Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

DVOSTRUKI ARŠINI I seks može da bude doping, a tek burito… Bez kazne 15 fudbalera Premijer lige!

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Sportisti se i dalje dopinguju, a specijalizovane agencije pokušavaju da ih “provale”. Trka je neizvesna, čas nauka ode korak dalje pronalazeći neku novu drogu, čas medicina “izjednači” novim testovima koji to mogu da otkriju. Slučajevi se nižu kao na traci, a poslednji zabeležen je onaj indijske bacačice diska Kamalpret Kaur.


ŠPANIJA: Kvota naše kladionice ne igru gol gol (GG) u meču Alaves – Espanjol (19:00) je 1.80.


Dotična dama je suspendovana jer je bila pozitivna na zabranjeni steroid, objavila je Jedinica za atletski integritet (AIU). Ona je na Olimpijskim igrama u Tokiju bila šesta, ali je bila pozitivna na stanosolos. Radi se o steroidu koji je “proslavio” kanadski sprinter Ben Džonson na Olimpijskim igrama u Seulu 1988.

Kaur je uoči Olimpijskih igara u Tokiju postavila nacionalni rekord od 65.06 metara. U Japanu je u kvalifikacijama bila druga, a u finalu je zauzela šesto mesto sa rezultatom 63.70 metara. Privremena suspenzija znači da joj je zabranjeno učešće na bilo kojem takmičenju ili aktivnosti u atletici pre donošenja konačne odluke. Prete joj do četiri godine suspenzije.

OBJAŠNJENJE UKAD

Malo drugačiji pristup zabeležen je pre nekoliko nedelja, kad je objavljeno da je čak 15 fudbalera iz engleske Premijer lige bilo je pozitivno na doping testovima u razdoblju od 2015. do 2020. godine, a nijedan nije suspendovan. U ispitivanju koje je obuhvatilo sve lige iz Engleske, Škotske i Velsa, od 2013. do 2020. palo je ukupno 88 fudbalera, javlja britanski “Daily Mail”, koji je objavio ovu priču posle tri meseca čekanja na odgovore nadležnih.

Novinari tog engleskog dnevnika su još u januaru, pozivajući se na slobodu informacija, zatražili od državne antidoping agencije UKAD rezultate testiranja fudbalera. Iako se radi o 88 slučajeva, samo 39 ih je procesuirano, a među njima i 15 premijerligaških. Među pronađenim nedopuštenim supstancama nisu bile samo one za poboljšanje fizikalija, nego i kokain i metamfetamini.

Objašnjenje za nekažnjavanje bar jednog od 15 prestupnika iz Premijer lige UKAD je objsnio ovako: to je bio slučajan unos supstanci u organizam. Neke supstance koriste se za tretmane povreda, ali su zabranjene zdravim sportistima, poput trijamcinolona, pronađenog kod trojice premijerligaša. Taj kortikosteroid se koristi kao sredstvo protiv upala i koristan je u tretmanima povreda kolena, ali inače je zabranjen. Kod četvorice je pronađen ritalin, inače delotvoran u tretmanu poremećaja pomanjkanja pažnje i hiperaktivnosti. “Daily Mail” piše da je među osumnjičenima bio i jedan 15-godišnjak koji je 2019. suspendovan na devet meseci jer su kod njega pronašli opremu za unošenje HGH (ljudskog hormona rasta).

BILO JE SLUČAJNO

“Slučajan unos supstanci u organizam” je prilično popularno objašnjenje, a najpoznatije je ono koje je prošle godine dala ukrajinska teniserka Dajana Jastremska. U vreme (proleće 2021.) kad je bila 21. reket sveta suspendovana je zbog pozitivnog testa na doping. Bila je pozitivna na mesterolon.

Dala je baš zanimljivo objašnjenje:

Dajana Jastremska (Foto: Printskrin/Jutjub)

“U mojoj mokraći je pronađen vrlo nizak nivo mesterolona. S obzirom na malu koncentraciju i negativan uzorak dve nedelje ranije, dobila sam naučnu potvrdu da je pozitivan rezultat moguć kao rezultat neke vrste kontaminacije. Uz to, obaveštena sam da ovu supstancu muškarci koriste kao lek i da se ne preporučuje ženama zbog štetnih učinaka”,

Jastremska je uverena da je pozitivna jer joj je njen bivši partner tu supstancu preneo tokom seksa. Čak je otac ukrajinske teniserke zamolio tog neidentifikovanog muškarca da preda uzorak kose za analizu, ali on je to odbio. Dok je čekala da joj se reši žalba, Jastremska se posvetila pevanju i snimila jedan izuzetno uspešan singl. Suspenzija joj je ukinuta početkom ove godine, ali ona je odmah pobegla iz Ukrajine zbog rata i sada igra turnire kao 146. na WTA listi. Kaže da pazi šta unosi u telo, a naročito je pažljiva tokom seksa…

Kad smo već kod ženskog tenisa, da pomenemo da je pre nekih desetak godina u to vreme jedna od najboljih teniserki sveta Jelena Janković bila opljačkana na sred pariskog Šanzelizea. Spretni lopovi su joj oteli torbicu, a Jelena je kasnije novinarima rekla da su joj ukrali neki novac i kreditne kartice, ali da to nije toliko važno za nju. Najbitnije je da su joj ukrali bočicu sa uzorkom urina, koju je nosila ako je u bilo kom trenutku iznenadi antidoping inspekcija…

OPREZ, MEKSIKANCI

Pored seksa i lopova, treba obratiti pažnju i na Meksikance koji prodaju brzu hranu. Naročito u SAD.

Američka srednjoprugašica Šelbi Hulihan suspendovana je na četiri godine bavljenja atletikom zbog pada na doping testu. Ona se kune u svoju nevinost i tvrdi da je zabranjenu supstancu u organizam unela veče pre testa, kad je pojela – burito.

U januaru ove godine su 28-godišnjoj američkoj rekorderki na 1500 i 5000 metara javili da su joj u organizmu pronašli zabranjenu supstancu nandrolon. Sportski arbitražni sud joj je odredio četvorogodišnju suspenziju.

“Skrhana sam, izgubljena, slomljena, ljuta i zbunjena, izdao me sport koji volim i kome sam dala celu sebe”, napisala je Hulihan na društvenim mrežama. Tvrdi da nikad nije uzimala nedopuštena sredstva, pa čak ni čula za nandrolon, koji može pomoći u povećanju mišićne mase.

“Međutim, shvatila sam da Svetska antidoping agencija (WADA) već dugo zna da konzumacija svinjetine može dovesti do pogrešnih rezultata na nadrolon jer ga određene vrste svinja prirodno proizvode u velikim količinama. Organsko svinjsko meso ima najveće količine nandrolona. Posle obaveštenja o rezultatima testa sastavila sam dnevnik svega što sam pojela u nedelji pre testa 15. januara. Zaključilia sam da je najverojatnije objašnjenje burito koji sam kupila i konzumirala oko 10 sati pre testa, u autentičnom kamionu s meksičkom hranom, koji poslužuje organsku svinjetinu blizu moje kuće u Bivertonu, u Oregonu. Obavestila sam nadležne da verujem da je to bio izvor. Učinila sam sve kako bih dokazala nevinost, prošla sam poligrafski test i dala uzorak kose jednom od najpoznatijih svetskih toksikologa. Čak se i WADA slaže da je test pokazao da nije bilo nakupljanja supstance u mom telu, kao što bi bilo da sam je koristila redovno”, zaključila je Hulihan.

Ako WADA ne prihvati njeno obrazloženje vezano za burito, Hulihan će morati propustiti predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024.

PROČITAJTE JOŠ:

“MIRIŠE” NA RAT “Da li se Partizan odriče onih sedam pehara u prvenstvu Srbije”?

TRENERSKI PEČAT Đorđević spasio Radnik: Svima je laknulo posle pobede u Lučanima

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.