Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Kako je Rijana pobedila, pa izgubila na Superboulu

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Kvoterbek Kanzas Sitija Patrik Mahoms (Foto: Beta/AP)

Prvobitno zamišljen kao prevashodno belački sport, američki fudbal je brzo stekao veliku popularnost i kod bele i kod obojene publike. Međutim, tek ga je televizija lansirala na prvo mesto, ispred bejzbola i ostalih konkurenata. A definitivno je zavladao Amerikom, ali i velikim delom sveta, kad su u poluvremenima finalne utakmice Superboul počela da se smenjuju najveća estradna imena.


Na meču PSŽ – Bajern, naša kladionica nudi kvotu 2.35 za igru ug 1P2+.


Koliko je ostalo od prvobitne zamisli američkog fudbala može se lako shvatiti iz dve proste činjenice: na tek završenom 57. Superboulu u Arizoni za MVP igrača je proglašen afroamerikanac Patrik Mahoms. A najveća zvezda je ipak viđena u poluvremenu – pevačica Rijana, poznata kao “kraljica Barbadosa”. Afroamerikanka, naravno. A da svet još uvek nije idealno mesto za afroamerikance uverio se košarkaški kralj Lebron Džejms, koji je sedeo u počasnoj loži tokom Superboula. Kad ga je spiker najavio ceo stadion je zviždao jer – svi oni u Arizoni navijaju za Finiks Sanse, a Lebron i njegovi Lejkersi su im zakleti neprijatelji. Još kad je Lebron ustao i simbolično sebi na glavu stavio zamišljenu krunu zvižduci su pretili da izazovu tornado u pustinjskoj Arizoni.

OGLASIO SE I TRAMP

A da ima i belaca kojima ne odgovara ovakav novi Superboul poredak pobrinuo se svojim tvitom bivši američki predsednik Donald Tramp, koji je izvređao Rijanu i njen nastup nazvao “najgorim u istoriji”.

Bez obzira šta Tramp misli, posle Rijaninog nastupa, tokom koga je potvrdila da je trudna, na punih dvadeset minuta pala je društvena mreža Tviter. Verovalo se da firma koju je nedavno kupio Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu, ima moćnije servere, ali sve je to srušila “kraljica Barbadosa”. Nema veze, bar je ostalo dovoljno vremena pre početka drugog dela igre da se prikažu neke reklame. Ove godine 30 sekundi reklame na televiziji plaćalo se između šest i sedam miliona dolara.

Reklame su posebna priča. Kompanije se mnogo pre Superboula takmiče ko će angažovati veće zvezde da reklamiraju njihove proizvode. Tako su ovog februara viđeni Dženifer Lopez i Ben Aflek (krofne), Volter Vajt i Džesi Pinkman (junaci legendarne TV serije “Breaking bad”) koji su reklamirali kokice, zatim Ben Stiler i Stiv Martin (pepsi zero), Dženifer Kulidž (kozmetika) i mnogi drugi.

PEVALA ZA DŽABE

Organizatori su zadovoljno trljali ruke, gledanost je bila rekordna (samo u Americi preko sto miliona), jedino Rijani nije ništa leglo na račun. Naime, postoji pravilo Superboula da zvezda koja zabavlja publiku u poluvremenu ne sme biti plaćena ni centa jer – posle tog nastupa popularnost joj toliko skoči da vrlo brzo naplati, pa i preplati taj jedan izgubljeni honorar. Da podsetim, na poslednjih nekoliko Superboulova besplatno su pevali Bijonse, Pol Makartni, Ledi Gaga…

Naravno, ovde nije kraj priče o parama – mojoj omiljenoj temi. Tek počinje.

MVP ovogodišnje utakmice je Patrik Mahoms, kvoterbek novih šampiona Kanzas Sitija. Taj momak (27 godina, treći afroamerikanac koji je MVP nakon Daga Vilijamsa i Rasela Vilsona), pre nekoliko nedelja po drugi put je proglašen za najboljeg (MVP) u NFL prvenstvu. On je pre oko godinu i po potpisao najvredniji ugovor u istoriji sporta uopšte – desetogodišnju vernost Kanzasu naplatio je sa okruglo pola milijarde dolara!

KOLIKO ZARAĐUJE MAHOMS?

Ako neko misli da će Mahoms u ovoj 2023. godini zaraditi 50 miliona dolara – grdno se vara! On će dobiti osnovnu platu u iznosu od 5,5 miliona, klupski bonus od 34,4 miliona, bonus za samostalne treninga (550.000), takozvanu aktivu od 46,793 miliona i nešto hiljada dolara, i takozvanu neaktivnu vrednost od čak 94,88 miliona. Plus zarada od marketinga…

U poređenju sa najplaćenijim fudbalerima sveta Mahoms je daleko ispred. Na primer, u 2022. najviše je od fudbala i marketinga zajedno zaradio Kilijan Embape – 128 miliona dolara. Iza njega su Leo Mesi (120), Kristijano Ronaldo (100), Nejmar (87), Mohamed Salah (53), Erling Haland (39)… Zanimljivo je da su na listi deset najplaćenijih fudbalera u prošloj godini dvojica za koje bi retko ko dao i prebijenu paru: Eden Azar je po slovu ugovora od Reala naplatio 29 miliona, a već zaboravljeni Andres Inijesta, kome je 38 godina, igra trenutno u japanskom Kobeu sa platom od 30 miliona. Ne najavljuje skoro povlačenje. A i ko bi na njegovom mestu?

I da se na kraju vratimo na poluvreme Superboula, utakmici između Kanzas Sitija i Filadelfije. Ispada da je baš u poluvremenu viđena najveća gubitnica – Rijana! Pevačica je potvrdila da je trudna, što je zapravo srušilo Tviter. I to ne zbog čestitki, nego jer je razočarala milione i milione svojih obožavalaca. Rijana je do skoro bila poznata kao “loša devojka”, i tako je stekla globalnu popularnost. Sada, a ovo joj je druga trudnoća u poslednjih godinu dana, odjednom je postala “dobra devojka”. A to se ne prašta.

 

 

 

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.