Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Zvezdi je letos iščupano srce!

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Nikola Kalinić (Foto: Starsport)

Tačno 128 dana prvi trener košarkaša Crvene zvezde bio je Vladimir Jovanović. Mladi stručnjak (38 godina) nije izdržao na klupi duže od 24 utakmice. Smenila ga je čaršija, mediji koji su ga uzeli na zub, društvene mreže koje ga nisu mazile, naravno Zvezdina uprava i rezultati koje je postigao. Otišao je uz ono obavezno “Hvala, srećno” na zvaničnom klupskom sajtu, mada verujem da Jovanoviću ta poruka malo znači.


EVROLIGA Crvena zvezda u četvrtak od 19 časova dočekuje ASVEL. Kvota na “keca” u kladionici MaxBet je 1.55.


On je bio 54. trener Crvene zvezde od njenog osnivanja, njegov naslednik Duško Ivanović je 55. Prvi je bio Nebojša Popović, dugovečniji od svih (1946-1957), posle su treneru ostajali sve kraće, a apsolutni rekorder je već pomalo zaboravljeni Milivoje Lazić. On je početkom sezone 2012/13 vodio samo dve utakmice crveno-belih. Zamenio je na klupi Vladu Vukoičića, a ekspresno ga je smenio Svetislav Pešić.

POTROŠNJA MLADIH TRENERA

Potrošnja trenera, naročito onih mladih, u Crvenoj zvezdi je postala praksa. Uostalom, kao i u većini naših klubova. Eto, na primer, pre Jovanovića je dve pune sezone uspeo da sastavi povratnik Dejan Radonjić. O tome su mogli samo da sanjaju njegovi prethodnici: Saša Obradović (183 dana), Milan Tomić (466), Dušan Alimpijević (290), Dragan Šakota (198), Andrija Gavrilović (31), Milenko Topić (67)… da se ne vraćamo još unazad.

Nebojša Čović i Duško Ivanović (Foto: Starsport)

Čim se u ponedeljak 7. novembra, negde oko osam uveče, završila poslednja utakmica 6. kola ABA lige između Crvene zvezde i Zadra bilo je jasno da će doći do smene na klupi. U sred Beograda desilo se nešto nedopustivo, a to je najbolje objasnio Zvezdin predsednik Nebojša Čović na predstavljanju novog trenera Duška Ivanovića: “U ABA ligi je ogroman kiks poraz od Zadra. Ne samo u Beogradu, već i u Zadru da smo izgubili bio bi ogroman kiks. Za tu utakmicu, ako ste pravi profesionalac nije vam ni trebao trener, već određeni stepen motivacije”.

E – to je suština! Izgubio si utakmicu za koju ti nije ni trebao trener. Trebao ti je samo – tim.

Daleko od toga da Zvezda nema tim. U ovu ekipu uloženo je nekoliko godina slaganja i dosta miliona evra, ali nešto tu nedostaje. I sa istim tim problemom vrlo brzo će da se suoči i Duško Ivanović.

NEDOVIĆ NIJE NOVI KALINIĆ

Nemanja Nedović u meču s Bajernom (Foto: Starsport)

Zvezdi nedostaje srce tima! To nije trener.

Setimo se, na primer, prošle sezone. Iz tog sastava letos su otišla sedmorica: Holins, Davidovac, Simonović, Vajt, Cirbes, Volters i onaj daleko najvažniji – Nikola Kalinić. Šta su proteklih godinu dana radili igrači Crvene zvezde, i oni koji su ostali i ovi što su napustili klub? Igrali su koliko su mogli i znali, a najčešće bi stvari rešavali tako što bi loptu nekako doturali Kaliniću. On je uvek znao šta treba da se uradi.
Igrači kao Nikola Kalinić su retki i svaki klub ih pažljivo čuva i gaji. To su oni igrači koji imaju ljubav prema klubu, svest šta taj klub znači, osećaju težinu dresa koji nose i imaju urođene liderske sposobnosti. To su igrači od kojih sve počinje i sve se sa njima završava. Oni podižu moral tokom igre, oni “drže” svlačionicu, njima ništa nije teško i uvek se nađu tamo gde je najvažnije i gde se odlučuje. To se zove srce tima i kad imaš takvog igrača, u ovom slučaju Kalinića, zaista ti nije potreban trener da u Beogradu pobediš Zadar.

Nažalost, Zvezda ovog leta nije uspela da zadrži Nikolu Kalinića. Kao ni trenera Dejana Radonjića. Ne znam da li njihovi odlasci imaju neke međusobne veze, ali činjenica je da je Kalinić sad standardni deo petorke Barselone. a Radonjić predvodi slavni Panatinaikos.

Naravno, na tržištu nije bilo moguće naći adekvatnu zamenu za Kalinića. Najavljivano je da bi to mogao da bude Nemanja Nedović, ali on je potpuno drukčiji kalibar igrača i drugi mentalni sklop. O fizičkim osobinama da i ne govorim. Pokušalo se i sa Lukom Vildosom, nesumnjivo interesantnim i kvalitetnim bekom, ali ni od njega se ne može očekivati da odmeni našeg reprezentativca. Teško to stranac može da uspe jer osim umeća baratanja loptom potrebno je i znati kako da se komunicira sa saigračima. Kao i imati volju da se podmetne tamo gde se obično svi drugi sklanjaju, da tokom utakmice zaboravi na sopstvenu statistiku i da ne misli na svoj račun u banci, već da se potpuno poistoveti sa klubom za koji igra.

Može Crvena zvezda pod komandom Duška Ivanovića da postane fizički najdominantniji tim čak i u Evroligi. Može da igra najstrože kontrolisanu igru. Mogu njeni igrači da budu u vrhu statističkih kategorija, da pogađaju i spolja i sa distance, da hvataju lopte, asistiraju… Doći će “one” utakmice kad ništa od toga neće da bude od ključne pomoći. Kad je i trener bespomoćan i kad samo neko ko je u stanju da pokrene osam hiljada ljudi u dvorani “Aleksandar Nikolić” ili petnaestak hiljada u “Štark areni”, pronađe pobednički put. Takav igrač je, ponavljam, srce cele ekipe. Takvog treneri sanjaju da imaju u timu. Takav se čuva, gaji i pazi i nikom se ne daje.

Nikola Kalinić je baš takav tip igrača i sportiste.

5 Komentara

5 Comments

  1. Fudbaleri

    16.11.2022. at 10:58

    Baš smešno , od nastanka nove zvezde od 2011 prošlo do sada 55 trenera

    • Igor

      18.11.2022. at 12:41

      Jesi srecan?

  2. Stefan Polić

    16.11.2022. at 11:27

    Dežurni grobar mrtvozornik,KOLUMNISTA MRŽNJE I OSTRAŠĆENOSTI PREMA SD CZV! BRAVO MAJSTORE! POŠTO JE TOO NARUČENO LAJANJE NA ZVEZDE?

  3. Shone

    16.11.2022. at 13:06

    Koliko samo ovakvih textova sam pročitao ovde i baš me nasmeju…tolika ostrašcenost kvazi novinara baš znaju da ulepšaju dan… i onda dodje jun i tišina zavlada na maxbetsportu.

  4. objektivo

    16.11.2022. at 22:33

    Novi Zeks Iz partizana.Smesan si

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.