Budimo u kontaktu

NAŠI TENISERI

Vimbldonski kralj Novak VII

Vladimir Stankovic

Objavljeno

,

Foto: Beta/AP

Utisak nedelje, o kome ove nedelje Aca i ja nismo mogli da pričamo na MaxBet radiju jer emisije nije bilo iz tehničkih razloga, svakako je sedmi trijumf Novaka Đokovića u Vimbldonu. Teniski kralj i dalje čvrsto sedi na tronu sa ozbiljnim šansama da bude GOAT-najveći svih vremena. Nema “mašine” koja poredi asove iz raznih epoha. Ostaju samo vizuelni utisci i-brojke. A cifre kažu da je ovo Novakova 21. gren-slem titula. Rafa Nadal ima jednu više a Rodžer Federer jednu manje. Tako je danas, Srbija se ponosi najboljim teniserom sveta. A kako je bilo nekad ? O tome ću danas…


ATP Njuport: Naša kladionica nudi kvotu 1.97 da će Albot i Sok da odigraju manje od 23 gema.


Te 1962. negde odmah iza Nove godine počeo sam da kukam roditeljima da kupe televizor. “Oštrio”sam se da pratim fudbalski mundijal u Čileu. Onaj prethodni iz Švedske 1958. “gledao” sam na radiju i, iskreno, sećam ga se kroz maglu. Za ovaj iz Čilea imao sam “punih 13 godina”. Obećavao sam da ću biti odličan na kraju školske godine (i bio sam). Ćaletu sam rekao da narednih meseci ne mora da mi daje  nedeljni džeparac, pričao sam da su roditelji nekog mog druga iz razreda odavno kupili tv-prijemnik itd.

PRVI TELEVIZOR

Moja kuknjava se isplatila. Stari, dobri RR aparat proizveden u EI Niš stigao je u naš skromni dvosobni stan ne samo na moju radost. Obradovao se i komšiluk jer  je naš stan bio bliži od prostorije mesne zajednice u  koje su u to vreme bile mesto javnog okupljanja da bi se kolektivno gledao TV program. Naša TV je bila u povoju, sa malo sopstvene produkcije pa smo se nagledali programa RAI, od muzičkog festivala u  San Remu do italijanske fudbalske lige . Iz naše produkcije pamtim TV dnevnik,  humorističku seriju “Servisna stanica” sa Mijom Aleksićem i Miodragom Petrovićem- Čkaljom i  dosta sportskih prenosa.

Kada sam iskukao kupovinu tv-prijemnika kao bonus dobio sam i prenose najčuvenijeg  teniskog turnira, onog u Vimbldonu. Uzgred, fudbal iz Čilea gledali smo u snimcima sa dva dana zakašnjenja  jer nije bilo satelita nego se traka sa snimkom utakmice avionom iz Santjaga slala do centra Evrovizije u Nemačkoj odakle je emitovan. Nije na odmet podsetiti da je  te 1962. reprezentacija  bivše Jugoslavije plasmanom u polufinale ostvarila najveći  uspeh, jednak onome iz 1930. u Montevideu.

Počelo je 0:2 porazom od SSSR, ali su pobede nad Urugvajom (3:1) i Kolumbijom (5:0) odvele tim u četvrtfinale. Naša reprezentacija je na prethodna dva svetska prvenstva 1954. u Švajcarskoj i 1958. u Švedskoj u četvrtfinalu bila zaustavljen od SR Nemačke. Sada je u istoj fazi takmičenja rival bio isti. Prvo sam utakmicu “gledao” na radiju uz glas legendarnog radio-reportera  Radivoja-Raće Markovića a onda sam dva dana kasnije u tv-snimku  “utvrdio gradivo”.

Naš tim je golom Petra Radakovića 5 minuta pre kraja stigao do polufinala. I danas pamtim junake moje fudbalske mladosti: Šoškić, Durković, Jusufi, Radaković, V.Marković, V. Popović, Kovačević, Šekularac, D. Jerković, Galić, Skoblar.

U polufinalu nas je zaustavila Čehoslovačka iako smo u 70. minutu posle gola Draže Jerkovića imali 1:1.

PORAZ DUBLA U FINALU

Raspisah se o fudbalu a tema je-tenis. Te 1962. prenos mečeva sa turnira u Vimbldonu bio je nešto kao što rekoh- bonus. Naš dubl Bora Jovanović-Nikola Pilić stigao je do finala u kome je sa 1:3 poražen od Australijanaca Boba Hjuita i Freda Stola. Rezultat mi je ostao u sećanju, ali za setove sam morao da zavirim u dokumentaciju. Bilo je 2:6, 7:5, 2:6 i 4:6.

Bili smo, uprkos porazu,  zadovoljni i ponosni, imali smo finaliste na najprestižnijem teniskom turniru.

Da li smo tada pomišljali da ćemo jednog dana imati višestrukog šampiona tog turnira ? Sumnjam. Da li sam ja sebe “video” kao izveštača iz Vimbldona ? Ne bih rekao, mada sam od tih ranih dana tvrdio da ću biti sportski novinar ali više su me privlačili fudbal i košarka.

U karijeri dugoj skoro 6 decenija “zakačio” sam uživo i nekoliko turnira u Vimbldonu, uključujući o onaj na Olimpijskim igrama 2012. Pre nego što sam kročio u taj  hram tenisa pratio sam turnir na TV. Te 1962. Australijanac Rod Lejver je u finalu  sa 3:0 pobedio zemljaka  Martina Maligana.

Do kraja 60-tih godina zapamtio sam Džona Njukomba, Jana Kodeša, Džimija Konorsa, Artura Eša, Bjorna Borga koji je 5 puta uzastopno bio pobednik, pa prznicu Džona Merkinroa, “bum-bum” Borisa Bekera, Andre Agasija, Stefana Edberga, Pita Samprasa…

Te  1989. pobednik je bio Boris Beker u muškoj, a Štefi Graf u ženskoj konkurenciji. Sećam se naslova završnog teksta: “Vimbldon govori nemački”. Gledao sam Bobu Živojinovića, mladog Gorana Ivaniševića, još mlađu  Moniku Seleš koja je uspela da otkine po neki gem protiv Štefi Graf…

Vreme kao da je radilo za tenisere sa prostora bivše Jugoslavije. Današnji Novakov trener Goran Ivanišević igrao je finale 1994. a pobedio 2001. Novak je do prve titule stigao 2011. a onda je slavio još 6 puta, uz poraz u finalu 2013. od Endi Mareja.

I EGIPAT IMA ŠAMPIONA

Zahvaljujući Đokoviću Srbija je jedna od zemalja koja je imala pobednika Vimbldona,  sigurno jedna od najmanjih, teritorijalno i brojčano. Najviše titula, 35, osvojili su  Britanci, igrači iz SAD odneli su 18 “tanjira”, Australijanci 15, Rodžer Federer je  sam Švajcarskoj doneo 8 titula, Francuska, Švedska i Srbija (Đoković) imaju po 7 pobednika.

U kuriozitete spada i titula koja se piše-Egiptu. Čeh Jaroslav Drobni napustio je 1949. Čehoslovačku a‚1954. pod zastavom Egipta, osvojio Vimbldon savladavši Kena Rozevola iz Australije sa 3:1. Kasnije je dobio i britansko državljanstvo. Zanimljivo je da je rodnoj Češkoj uspešno igrao i hokej na ledu.

Sigurno je da i jedna mala Srbija, bez travnatih terena, ima sedmostrukog šampiona najčuvenijeg teniskog turnira na travi. Srbija je zahvaljujući Novaku Đokoviću među zemljama iz kojih su osvajači Vimbldona. Njegove pobede danas su nešto očekivano, ali te 1962. kada sam prvi put gledao mečeve iz Londona nisam-i ne samo ja-mogao zamisliti da ćemo u belom sportu imati jednog od najboljih-ako ne i najboljeg u istoriji- igrača u  istoriji ovog sporta.

Bravo Novače!

 

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.