Budimo u kontaktu

ABA LIGA

“Partizan mora da igra Evroligu, očekujem promenu igračkog kadra iz korena”

Igor Pavlovic

Objavljeno

,

Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

Partizan je poklekao na prvom od potencijalna četiri ispita u Evrokupu i sada ga čeka pravi “pakao” kako bi se kroz ABA ligu domogao Evrolige. Crno-beli će u polufinalu da ukrste koplja sa boljim iz duela Budućnost – FMP, posle čega ih u eventualnom finalu najverovatnije očekuje”večiti” rival.


ITALIJA: Kvota naše kladionice na igru 22 u meču Sasuolo – Juventus (20:45) je 2.90.


Doskorašnji trener Borca iz Banja Luke, Dragan Nikolić, rekao je u razgovoru za MaxBet sport kako Partizan mora da pronađe put do povratka u Evroligu. Kako navodi, porazom od Burse nisu potonule sve lađe, ali za veće ambicije neophodno je da se poradi na samom igračkom kadru.

Kako gledate na poraz Partizana od Burse kojim su zatvorena jedna od vrata za plasman u Evroligu?

– Partizan je nažalost propustio jednu od dve prilike da se putem terena vrati u Evroligu. Ispalo se u ranoj fazi Evrokupa i sada će šansa za plasman u elitu da se traži kroz plej-of ABA lige u koju ne ulaze kao favoriti. Crno-beli imaju mogućnost da autoritetom kluba i trenerskim imenom Željka Obradovića diplomatski (dobijanjem pozivnice) ipak dođu do Evrolige.

Dragan Nikolić (Foto: Starsport)

Šta je nedostajalo crno-belima kako bi se ove sezone postigli bolji rezultati?

– Pokazalo se da su Partizanu nedostajala dva igrača koja tim čine boljim i koja su mogla na svojim leđima da iznesu sezonu. Od prvog dana se videlo da su to igrači na spoljnim pozicijama koji se vode kao “kapitalci”. Partizanu je najbitnije u ovom trenutku da na klupi ima najveće moguće trenersko ime. On je verovao u svoj tim, ali taj tim nije mogao da iznese sezonu do kraja. Biće veoma zanimljivo kada se sve završi kakve odluke će da se donose. Naravno, tu ne mislim na postavljanje sramotnog pitanja – Da li će Željko Obradović  da ostane na klupi Partizana? Taj koji to pita ne želi dobro klubu. U Humskoj je najvažnije što imaju najvećeg trenera u istoriji evropske košarke. Ne sme da se dozvoli da Žoc ode na neko drugo mesto gde će da uzme desetu Evroligu, već treba da ga podrže u narednom periodu kada će to da pokuša sa Partizanom. Naravno, dalek je to i težak put…

KVALITET NA TERENU NIJE NI PRIBLIŽAN ONOM NA KLUPI

Da li i kakve promene očekujete u klubu tokom leta?

– Biće zanimljivo leto pred nama, kao i odluke koje će da se donose u klubu. Jedna od opcija je da se nastavi određeni kontinuitet, ali videli smo ove sezone da rezultat nije prema očekivanjima navijača. Druga je solucija da se tim napravi “preko noći”, što ne smatram da je loše. Ovi igrači jesu dobri momci, ali nisu upili znanje koje im je Željko preneo. Mislim da bi trebalo da svoje mesto pod košarkaškim suncem potraže u nekom drugom klubu. Očekujem da će Partizan da se opredeli u narednoj sezoni za kvalitetniji tim koji će da ostvari bolji rezultat. Iza crno-belih je sušan period…Biće zanimljivo ovog leta.

Više puta smo tokom sezone gledali slične završnice kao protiv Burse. Da li mislite da je poraz crno-belih slučajan?

– U današnjoj košarci takvih slučajeva ima od NBA lige pa do naših liga. Epicentar svega je u selekciji tima. Partizan je morao da ima još dva igrača koja bi donela preko potreban mir u završnici. Da je “parni valjak” imao veći kvalitet na terenu, mnoge utakmice bi rutinski dobijao. Za velike rezultate potreban je makar približan kvalitet kao što ga ima na trenerskoj klupi.

Do koje mere pojedinim igračima može da se daje kredit na osnovu njihovih godina?

– Potrebno je puno vremena da se odgovori na to pitanje. Najviše vere i ulaganja je opravdao Balša Koprivica koji je dragocen kapital za budućnost Partizana. Nije stvar da li si najmlađi klub u Evrokupu ili da li imaš manje ili više stranaca, Partizan mora da ostvari rezultat. Željko Obradović je jednak sa osvajanjem Evrolige i sigurno da vam je potreban određeni kvalitet kada imate trenera takvih ambicija. Jedina važna stvar za Partizan je povratak u Evroligu, sve ostalo treba da se ostavi po strani.

ZVEZDA FAVORIT ZA OSVAJANJE ABA LIGE

Kako će “parni valjak” da odreaguje na period bez utakmica? Ko je po vašem mišljenju favorit za osvajanje ABA lige?

– Budućnost za početak treba da izbaci sjajnu ekipu FMP-a iz Železnika, Cedevita Olimpija Igokeu, koju sa klupe vodi prošlogodišnji najbolji trener ABA lige. Pored toga imaju i sjajnog sportskog direktora, Vuka Radivojevića. Pozdravljam odluku da se šest ekipa bori za plej-of, model je dosta interesantan. Ako gledamo projektovana polufinala, Zvezda jeste favorit protiv Cedevita Olimpije, koja sa druge strane izgleda kao “kaznena ekspedicija”. Ljubljančani u ovom trenutku igraju najbolju košarku na ovim prostorima. Partizan igra protiv Budućnosti koja jeste u padu, ali ima trenera koji zna da osvaja ABA ligu i pobeđuje kad treba. Neće to da bude izlet Partizanu, posebno u Podgorici – rekao je Nikolić, pa nastavio:

– U ovom momentu Zvezda je favorit, posebno zbog prednosti domaćeg terena. Gledajući nekoliko godina unazad, na prste jedne ruke mogu da se izbroje Zvezdini porazi u dvorani “Aleksandar Nikolić”. Partizan ima dva puta do Evrolige, jedan je preko ABA, a drugi preko pozivnice koju zaslužuju kao velikani evropske košarke. Ukoliko se crno-beli vrate u Evroligu, nemam dilemu da će tim preko noći da bude iz korena promenjen.

Kako očekujete da će Partizan da izgleda posle poraza od Burse u periodu kada je pred njim isključivo trening?

– Nije to pitanje za mene. Partizan i Zvezda su sada u istoj poziciji. Imaju dovoljno vremena da se regenerišu. Videćemo da li će u stručnom štabu crno-belih sa uspehom da podignu ovu “ranjenu” ekipu. Sezona nije završena i može da uspe ukoliko se osvoji ABA liga. Put će doduše da bude jako težak…Napravila se atmosfera da je preko Evrokupa lakše ući u Evroligu, ali primera radi Partizan bi u četvrtfinalu imao Cedevita Olimpiju, dok bi zatim putovali na Kanare, što je jako teško gostovanje. Nije taj put kroz Evrokup toliko lak da bi se očajavalo i pravila atmosfera kako su potonule sve lađe. Imaće Partizan još prilika da se vrati tamo gde mu je mesto.

Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

EVROLIGA JE OBJEKTIVNA MERA PARTIZANU

Kakvu budućnost predviđate Partizanu ukoliko se ne plasira u Evroligu na kraju sezone?

– Ne želim da razmišljam o takvom scenariju. Partizan na sve načine mora da se bori kako bi došao do Evrolige jer je to njegova objektivna mera. Klub iz Humske je već osvajao to takmičenje, Željko čak devet puta…Učešće na fajnal-foru je nedosanjani san brojnih klubova i eventualno osvajanje jedne, a zamislite tek devet titula. Treba da se fokusiraju kako bi uspešno priveli sezonu kraju. Očekujem da Partizan naredne godine bude dosta kvalitetniji na samom terenu po pitanju igračkog kadra.

Kakvu budućnost previđate Evroligi, uzevši u obzir aktuelna dešavanja?

– Vrlo je maglovita slika. Evroliga je u velikim problemima, što zbog rata sa FIBA, što zbog rata u Ukrajini. U slučaju da ruski klubovi budu nepravedno sklonjeni iz Evrolige, tu bi mogli da uđu Partizan, Huventud i Virtus kao evropski velikani. Leto pred nama će da da odgovor na brojna pitanja. Nisam optimista kada je evropska košarka u pitanju.

PROČITAJTE JOŠ:

IZBOR IGRAČA JE SAMO NJEGOV Da li je ovo najveća greška Željka Obradovića prilikom formiranja tima?

“KRALJEVIĆ” OGROMNOG SRCA Luka Jović- ljudina! Napadač Reala donirao veliku sumu novca za pomoć deci poginulih rudara

17 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.