Budimo u kontaktu

Blog

Ko nas je iznenadio, a ko razočarao u dosadašnjem toku Premijer lige

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Hteo ja to ili ne, moram da priznam da se Arsenal svakako ubraja u tzv. „overachievere“ dosadašnjeg dela prvenstva. (AP Photo/David Cliff)

Iza nas je još jedna reprezentativna pauza, poslednja koja je bila na programu do Svetskog prvenstva, koje počinje za nešto više od mesec i po dana. Kao što je to najčešće i slučaj, ponovo su rezultati reprezentacija u drugom planu, jer je najvažnije zdravlje igrača, o kojem se neprestano govori već nedelju dana. Vraća nam se klupski fudbal već od sutra, a svima nama je, verujem, najvažnija činjenica da se vraća Premijer liga.

Ostalo je da se odigra još osam kola do Mundijala, što zaista nije mnogo, ali opet je dovoljan period da se napravi određena bodovna razlika na tabeli. Malo ćemo da se osvrnemo na sve ono što smo do sada videli ove sezone, odnosno, pričaćemo o timovima koji su nas, za ovih sedam utakmica, koliko je (skoro) svaka ekipa odigrala, najviše iznenadili, ali i o onim ekipama koje su maksimalno podbacile, a ima ih poprilično.


ARSENAL – TOTENHEM GG3+ KAO I UVEK


(NE)OČEKIVANI LIDER

Hteo ja to ili ne, moram da priznam da se Arsenal svakako ubraja u tzv. „overachievere“ dosadašnjeg dela prvenstva. Zašto? Pa prosto je, čak i uz sva kvalitetna pojačanja koja su pristigla, da li je bilo ko mogao da očekuje ovakav učinak „tobdžija“ u prvih sedam mečeva? Šest pobeda i jedan poraz, za prvo mesto na tabeli i velikih 18 bodova. Arteti su se kockice konačno poklopile, hemija je veoma dobra, hijerarhija je konačno definisana – objektivno gledano, startnih 11 igrača Arsenala predstavlja jedan baš kvalitetan tim i kolektiv.

Ipak, suviše je nerealno pričati sada o nekoj eventualnoj borbi za titulu, čak i u ovakvoj situaciji. Najveći problem će se pojaviti ukoliko se neko od ključnih igrača povredi ili izostane sa terena iz nekih drugih razloga, tu će se tek pokazati sve slabosti na Emiratima. Stvarno mislite da su čak i oni najoptimističniji navijači Arsenala očekivali prvo mesto posle sedam odigranih mečeva? Čisto sumnjam.

MITROVA ČETA

Konačno i ovo da se dogodi, konačno da prestane etiketiranje Fulama kao te „jo-jo“ ekipe, konačno su pokazali zrelost i kvalitet. (John Walton/PA via AP)

Potpuno izvan svih očekivanja, „kotidžeri“ se nalaze na visokoj šestoj poziciji na tabeli. Imaju tri pobede i po dva nerešena ishoda, odnosno poraza, što im je dovoljno za čitavih 11 bodova. Ostavili su iza sebe, makar za sada, timove poput Čelsija, Liverpula i Njukasla. Dovedena su neka veoma kvalitetna pojačanja, koja se baš lepo isplaćuju Fulamu, poput Palinje i Andreasa Pereire.

Marko Silva dobro komanduje i kontroliše ekipu, koja je pokazala zube u apsolutno svakom susretu ove sezone. Pojedinim igračima je bilo potrebno nekoliko godina da se „izgrade“ i očvrsnu, kako bi mogli da isprate tempo i način igre u Premijer ligi, ali čini se da je sada i ta prepreka zvana viši nivo fudbala prevaziđena.

A onda, najslađe za kraj, ljudi pa kako ovo igra Aleksandar Mitrović? Šest pogodaka u prvenstvu, na sedam odigranih utakmica. Sada je dominirao i u dresu reprezentacije, neverovatan je. Jeste, tu je fenomenalan učinak, ali koliko samo tek Mitar igra zrelije i pametnije, u odnosu na prethodnih nekoliko sezona? Često je osporavan i njegov učinak je nekako uvek završavao u senci tvrdnje da ne može da odgovori zahtevima Premijer lige. Pa, pogodite šta? Izgleda da nas je sve demantovao, samo neka nastavi ovako.

Moram da vas podsetim na moje prognoze sezone i najave gde sam govorio kako će Fulam ostati ove sezone jer sada imaju Marka Silvu koji ima iskustvo u PL, ali svakako su prevazišli i moja očekivanja.

“GALEBOVI” U SVOM STILU

Nekako su se već ustalili na ovoj listi ekipa koje igraju iznad očekivanja. Lepršav i atraktivan fudbal, moderan i sa mnogo prilika, Brajton je zaista tim koji bih rado gledao svakog vikenda i plaćao kartu za njihove utakmice. Četvrto mesto, četiri pobede i po jedan nerešen ishod, odnosno poraz. Da, prošlo je samo sedam (u njihovom slučaju šest) kola, ali ovakav učinak je zaista premašio svačija očekivanja. Grejem Poter je utanačio jedan sistem, jedan stil igre po kojem svi prepoznajemo i po kojem ćemo zapravo i pamtiti ovaj Brajton. Aleksis Mekalister i Paskal Gros igraju fenomenalno, a standardan je tu i Trosar.

Međutim, sada se postavlja jedno veliko i važno pitanje, koje glasi: Kako bez šefa? Poter je otišao u Čelsi, a „galebovi“ nisu odigrali niti jedan meč od tog trenutka. Sigurno je da će ovo uzdrmati igrače i generalno malo narušiti atmosferu u svlačionici, ali da li će novi menadžer (čitaj De Zerbi) uspeti da nastavi istim tempom i „jaše“ na uspesima i sistemu koji je osmislio/uveo Grejem?

Velika će enigma biti Brajton u narednih nekoliko mečeva, ukoliko tokom čitave sezone uspeju da sačuvaju status „overachievera“, biće to prava mala senzacija. I da, moram da napomenem da su trenutno najbolja odbrana lige, sa samo pet primljenih pogodaka, kakav podatak.


MAN SITI – MAN JUNAJTED 1&2-4 BODOVI OSTAJU NA ETIHADU


ŠTA ĆEMO SA “LISICAMA”?

Pričali smo o timovima koji su se neočekivano istakli do sada, ali šta ćemo sa onima koji su nas potpuno razočarali i podbacili? Sam pogled na tabelu nameće ovde kandidata broj jedan – ekipu Lestera. Vardi i družina osvojili su samo jedan bod na sedam mečeva, i to u prvom kolu, kada su remizirali sa Brentfordom (2:2).

Ofanziva funkcioniše, i to sasvim pristojno s obzirom na to da Lester nije postigao pogodak na samo jednoj od sedam odigranih utakmica. Bez problema su pronalazili put do mreže klubova poput Totenhema, Arsenala ili Čelsija, ali zato „ovi na drugoj strani“ kvare prosek. Tim koji predvodi Brendan Rodžers je primio neverovatna 22 pogotka, što je preko tri u proseku po meču.

Štoperski tandem koji čini Džoni Evans, uz podršku Amartija ili novajlije Vua Fesa, zaista na momente izgleda potpuno amaterski. Nenormalan broj prilika stvori svaki rival protiv kojeg se Lester sastane ove sezone, kakav god da je renome i kvalitet te ekipe, uz dužno poštovanje svake, naravno.

Uzrok loše igre se svakako može tražiti i u činjenici da su „lisice“ bile ubedljivo najpasivniji klub na letnjoj transfer pijaci. Igrački kadar nije osvežen, nisu dovedena potrebna pojačanja na određenim pozicijama, što sada rezultira katastrofalnim rezultatima, koji zaista nisu pravo merilo i nikako ne treba očekivati da će Lester dugo „kuburiti“ u borbi za opstanak, jer bi zaista bila još jedna senzacija. Poslednja stvar tiče se trenera – Brendan Rodžers je nesumnjivo odličan menadžer i fenomenalan stručnjak, ali da li je sada pravo vreme da „povuče ručnu“ i ode sa King Pauera? Drugi angažman će brzo pronaći, siguran sam.

ČEKIĆ SE POKVARIO

Posle verovatno i najbolje (prošle) sezone u novijoj istoriji kluba, niko nije mogao da očekuje da će se četa Dejvida Mojesa naći u ovako ozbiljnim problemima. Jeste, ponovo igraju dva takmičenja i potreban im je znatno širi igrački kadar od onog što trenutno poseduju, ali četiri boda na sedam utakmica u PL je baš malo. Da nema Lestera, Vest Hem bi svakako bio kandidat broj jedan za najvećeg „underachievera“ do sada, ovako, situacija je gusta. Najveći problem za „čekićare“ ove sezone je svakako napad. Tri postignuta pogotka za nešto preko 630 minuta fudbala je poprilično loš učinak. Antonio ne može sam da povuče toliko, a Đanluka Skamaka se, za sada, pokazao samo u utakmicama Lige konferencije. Ruku na srce, u PL nije mnogo ni igrao. Vest Hem nije baš ekipa koja je pravljena da igra napadački i atraktivan fudbal, ali ovakvo mučenje u završnoj trećini niko nije mogao da očekuje.

U Evropi (u LK), gde su im rivali znatno slabiji, postigli su čak šest pogodaka na dva meča, što svakako nije relevantan podatak, ali opet uliva neku nadu da će se efikasnost konačno popraviti i u PL. Veoma su im važne uvodne dve utakmice koje slede posle ove pauze, obe kod kuće, protiv Vulvsa i Fulama. Daleko od toga da je ovde Mojesu „vruća stolica“, ali svakako da niko u klubu ne želi da se o njima priča kao o potencijalno najvećim „underachieverima“ u sezoni.

IZ DRUGOG PLANA

Ovde bih, za kraj, još samo spomenuo da gore navedeni klubovi nisu jedini kandidati, ali su najočigledniji. Možemo reći i da je npr. Notingem Forest razočarao, uzevši u obzir činjenicu da su doveli ogroman broj fudbalera na leto, ili da recimo Liverpul igra ispod svog nivoa, ali čini mi se da bi onda ova priča otišla predaleko. Brentford je opet dobar, u Lidsu se vidi napredak, ali sačekaćemo da prođe i taj Mundijal, pa da pravimo neki novi presek.

Dame i gospodo, vraća nam se najbolji fudbal na male ekrane, a već sutra u najranijem terminu (13:30) gledamo susret prve i treće ekipe na tabeli – veliki londonski derbi, Arteta protiv Kontea, „tobdžije“ protiv „pevaca“, a da ne pominjem tek nedeljni mančesterski derbi. Kakav nas samo vikend očekuje…

Uživajte, znam da ja hoću.

Dulle Varney

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.