Budimo u kontaktu

SRBIJA KOŠARKA

ODLAZAK DOBROĆUDNOG DŽINA SA VEČITIM OSMEHOM Od Beovuka do Partizana, od Jokića do Golden Stejta! 

Matija Tepavcevic

Objavljeno

,

Dejan Milojević (Foto: Starsport)

Šok, tuga, neverica. Zauvek će da se pamti 17. januar 2024. godine kao jedan od najtužnijih u istoriji naše košarke.


NBA: Kvota na pobedu Milvokija protiv Klivlenda u našoj kladionici je 1.65. Utakmica počinje u 01:30. 


Bio je poznat Dejan Milojević po svojoj neverovatnoj borbenosti, energiji, želji za pobedama… Ovoga puta junačko srce nije izdržalo… Prestalo je da kuca mnogo ranije nego što je to trebalo da se desi…

Zavilo je srpsku košarku u crno. Ostavilo otvoreno pitanje za sva vremena, šta bi Miloje uradio sa reprezentacijom jednog dana?!

Sa svojih punih 46 godina postigao je mnogo toga. Ne samo kao igrač, već i kao trener. Za 11 godina trenerskog rada uradio je mnogo više nego neki za ceo život.

Šta tek da se kaže za košarkašku karijeru, trofeje, uspehe sa klubovima i reprezentacijom…. Krenimo redom.

OD BEOVUKA DO PARTIZANA

Sve je počelo još davne 1990. godine u KK Tašmajdan. Tu je svoje prve košarkaške korake napravio Dejan Milojević.

Veoma brzo došlo je do saradnje sa legendom beogradske košarke Mišom Lakićem i KK Beovuk. Postoji priča da je Miloje u mlađim kategorijama na jednoj utakmici uspeo da postigne čak 141 poen, što je skrenulo pažnju mnogih klubova i stručnjaka na njega.

Posle košarkaškog školavanja u čuvenom Beovuku, usledio je prelazak u FMP 1998. godine. Veliki transfer napravio je dve sezone kasnije kada se preselio u ekipu tadašnjeg šampiona, KK Budućnost.

Bilo je Miloja i u Turskoj sa reprezentacijom 2001. godine, kada su se izabranici Svetislava Pešića okitili zlatnom medaljom. Ipak, transfer karijere Miloje pravi 2004. godine kada oblači dres Partizana.

Pružao je fenomenalne partije pod vođstvom Duška Vujoševića, a i dalje se pamti čuvena utakmica Evrolige protiv Olimpijakosa kada je Milojević završio meč sa indeksom korisnosti 55.

Za dve godine u crno-belom dresu postao je miljenik navijača. Sa Partizanom je uspeo da osvoji dve titule prvaka Srbije i Crne Gore, dok je u sezoni 2003/2004 bio proglašen za najboljeg igrača Jadranske i domaće lige.

Usledio je odlazak u Galatasaraj. Međutim, ljubav ka Partizanu vratila ga je u Humsku u leto 2009. godine, bila je to prava transfer “bomba”. Međutim, nažalost, on je već tokom priprema odlučio da završi karijeru zbog hroničnih problema sa kolenima.

OD JOKIĆA DO GOLDEN STEJTA

Košarkašku karijeru je završio ranije nego što je to želeo, pa se odlučio za trenersku. Krenuo je tada kao pomoćnik u Megi, mladom i ambicioznom klubu i već 2012. godine postao je prvi trener tima.

Krenula je tada Milojeva era srpske košarke. Mega je postala košarkaški hit. Igrači su izlazi iz Milojeve škole. Najveći rezultati napravljeni su u periodu od 2014. do 2016. godine kada je Mega vezala tri finala Kupa Koraća.

Dejan Milojević na klupi Mege (Foto: Starsport)

Na kraju, bila je treća sreća i prvi Milojevićev trofej u karijeri. Savladao je u finalu svoj Partizan, na čiju klupu na kraju nikada nije seo.

U tim godinama iz Mege izašli su Nikola Jokić i Vasilije Micić. Slobodno može da se kaže da je Dejan Milojević stvorio Nikolu Jokića, najboljeg košarkaša današnjice.

Čuvena je priča kada je mali bucko iz Sombora stigao kod Miloja, a on od njega napravio MVP ABA lige koji je potom otišao u NBA ligu. Ostalo je istorija, svetska, a naša.

Sedeo je na klupi Mege sve do 2020. godine, a onda otišao u Podgoricu i klub za koji je uspešno nastupao kao igrač. Onda je stigao poziv iz NBA lige.

Od 2021. godine Dejan Milojević radio je kao pomoćnik Golden Stejt Voriorsa, a 2022. godine osvojio je sa njima i prsten NBA lige. Bio je zadužen za rad sa centrima, bio je najbistriji i najbolji naš trener u svojoj generaciji.

Želeli smo ga na klupi nacionalnog tima, mnogi su ga već videli kao naslednika Svetislava Pešića. “Grobari” godinama kao naslednika Duška Vujoševića, a kasnije i Željka Obradovića.

KOŠARKAŠKA GROMADA NASMEJANOG LICA

Ostaće zlatnim slovima upisan u istoriji srpske, evropske i svetske košarke. Ostaće večna žal što kao trener nije dobio priliku da pokaže svoj pun potencijal.

Bio je voljen, bio je svuda omiljen. Na parketu, pored klupe ili van hale, uvek nasmejanog lica. Osmeh mu je bio zaštitni znak.

Voleli su ga i najveći rivali. Večeras stižu poruke saučešća sa svih strana sveta. Niko ne može da se pomiri sa činjenicom da više nema Miloja.

Košarkaška i sportska Srbija nikada neće zaboraviti Dejana Milojevića!

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.