzaslužnijih za njegove dobre rezultate na Sent Džejms Parku bio je Salomon Rondon. Napadač je postigao 11 golova na 32 utakmice za Njukasl kao pozajmljen igrač iz Vest Broma.

Ono što je najbitnije bilo Rafi jeste Rondonova sposobnost da zadrži loptu u napadu, dobija duele, ali isto tako defanzivno pomaže timu. Benitez je bio toliko impresioniran Salomonom da ga je odveo i u Kinu 2019. godine. Na 28 utakmica za Dalijen, napadač Venecuele je postigao 14 golova. Po treći put su sarađivali u Evertonu, ali ta saradnja nije trajala dugo jer je Benitez vrlo brzo dobio otkaz posle Rondonovog dolaska.


PITERBORO – FOREST GRIN 1&GG DVE EKIPE IDEALNE ZA OVO


HAMES RODRIGEZ & KARLO ANĆELOTI (Real Madrid, Bajern Minhen i Everton)

Anćeloti sigurno obožava Kolumbijca, ali isto tako sigurno žali što nije više izvukao iz njega. (Anthony Devlin/PA via AP)

Iako su sarađivali u tri kluba, Rodrigez je odigrao samo 77 mečeva pod Anćelotijem.

Trebalo je da Hames bude predvodnik nove generacije „kraljevskog“ kluba nakon što je bio najbolji strelac na Svetskom prvenstvu 2014. godine. Upravo u Realu je odigrao čak 46 utakmica pod Anćelotijem pre nego što je Italijan otišao 2015. godine.

Karlo je doveo Rodrigeza na pozajmicu u Bajern 2017, ali je ta epizoda trajala kratko jer je dobio otkaz nekoliko nedelja posle toga. Treći susret je bio Everton gde su imali vrlo dobru sezonu.

MARUAN FELAINI & DEJVID MOJES (Evertoni i Mančester Junajted)

Dejvid Mojes je oborio rekord kluba kada je potpisao Felainija 2008. godine. Belgijanac je na Gudison stigao za 15 miliona funti i proveo je sjajnih pet godina u Liverpulu. Mojes ga je, naravno, odmah povukao sa sobom.

Nažalost taj transfer nije bio toliko uspešan za Mojesa dok je Maruan prošao nešto bolje i ostao znatno duže od Dejvida.

Mojes je toliko voleo Felainija da je u Vest Hemu potpisao njegovog „dvojnika“, Tomasa Sučeka. Žoze Murinjo je i sam jednom prilikom izjavio da je Dejvid pronašao novog Felainija u češkom reprezentativcu.

Ljubav ovog škotskog trenera prema bivšim igračima ne staje tu. Kada je seo na klupu Sanderlenda, stvorio je pravi „mali Everton“ jer je doveo Stivena Pinara, Darena Gibsona, Viktora Aničebea i Brajana Ovijeda a sa svima njima je pre „crnih mačaka“ sarađivao upravo na Gudisonu.

RIKARDO KARVALJO & ŽOZE MURINJO (Porto, Čelsi i Real Madrid)

Karvaljo je već bio u klubu kada je Murinjo seo na klupu Porta, ali je posle toga postao jedan od najbitnijih igrača u Žozeovim timovima kao i jedan od ključnih igrača u Murinjovom pohodu na Ligu šampiona sa portugalskim klubom.

Logično je da je Karvaljo bio prvo ime na Žozeovom spisku želja kada je stigao na Stamford Bridž. Nakon dve uzastopne Premijer lige i osvojenog Liga kupa, zašto Rikardo onda ne bi ponovo bio na Murinjovom spisku kada je stigao u Real Madrid?

U Španiji su imali nešto manje uspeha nego na prve dve destinacije, ali su osvojili zajedno Kup Kralja, završili drugi u La ligi i stigli do polufinala Lige šampiona.


MK DONS – BRISTOL ROVERS 1X&GG UZDAM SE U VILA GRIGA


PEDI KENI & NIL VORNOK (Beri, Šefild Junajted, Kvins Park Rendžers, Lids Junajted i Roteram Junajted)

Apsolutni pobednik kada se postavi pitanje „ko je trenerov ljubimac“ je Padi Keni. Irski golman je pratio Nila Vornoka gotovo u svakom klubu gde je ovaj legendarni menadžer bio.

Prvi put su sarađivali u Beriju gde je Keni bio prvi golman, a istu poziciju je i u Šefild Junajted, Kvins Park Rendžersu i Lidsu. Ipak u Roteramu nije uspeo da upiše nijedan nastup i zadržao se svega jednu seoznu.

Ukupno, Padi je odigrao čak 312 mečeva pod vođstvom Nila Vornoka. 245 više nego što je odigrao pod bilo kojim drugim trenerom!

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.