Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Istorija: Zakucavanje, od Džoa do Lize

Vladimir Stankovic

Objavljeno

,

Istorijsko zakucavanje Lize Lesli (Foto: Printskrin)

U istoriji košarke ima mnogo značajnih datuma. Jedan je i 30. juli 2002. kada je Liza Lesli postala prva žena koja je-zakucala! Dogodilo se u Stejpls Centru u Los Anđelesu u meču između Majami Sola i Los Anđeles Sparksa u okviru WNBA. U 15. minutu prvog poluvremena, pri rezultatu 36:25 za Majami, odbrana domaćeg tima osvojila je loptu i bacila kontru ka Lizi Lesli (7. juli 1972, Gardena, Kalifornija) koja se sama sjurila ka košu i – zakucala!


BELGIJA: Od 18:15 igraju Loven – Vesterlo, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu gostiju 2.35. 


Komentatori su urlali iz svega glasa, publika je bila u delirijumu jer je prisustvovala istoriji, a saigračice jednako srećne kao i sama Liza jer su bile učesnice istorijskog meča u kome je jedna žena prvi put zakucala loptu u koš.

Bilo je neke simbolike u tome što je to uspelo baš njoj, Lizi Lesli. Bila je jedna od najboljih igračica sveta pri kraju prošlog veka. Imao sam zadovoljstvo da je gledam uživo na olimpijadama u Atlanti, Sidneju i Atini, i uživam u njenim majstorijama. Igrala je i u Pekingu 2008. Ima 4 zlata sa olimpijskih igara. Imao sam utisak da bi lako bila neka dobra „četvorka“ u bilo kom muškom timu! Sa visinom od 1,96 bila je predodređena da igra na mestu centra, ali je imala tehniku beka.

DALA 101 POEN – ZA POLUVREME

Košarku je nosila u genima jer je njen otac Volter bio polu-profesionalni košarkaš. Visinu je nasledila od majke Kristine koja je imala 192 centimetra. Još u srednjoj školi, kad je najčešće igrala sa dečacima, skrenula je pažnju postigavši 101 poen – za poluvreme! Debelo bi nadmašila rekord od 105 poena koji drži Čeril Miler da se protivnička ekipa, u strahu od još veće bruke, na poluvremenu nije – povukla sa terena!

Tokom studija igrala je za Univerzitet Južna Kalifornija i ostvarila je prosek od 20,1 poena sa 53,4 oodsto šuta i 69,8 odsto sa linije penala. Njena 321 blokada teško će ikada biti dostignuta.

Posle osvajanja zlatne medalje na Igrama u Atlanti prešla je u profesionalce i igrala za Los Anđeles Sparkse. Nekoliko puta je najavljivala da će zakucati jer joj je to uspevalo na treninzima, ali se na utakmicama nije ukazivala prilika. Pokušala je, neuspešno, protiv Njujork Libertija. Već u prvoj sezoni u WNBA bila je prvi skakač sa 9,5 uhvaćenih lopti, a naredne godine prosek je podigla na 10,2.

Posle Olimpijskih igara u Sidneju Liza Lesli je, konačno, LA Sparks dovela do titule prvaka 2001. protiv Šarlot Stinga. Bila je MVP regularnog dela lige, Ol-star meča i finala plej-ofa. Godine 1998. i 2002. postala je prvak sveta sa ekipom SAD za koju je igrala 204 puta. Naravno, najbolji je strelac i skakač u istoriji ženske selekcije SAD a takođe i prva po broju postavljenih “rampi”.

Za 12 godina u WNBA, od 1997. do 2009. kada se povukla, odigrala je 363 utakmice (na 361 je bila starter), dala 6.263 poena (17,3 prosek). Najbolju sezonu odigrala je 2006. kada je potpisala 20,0 poena uz 7,1 skok po utakmici. I dalje rekorderka lige po broju postignutih poena, 3.307 skokova i 10.444 PRA (points+rebounds+assists).

Toliko o Lizi Lesli i prvom ženskom zakucavanju. U nastavku je priča o prvom igraču koji je zakucao.

PIONIR FORTENBERI

Istorija nas vraća u mart 1936. Igrajući za Mekferson Glob Refinerse, Džoe Fortenberi, zakucao je loptu u koš i izazvao dilemu kod sudija koje nisu bile sigurne da je koš regularan. Nije bio izrazito visok, za santimentar je nadmašio 2 metra, nije bio ni posebno snažan, težio je 91 kg, ali je imao odličan odraz.

Džoeov podvig ovekovečio je opisom u u “Njujork Tajmsu” novinar Artur Dejli, dobitnik prestižne Pulicerove nagrade. U članku iz marta 1936. napisao da su “Džo Fortenberi i njegov saigrač Vilard Šmit, umesto da idu na polaganje, skočili i bacali loptu nadole u obruč, slično kao mušterija iz kafeterije koja je zakucala rolnu u kafi”. Termini “slam-dunk”,ili naš “zakucavanje”, još nisu postojali.

Fortenberi nije bio nepoznat igrač. Bio je kapiten američkog tima na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. Sa 8 poena bio je najefikasniji u finalu (19:8 protiv Kanade). Sa prosekom od 14,5 poena bio je najbolji strelac turnira.

Posle Olimpijskih igara u Berlinu igrao je 5 sezona “Phillips 66ers” a AAU ligi, preteči NBA. Mesto u istoriji košarke obezbedio je prvim “zakucavanjem”. Njegov sin je svedočio da je mogao da zakuca i sa 55 godina.

Umro je u Teksasu 3.juna 1993. u 82.godini.

Džoe Fortenberi (Foto: Printskrin)

PROČITAJTE JOŠ:

ZDJELAR DOČEKAN KRALJEVSKI Vođa navijača držao govor, pevalo se o Partizanu… (VIDEO)

Arsenal demolirao Sevilju, “tobdžije” imaju zver od napadača!

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.