Budimo u kontaktu

SRBIJA FUDBAL

Zvezdina deca blistala u Austriji, Grafičar srušio drugi tim Salcburga

Darko Noveski

Objavljeno

,

Jovan Mituljikić okosnica tima Grafičara (Foto: Starsport)

Grafičar u prijateljskom meču slavio protiv Liferinga, filijale austrijskog šampiona – 3:2.


Od 20 igraju Argentina – Australija, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu Argentine 1.25.


Iznenadio je mnoge Grafičar tokom jesenjeg dela sezone, ne toliko rezultatima u Prvoj ligi, koliko utiskom koji su Zvezdina deca ostavljala u brojnim mečevima. Mnogi neutralni ljubitelji fudbala dolazili su pod jug Marakane kako bi uživali u tehničkim performansama tima perspektivnog stručnjaka Marka Neđića. Nagradili su, posle dobre jeseni, čelnici kluba sa Senjaka igrače austrijskom turnejom i današnjim susretom sa Liferingom, filijalom Salcburga.

Utisak je, blago rečeno, vrlo dobar. Čak odličan. Grafičar se namerio na jednu od najboljih akademija u Evropi, s obzirom na to da je mladi tim Salcburga redovan učesnik završnice Lige šampiona za mlade. Pravi rudnik budućih dijamanata, igrača koji su pristigli u Austriju sa raznih strana. Grafičar se dakle namerio na pravu legiju stranaca, tim Liferinga je bio sastavljen od tinejdžera iz Malija, Obale Slonovače, Kolumbije, BiH… Sigurni smo da će neki od njih vrlo brzo, kroz godinu ili dve postati nosioci igre Salcburga, pošto su takav put prešli, između ostalih, Banjamin Šeško i Erling Haland. Grafičar je napravio malo iznenađenje i pobedio – 3:2

I da nije, utisak se ne bi promenio. U meču koji je prevazilazio tempo i kvalitet Superlige, rasuo se talenat ekipe Marka Neđića koji ne bi smeo da ostavi ravnodušnim ljude s Marakane. Prosto, videlo se da igrači poput braće Mituljikić, Kneževića i Bubnja, mogu da se „pobiju“ sa svima kada igraju po odličnom terenu i protiv rivala koji hoće da igra fudbal. Sve je pucalo u Salcburgovom trening kampu, u duelu ekipa s visoko podignutim linijama. Grafičar je na kraju pobedio 3:2, mogao je i ubedljivije, ali moglo je i da bude 5:5.

Najveći dobitak austrijske turneje, tokom koje je odigran i meč sa B timom Šturma iz Graca (3:3), su svakako partije braće Mituljikić, blizanaca Jovana i Nikole. Blistali su nedavno protiv Šturma, a i danas su sigurno impresionirali ljude iz Salcburga. Postigao je gol Nikola, upisao i asistenciju ka Bubnju, ali je jednako dobar bio Jovan Mituljikić. Momak koji bi trebalo da dobije šansu u prvom timu Crvene zvezde stalno je tražio dubinu, driblao, nudio se, tehnički se šalio sa mnogo snažnijim igračima…

Grafičar je poveo golom štopera Falua u trećem minutu, što je bila najava odličnog meča. Salcburgova deca su izjednačila brzo, posle greške pomenutog Falua… Utakmica je u tom trenutku dobila na ozbiljnom intenzitetu. Pucalo je sve pred oba gola. Mnogo toga u igri Grafičara kreirao je Jovan Mituljikić, povremeno se zabavljao, ali je bio priseban u ključnim trenucima. Utakmica je imala prefiks prijateljske, međutim, pucalo je sve od seniorskih startova. Zadnji vezni Liferinga Dijabate je davao ton igri austrijskog tima, povremeno i preterivao sa oštrim startovima.

Vrlo živahno je bilo i u drugom poluvremenu. I opet su braća Mituljikić organizovala prvu akciju s nekoliko dodira, izbacivši iz ležišta kompletnu postavu Salcburgove dece. Nisu nagrađeni tada, ali jesu u 50. minutu kada je Bubanj asistirao, a Nikola pogodio.

Vratio se Lifering golom iz jedanesterca, posle greške Davida Petrovića. Delovalo je da su igrači iz Salcburgove akademije fizički jači i spremniji od vršnjaka iz Beograda. Ali Grafičar nije odustao ni za pedalj. Čekao je da pokaže tehničku moć u još jednoj akciji.

Kako je to u tom 65. minutu sve delovalo fudbalki: Knežević do Jovana Mituljikića, potom je Nikola kroz šumu nogu provukao loptu do Mateje Bubnja za najlepši trenutak na meču. Ispostaviće se – za konačan rezultat.
Izdržao je Grafičar pritisak Liferinga u finišu s igračem više, pošto je isključen levi bek David Petrović.

Čak je i rezervista Dankan mogao da postigne četvrti gol, pošto su još jednu akciju „zamesili“ Knežević i Mituljikić.

Ali ne sumnjamo da je Marko Neđić zadovoljan, jer je Grafičar igrao netipično za srpske prilike. Bilo je tu mnogo intenziteta, lovljenja greške rivala u visokom presingu i na kraju sjajnih akcija, koje su posledice velikog talentabraće Mituljikić, Kneževića i Bubnja. Solidan utisak ostavio je i štoper Falu, i pored nekoliko grešaka.

PREPORUČUJEMO:

ODJECI POSLE BRODOLOMA U PERSIJSKOM ZALIVU Piksi pokušao što ni Stankoviću nije pošlo za rukom, Srbiji pronašli Ahilovu petu

NAJVEĆA MAGIJA U KATARU Amerikanac postigao nestvaran gol petom (VIDEO)

1 komentar

1 komentar

  1. Tim

    03.12.2022. at 20:04

    Blizanci igraju najsebicniji fudbal koji prolazi samo u Srbiji. Bubanj taj dečko ne obećava tu samo Knezevic ima ozbiljnu priču

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.