Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Derbi nekad i sad – nebo i zemlja

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Duel Saldanje i Stamenića (Foto: Starsport)

Poslednji derbi, 173. po redu, obeležila je relativno solidna igra oba tima, i Crvene zvezde i Partizana. Viđen je moderan fudbal sa jednim, najviše dva dodira, uz insistiranje na akcijama brzih krilnih igrača.


Na meču Milan – Inter, naša kladionica nudi kvotu 2.05 za igru ug 2-3.


Međutim, kao neko ko ovakve derbije gleda već decenijama, uočio sam i neke bitne razlike u odnosu na one iz, na primer, osamdesetih ili devedesetih godina prošlog veka.

Prvo, nekad su se u derbiju sastajali Crvena zvezda, koja je bila prvak Evrope, i pre toga Partizan, koji je bio finalista Kupa evropskih šampiona. Ovaj put, na stadionu “Rajko Mitić” igrali su jedan protv drugog Crvena zvezda, koja je osvojila ubedljivo poslednje mesto u svojoj grupi Lige šampiona, i Partizan koji prošlog leta nije prošao kvalifikacije za bilo koje evropsko takmičenje.

ZAKAZANE TUČE NAVIJAČA

Drugo, nekad je postojalo pravilo da se (po dogovoru, naravno) navijači tuku međusobno posle utakmice u parku kod Autokomande. Ovaj put su se navijači tukli (verovatno opet po dogovoru) pre utakmice, kod Vukovog spomenika u Beogradu.

Treće – nekad su se, kao i uvek, izricale kritike na račun suđenja posle utakmice. Ovaj put sudije su bile kritikovane čak dva dana pre nego što je derbi počeo.

Fudbaleri Partizana u raspravi sa sudijom Ilićem (Foto: Starsport)

Jedino što se nije promenilo jeste pirotehnika. I nekad, kao i sad, navijači oba kluba bi zasipali teren i nebo bakljama, dimnim bombama i topovskim udarima. Puzdano znam da su nekad ta pirotehnička sredtsva unošena na tribine stadiona nekoliko dana pe derbija, i stajala su u sigurnim “štekovima”. Navijači, ili “navijači” na dan utakmice ulazili bi opušteno na stadion a onda bi na tribinama pronalazili skrivene “štekove” i počinjao bi pir koji bi obično prekinuo utakmicu jer se od dima ništa nije videlo. Ovog puta, u ovom poslednjem derbiju, mislim da je taj pir produžio meč za bar petnaestak minuta. U tom produžetku Crvena zvezda je postigla dva gola…

Fudbaleri Crvene zvezde pred “delijama” (Foto: Starsport)

Ima još nekih stvari koje su se u međuvremenu promenile, a koje bi naši mlađi čitaoci teško mogli ra razumeju. Evo bar dve.

RED ZA PRVO IZDANJE “SPORTA”

Nekad je od Autokomande pa sve do ulaza u stadion, bilo Zvezde ili Partizana, stajao špalir uličnih prodavaca koji su nudili – “novine za sedenje”! Naime, na naša dva najveća stadiona nije bilo sedišta, postojale su samo betonske tribine, pa se mogla zaraditi neka kinta prodajom starih novina koje bi navijači stavili ispod sebe da im se ne smrzne (ili ne pokvasi) donji deo leđa.

A posle derbija- znalo se. Navijači i jednog i drugog kluba masovno bi išli na Trg Nikole Pašića, tada trg ispred Doma sindikata, i čekali bi do negde devet-deset uveče da se na jedinoj trafici pojavi provincijsko izdanje dnevnog lista “Sport”. Čekali su da vide ocene igrača. Dakle, nije bilo interneta, nije bilo ocena fudbalera samo nekoliko minuta po završetku utakmice, nego se čekalo da se to pročita u novinama. A kad bi se i to završilo, masa navijača premeštala bi se stotinak metara dalje, ispred zgrade tadašnje Jugoslovenske lutrije, da saznaju iz prve ruke koliko ima dobitnika sa 13 pogodaka na sportskoj prognozi, i kolika je nagrada.

Možda sam ja malo nostalgičan, verovatno i jesam, ali zaista teško mogu da shvatim da se sad navijači tuku par sati pre početka utakmice, i da se sudije kritikuju dva dana pre nego što je izveden početni udarac. Baš kao što ne mogu da shvatim da u startnim postavama Zvezde i Partizana ima najviše jedan izdanak omladinske škole tih klubova, i da država treba da pokriva sve one silne gubitke koje su ti klubvi napravili.

Verovatno sam ja čovek iz nekog drugog vremena koji ne shvata moderne tokove fudbala. Izvinjavam se zbog toga.

7 Komentara

7 Comments

  1. Podrška igračima i stručnom štabu

    22.04.2024. at 18:25

    Nekada je pobedjivao bolji, a nekada srećniji tim.
    Danas, danas pobedjuje onaj tim ,koji MORA pobediti.
    Nekada se danima ili nedeljama unazad očekivao derbi. Brojali sati, minuti do početka istog.
    Danas, najiskrenije moguće, priželjkujem i nadam se, da moj Partizan , neće izaći na utakmicu (Namerno izostavih termin “Derbi”).
    Nadam se da neće izaći. I na taj način, bar simbolično ukazati svima, kako u zemlji, tako i u inotranstvu, da se ne miri sa tolikom količinom. Najgore od svega, više čak ne i prikrivene, već krajnje otvorene , može se reći i bahate Kradje.
    Ono što je vidjeno na poslednjoj utakmici. Nikada ni priblizno u istoriji duela ova dva tima. Nikada ni priblizno u istoriji fudbala, od kako se igra fudbal.
    Nekada je bio Derbi dva tima.
    Danas je derbi , izmedju Oskar-Terzinja i ostatka Srbije.

    • PRAVA ISTINA

      22.04.2024. at 22:40

      Samo naored!
      Neka dodje UEFA!
      Onda ćete vi grobarsko smeće i zlo zajedno sa vašim Partizanom biti ukatančeni!
      Sta ti pišeš nesrećo jedna!
      Idi malo se umi ako ti i to pomogne!

    • Armagedon

      22.04.2024. at 23:43

      Smešni ste. Vaša nemoć je prešla u agoniju. Niste 5 puta sutnuli ka golu u dve utakmice a dali ste 4 gola. Zvezda je imala 60 suteva. Sramota , bolje se sklonite u neku rupu i ne izlazite dok ne napravite tim kakav zaslužuje vas klub prema kome imam puno postovanje. Ovo je u stvari tužno…

  2. CRVENI UDBASI ZVEZDINI BULJASI

    22.04.2024. at 19:24

    Tesko ce to da se desi da igraci ne izadju na teren.Nas unistitelj i mrzitelj je u klub postavio svoje poslusnike koji ne smeju da pisnu kao sto ni Sns Nadj nije smeo na konferenciji jer je njemu lepo dok ga siluju.

  3. Nenad

    22.04.2024. at 19:33

    Ja ne znam niti jednog navijača Partizana koji je objektivan da kaže da njegov tim ne liči ni na šta celo proleće. Ni igre,ni žara,samo mnogo sreće i kukanja. Po kvalitetu ispod Tsc,Čukaričkog,pa i Vojvodine. Pljujete po državi koja vam svake godine plaća licencu,struje niste imali,a doveli 10 pojačanja. Protiv Nordsjelanda i Sabaha se video kvalitet ove ekipe.

    • PRAVA ISTINA

      22.04.2024. at 22:45

      Dzaba ti to pišeš slepcima!
      Oni ne veruju ni svojim očima već onome sto im servira Žeks i njihova uprava!
      Hoće nešto što je bilo regularno da oskrnave a opet im sudija ekstremno pomogao priznavsi im drugi gol iako je bio neregularan zbog baklje i nije iskljucio njihovog igraca koji je itekako zasluzio crveni!
      To ne prica nijedan grobar niti njihova uprava i ljudi pardon neljudi!
      Oba penala cisti i bili i gol Endiajea čist!
      Samo oni na ovom svetu veruju da je nekakva nepravda…ne trudi se…to je grobarsko zlo najpodlije!

  4. PRAVA ISTINA

    22.04.2024. at 22:40

    Samo napred!
    Neka dodje UEFA!
    Onda ćete vi grobarsko smeće i zlo zajedno sa vašim Partizanom biti ukatančeni!
    Sta ti pišeš nesrećo jedna!
    Idi malo se umi ako ti i to pomogne!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.