Budimo u kontaktu

Blog

Zašto će Pepov tip devetke da odgovara Halandu?

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Da li će se Haland prilagoditi Pepu ili Pep Halandu?

Erling Haland pomerio je fudbalski svet ovo leto svojim prelaskom u Mačester siti. Klub njegovog oca i klub u čijem dresu ima sliku kao dete.

Da li će se Haland prilagoditi Pepu ili Pep Halandu?

Kako će ovo da promeni igru Sitija?


INTER ESKALDES – VIKINGUR 2&3+ IDU ISLANĐANI DALJE


Biti napadač Mančester sitija trebala bi biti najlakša stvar u fudbalu. Ovo je premijerligaški klub sa najvećim posedom lopte, najviše dodira u kaznenom prostoru i najviše postignutih golova. U teoriji, samo stani napred i gurni loptu u mrežu.

A opet, uopšte nije tako jednostavno. Toliko da niko u celoj ekipi Sitija ne želi da igra tu poziciju. Gabriel Žezus preferira da bude na strani gde može da pronađe više prostora, a drugog čistog napadača u timu ni nema od odlaska Aguera.

Pep je na poziciju devetke gurao Griliša, Fodena, Sterlinga pa čak i Bernarda Silvu, a svi oni preferiraju krilne pozicije. (Laurence Griffiths/Pool via AP)

Problem je što ta pozicija devetke u timu Sitija nije kao u drugim timovima. Tamo ima najmanje prostora, a njega mogu pronaći tek spuštajući se nazad u one poluprostore iz kojih je De Brujne najopasniji.

Zato uloga napadača devetke u timu Pepa Gvardiole može izgledati kao varka tj. mamac, igra strpljenja za onog na toj poziciji dok se njegovi veznjaci zabavljaju u prostoru koji im on pravi. Sitijeva devetka je kao i kec – kod devetke i Edersona najbitnije je strpljenje.


FRANCUSKA U19 – ITALIJA U19 1 VERUJEM U FRANCUZE


Čak je i Serhio Aguero osetio ovo na svojoj koži i bilo mu je teško da prihvati u početku. Žalio se kako mu saigrači ne dodaju loptu. Argentinac je u proseku imao preko 50 dodira sa loptom u 90 minuta pre dolaska Gvardiole. Sa dolaskom Španca to je palo na ispod 40 u kasnijim sezonama.

Potrebno je psihičko privikavanje na takav sistem igre jer vrlo retko dodiruješ loptu i moraš biti strpljiv i skroz koncentrisan kada je dobiješ da uradiš dobru završnicu. Aguero je to uspeo i jedan je od retkih igrača koji prebacuje svoj „expected-goals“ od kada se to meri.

Žezusu takva igra ne odgovara i on iz sezone u sezonu postiže manje golova nego što se od njega očekuje. Po pomenutoj statistici on podbacuje najviše u celoj ligi. Momak je frustriran kada ima toliko malo loptu u nogama jer želi da doprinosi i na druge načine.

Mislim da Erling Haland ima temperament i završnicu takvu da će mu uloga ovakve devetke izuzetno odgovarati. On u proseku pravi 36,5 dodira po utakmici u Ligi šampiona što je manje nego svi vrhunski napadači. Njemu nije problem da gleda kako se lopta kreće od saigrača do saigrača i pri tom se kao predator sprema i fokusira na njegov dodir kojim se završava akcija.


RUMUNIJA U19 – SLOVAČKA U19 1&GG KOMŠIJE ZA ČAST


Istina je da mu posao neće biti isti kao u Dortmundu. U Bundesligi on je najviše golove postizao iz kontranapada što će u Sitiju biti mnogo ređe. Samo šest ekipa u PL je postiglo manje golova iz kontranapada od Sitija. Procentualno Siti pravi najmanje ovakvih šansi u ligi.

Ali ne verujem da će to nešto pomeriti Norvežanina jer on nije igrač koji samo zavisi od prostora ispred njega. On je igrač koji može da završi razne akcije na razne načine. Čak ni njegove fenomenalne fizikalije nisu nešto što ga u potpunosti definiše jer ima i tehniku i osećaj da ulazi u prostor i kada ga je teško pronaći.

On je u prvih devet utakmica za Borusiju postigao osam golova iz prvog dodira što je dokaz da mu treba samo momenat, samo metar. A sada zamislite kakav kvalitet lopti će imati u Sitiju sa veznim redom koji imaju u klubu?!? Za igrača kojem nije bitno koliko dodira napravi dokle god napravi taj poslednji – idealno.


FIN HARPS – ST. PATRIKS 2 DOMAĆI SU ZALUTALI U ELITU


Jedini problem je u tome što to nije tako jednostavno. Sad je Siti doveo vrhunskog napadača i to će ih momentalno učiniti boljim. Ne, to ne ide tako jer je fudbal živa

i tečna stvar. Možda će dovođenje staromodnog napadača učiniti tim boljim na jednoj strani, ali nešto se mora i izgubiti negde. Verovatno u građenju akcija.

Gvardiolino večno traganje za dominacijom na lopti odnosno totalnim posedom nateralo ga je da umesto napadača igra još jedan veznjak. Zato se Aguero često osećao žrtvovanim.

U Halandu su dobili napadača svetske klase, mladog i spremnog na adaptiranje ali i napadača koji će doneti neke nove kvalitete u klub.

Možda bi Pep trebao malo više da se adaptira Halandu nego Norvežanin njemu. Ali to je samo moje mišljenje.

Bilo kako bilo, bitno je da on hoće da igra devetku.

To je dovoljno za početak.

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.