Budimo u kontaktu

ABA LIGA

U VRHU NEMA DILEME: ABA liga ima najbolje sudije u Evropi!

Igor Pavlovic

Objavljeno

,

Rade Zagorac i Nikola Kalinić (Foto: Starsport)

Sezona u ABA ligi završila se Zvezdinom odbranom titule. Crveno-beli savladali su “večitog” rivala u petoj utakmici i tako podigli novi šampionski pehar.


LIGA NACIJA: Kvota naše kladionice na igru 2-2 u meču Slovenija – Srbija (20:45) je 2.80.


Direktor ABA lige, Milija Vojinović, rekao je u razgovoru za Vijesti kako regionalna liga ima najbolje sudije u Evropi. Navodi i da će da učine sve kako bi se tenzije smirile i sankcionisali propusti u organizaciji.

Incidenti tokom finalne serije između Crvene zvezde i Partizana ostavili su gorak ukus košarkaškim ljubiteljima u regionu.

– Sigurno nikome nije drago da se majstorica finalne serije završi pred praznim tribinama, ali ako je to cena da bi se osigurala bezbednost aktera, onda ona mora da se plati. Mislim da sam time jasno rekao kako se osećam i kako razmišljam posle svega. Nažalost, nemile scene nisu ništa novo, bilo ih je i pre ABA lige i van nje, ali ključno je da smo učinili i učinićemo sve da ih iskorenimo. I to je poruka koju su poslali svi, od igrača, trenera, klubova, pa do same ABA lige, koja je to uradila kroz adekvatne i pravovremene disciplinske odluke.

Prvi čovek lige ističe kako u budućnosti neće da bude nikakve tolerancije za ugrožavanje bezbednosti aktera meča.

– Već sam u nekoliko navrata govorio na tu temu. I mogu samo da kažem da danas više nije pitanje šta će liga da uradi, već šta je liga uradila. A, uradila je i uradiće sve što je u njenoj moći i što joj njeni interni akti nalažu, da se tenzije smire, a potom i da se sankcionišu svi propusti u organizaciji. Ne bih se sada vraćao u prošlost i pravio poređenja, ali ako već insistirate, onda i sami sigurno vidite razlike u reakcijama lige, na prvom mestu mislim na pravovremene i relevantne disciplinske odluke. Bezbednost aktera je nešto što ni pod kojim uslovima ne sme da se dovede u pitanje. Morate da shvatite da preventivne kazne ne postoje i zajednički rad klubova i same lige, kao i apeli na javnost, mehanizmi su koje možemo i koje smo koristili. Nažalost, uprkos svemu tome, bili smo svedoci nemilih scena i najblaže rečeno nerazumnih poteza pojedinih gledalaca, ali liga je adekvatno reagovala. Poslata je jasna poruka da za takve stvari neće biti ni minimuma tolerancije. Zato kažem, prazne tribine u finalnoj seriji nisu nešto što bilo ko želi. Ali, sigurnost aktera nema alternativu.

Milija ne krije da su treneri i igrači “večitih” radili na tome da se tenzije smire.

–  Uprkos svemu, pitanje šampiona je rešeno na terenu, u okolnostima gde nijedan od aktera nije morao da brine za svoju bezbednost. Kada se dešava ono što se desilo, niko nije pošteđen. Nikada neću razumeti tu svest da gađaš igrače, to nisu navijači, oni ne pomažu svom klubu. Ali, da ne širim dalje o problemima koji nisu samo problemi ABA lige. Ono što mi kao organizacija možemo i moramo da uradimo jeste da zastupamo i branimo stav nulte tolerancije za bilo kakve poteze koji narušavaju bezbednost aktera, duh igre i kvalitet proizvoda. Sami akteri su to pokazali i bili fer. Tu pre svega želim da čestitam i da se zahvalim svima, pre svega na međusobnom poštovanju i potezima koje su vukli na terenu. Ne zaboravite da su Dejan Radonjić i njegovi igrači imali veliki doprinos da se strasti smire posle druge utakmice, kao i da su Željko Obradović i njegovi igrači isto tu uradili na trećem meču finalne serije. Da se publika ponaša kao njihovi miljenici, sigurno da danas ne bismo imali ovakve teme i tenzije.

Kevin Panter i Ostin Holins (Foto: Starsport)

Takođe tvrdi kako ABA liga ima najbolje sudije u ABA ligi.

– ABA liga ima najbolje sudije u Evropi i to je činjenica, hteo to neko da prihvati ili ne. To su profesionalci koji su prošli mnogo toga i velikim radom i kvalitetom stekli ozbiljan status u evropskim okvirima. Greške o kojima govorite su objavljene i od strane same lige, što je recimo praksa u NBA i ima za cilj da pokaže sistematičnost i transparentnost u radu. Morate da znate da je ABA liga još pre početka finalne serije odredila arbitre za sve utakmice. To je samo još jedan pokazatelj da se misli na sve detalje. Generalno, na polju suđenja, od same sudijske komisije, preko pravilnika, temeljnih sistema rada, analiza i delegiranja, napravljen je ogroman iskorak. Da se razumemo, sudije su takođe ljudi od krvi i mesa, rade zahtevan posao u izuzetno teškim uslovima. Greške su moguće i kada se to desi sigurno ne zaslužuju da budu satanizovane. Ključno je da eventualni broj grešaka bude na razumnom nivou, ali ono što nikada ne sme da postoji to je tendencija. Dok je tako, ABA liga će uvek stajati iza svojih sudija i raditi na tome da suđenje bude podignuto na još viši nivo. Iako nam već sada mnogi zavide na kvalitetu suđenja.

Sama liga nema alternativu, ona je najbolje što imamo u ovom trenutku.

– ABA liga je sinonim za vrhunski košarkaški proizvod i idealno okruženje za razvoj svih košarkaških subjekata u regionu. Kao takva, ona nema alternativu. Danas kada pričamo o ABA ligi, pričamo o tek završenoj 21. sezoni. I to je podatak koji mnogo toga kaže. Prostora za napredak naravno ima, a naš zadatak je da ga konstantno smanjimo. I u svemu što se desilo tokom finalne serije, ABA liga je pokazala da je izvukla pouke iz nekih ranijih sezona i postavila novi model ponašanja, sve sa krajnjim ciljem, da iz dana u dan, rastemo kao organizacija, na sportskom i poslovnom planu..

Nagoveštavalo se da će klubovi iz Hrvatske da napuste ABA ligu, ali od toga, kako stvari stoje, neće da bude ništa.

– Ni dok su kružile te glasine, zasnovane na dopisu HKS-a, a ni do današnjeg dana, nijedan klub iz Hrvatske u razgovoru sa nama nije pomenuo istupanje, niti bilo šta slično. Stvar je prosta, svi treba da prepoznaju svoj interes, a potom i da se za njega bore. Tako je sa svim stvarima u životu. Pri tome, ključno je da se razgovara. Samo tako, svi zajedno, klubovi, savezi i liga, možemo da osiguramo bolji košarkaški proizvod.

Zlatibor je ove sezone ostao bez ABA lige zbog pravila da jedna zemlja može da ima najviše pet učesnika u takmičenju.

– ABA liga funkcioniše po jasno propisanim pravilima i internim aktima. Oni su svima poznati i jasni i tokom sezone se ne menjaju. Ta pravila i interne akte određuju klubovi, odnosno da budem još precizniji, određuju ih vlasnici lige. Samim tim od njih zavisi i da li će po tom pitanju biti promena. Pravila su poznata i jasna, a prema njima jedna zemlja može da ima maksimalno pet predstavnika. Da li će biti promena, zavisi od stava vlasnika ABA lige. 

Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

Vojinović smatra da crno-beli zaslužuju specijalnu pozivnicu Evrolige.

– Često se zaboravlja, da je ABA liga jedina liga u Evropi koja ima prohodnost ka Evroligi. To je sada šampion koji ima prednost za dobijanje pozivnice, a praksa jasno pokazuje da to znači i učešće u Evroligi. Da li zaslužujemo više? Naravno! Iskreno se nadam da će Partizan kao vicešamion dobiti pozivnicu, kao i da će to biti praksa u budućnosti. Pored toga, za nas je izuzetno važan i broj učesnika u Evrokupu, ali i FIBA takmičenjima. Ono za šta se svi borimo i što je u svima u interesu, jeste da pored kvaliteta i profita, imamo i najbolji mogući status u odnosu na sve druge organizacije. Sa svima razgovaramo i borimo se za interese same lige i klubova – zaključio je Milija u razgovoru za Vijesti.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSI TVRDE DA JE SVE GOTOVO Defanzivac Zvezde seli se u Moskvu!

PAO DOGOVOR Veljković potpisuje ugovor do juna 2025. godine

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.