Budimo u kontaktu

KATAR 2022

VERUJE U „ORLOVE“ Vučković za MaxBet sport: Srcem do polufinala! Srbija to može

Dejan Prlina

Objavljeno

,

Nebojša Vučković (Foto: MaxBet sport)

Ispekao je zanat u tuđini, radio je u Holandiji i Kini. U Subotici je pokazao da zna kako se stvaraju igrači, a sada je u Kataru. Naš stručnjak Nebojša Vučković radi kao tehnički direktor u Al Sadu.


SVETSKO PRVENSTVO: Kvota kladionice MaxBet na pobedu Srbije protiv Kameruna je 1.80. Meč počinje u 11:00.


Svetsko prvenstvo se zahuktava. Počeo je drugi krug.

Niko se ne predaje, dobar fudbal se igra. Dobro je da se igra u ovom terminu, novembar-decembar, igrači su došli spremniji i biće jako interesantno – kaže Vučković za MaxBet sport.

NEDOSTAJE NAM BRZINA

Srbija je na startu izgubila od Brazila.

Tu je situacija vrlo prosta. Da nam je ovo neko nudio pre početka prvenstva mislim da bismo prihvatili oberučke. Da izgubiš od Brazila, a taj isti Brazil pobedi i ostale rivale u grupi. Tebi je dovoljan bod protiv Kameruna i pobeda protiv Švajcarske. Treba ostati pozitivan i sa ovom selekcijom je apsolutno moguć plasman u drugi krug. Ovo je Svetsko prvenstvo, ne možeš da igraš protiv San Marina i Lihtešajna. I Kamerun i Švajcarska su respektabilni protivnici, ali i daleko od nepobedivih. Sigurno nisu Argentina, Francuska, Španija, Holandija, Belgija, Engleska i Nemačka.

Na pitanje šta  nedostaje našoj selekciji, usledio je precizan odgovor:

– Brzina. Ne bih o onome protiv Brazila, oni su stvarno budući šampioni, ali to će da pokažu sledeće utakmice. Nama fali napadačke dubine i brzine po bokovima. Kada to nemaš, ne možeš da pređeš centar. Odseku ti Mitrovića, zatvore veznu liniju, ti nemaš brzinu da odeš gore. Zato ti fale Kostić po levoj i neki Dragiša Binić po desnoj strani.

Ipak, očekuje se pozitivan rezultat u drugom kolu.

– To je obaveza jer smo bolji od Kameruna.

Drugi krug nije nedostižan. Onda nam, možda, sledi novi okršaj sa Ronaldom i Portugalcima.

– Videćemo da li će da budu Portugalija ili Urugvaj ili Belgija ili Hrvatska u četvrtfinalu. Sad sam malo subjektivan, očekujem sličan princip kao na SP u Italiji 1990. Mučenje s Kamerunom, pa igraš za prolaz sa Švajcarcima, da se u osmini finala srećno provučemo dalje, a u četvrtfinalu odigramo najbolji meč svih vremena i prođemo u polufinale. Kako? Srcem! To je moje subjektivno razmišljanje. Sve ovo što se dogodilo u kvalifikacijama pokazuje da je Piksi složio fantastičnu atmosferu i da igrači imaju veliko samopouzdanje. Posle poraza od Brazila možda je bespotrebno došlo do prevelikog razočaranja. Sada je prelomni momenat, videćemo kakva će da bude reakcija. Verujem u našu reprezentaciju.

Okrećemo se njegovim „danima u Dohi“.

– Predsednik kluba, koji 25 godina već vodi klub za princa, tražio je tehničkog direktora s holandskog tržišta. Odlučio se za mene. Nisam pogrešio što sam došao ovde, čistog srca, bez predrasuda s verom u sebe. Radi se ozbiljno, ciljevi su jasni, istekom sezone rezultati su merilo.

SKRATITI SUPERLIGU SRBIJE

Između ostalog Vučković je radio i u holandskom velikanu, PSV-u.

– Bio sam 11 godina u PSV, u Kini godinu, tri u Subotici, sada sam ovde. Lako sigurno nije zbog puno interesa, kao tehnički direktor sam zadužen isključivo za struku. Sa strukom prvog tima nemam apsolutno ništa jer je tu španski trenerski staf, koji je postavljen direktno od princa. Počelo je sa Ćavijem. Sada je Lilo, bio je i u Mančester sitiju kod Gvardiole. Ozbiljan trener. U pitanju transfera i skautinga evropskih igrača, po nalogu predsednika, radim „skener“ i analizu traženog. Pratim treninge i utakmice. Što se tiče škole fudbala, moje je da uspostavim program rada, trenere, da svi rade po istom principu, da se igra po istom principu s ciljem da se olakša protok i osposobe igrači za prvi tim. Vrlo je dinamično i videćemo šta će vreme da donese.


Bačka Topola – primer pravca gde je zapad

Često kažemo da je, ne računajući dva naša najveća kluba, Srbija daleko od Evrope. Nije baš tako…

Bačka Topola. Primer pravca gde je zapad. Treba svi da teže razvijanju infrastrukture i tehnologije te ulaganja u stručne kadrove – poručio je Vučković.


Mnoge stvari u fudbalu su poznate. Treba samo da se „preslikaju“.

– Sve škole fudbala na svetu imaju 70 odsto holandske škole u sebi. Podrazumeva se da dete do 13 godina starosti mora da zna da primi loptu, kontroliše je i preda u brzini i ograničenom prostoru. Iz toga ideš u taktiku, a od kadetskog uzrasta počinje kondiciona priprema. To su postulati nauke i prirode kojih treba da se pridržavamo uz stalni specijalistički i korektivni rad. Kod nas se dosta ne razumeju stvari, previše imamo nazovi stručnjaka. Žoze Murinjo da dođe u neki klub iz Srbije i vodi igrače do 13 godina, možda bi bio jedan od lošijih trenera, on je za prvi tim. Kod nas misle da svi mogu da rade sve. Ne može svaki trener da bude za sve. Nije edukovan za sve. Treba i pedagog, a mi jako malo pedagoga imamo u radu s decom. Nemamo ni psihologe, nutricioniste, a sve bi to trebalo da imamo u tim mlađim kategorijama.

Foto: MaxBet sport

Pre dolaska u Dohu radio je u Spartaku iz Subotice.

– Ugodna i lepa priča u te tri sezone. Zahvalio bih se gospodinu Simoviću na korektnosti, ali i ja držim reč. Obećao sam da ću da napravim neke stvari. Izašli su u 11 startnih igrača Spartaka Vidović, Bijelović, Đurasović i Hrstić. To je jedna dobra stvar za klub koju smo napravili. Ostaje žal jer mi je falilo još godinu i po dana da isteram svoj plan do kraja. Cilj je bio da kao šef stručnog štaba imam 7-8 mladih igrača iz škole fudbala, u svakoj liniji po jednog igrača nivoa Nemanje Nikolića i 5-6 igrača koji su provereni superligaški igrači. S takvim timom bili bismo kontinuirano u plej-ofu Superlige i konkurentni za napad na evropske kvalifikacije.  Za to je, ipak, trebalo malo vremena.

Ne računajući Zvezdu i Partizan, naši klubovi uglavnom osvoje malo bodova u Evropi. Možda je i to do glomazne lige. Potrebno je skraćivanje, na svim nivoima.

– Često razmišljam o tome. Idealno bi bilo da imamo Superligu od 12 klubova. Sa dvokružnim plej-ofom i plej-autom igralo bi se 32 kola. Tu igraju klubovi podjednakog kvaliteta, imali bismo veliku neizvesnost, publiku, jer to su prave utakmice. Diže se kvalitet igrača, lige, sponzorstva… Isti taj princip napraviti i u Prvoj ligi i ispod toga po regionima, četiri druge lige po 12 klubova. I na to moraju da budu jasni budžeti. Zašto mladi timovi Crvene zvezde, Partizana, Spartaka i ostalih klubova ne bi igrali u toj ligi i tražili put ka višem rangu? Bolje je tako nego da igraju na pozajmicama. Još bih rekao da bi uz prvenstva kadeta i omladinaca moralo da postoji i prvenstvo pionira na nivou lige Srbije. Na takav način, uz pravilno praćenje, kroz dve-tri sezone dobijaš kompletan uvid u kvalitet igračkog kadra kroz prirodnu selekciju za profesionalni fudbal i reprenzetaciju. To je vrlo bitna stvar – zaključio je Nebojša Vučković priču za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ:

DERBI “TEŠKAŠA” Nemci bili pred ambisom, rezervista im u duelu sa “crvenom furijom” sačuvao nadu (VIDEO)

NIJE SE ZNALO KO KOGA BIJE Žestoka tuča u ruskom derbiju, sudija podelio šest crvenih kartona (VIDEO)

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.