Budimo u kontaktu

SRBIJA KOŠARKA

KUP U NIŠU Srpski pasoši za Pantera i Pejdža, trofeji za Trinkijerija, Radonjića i Ivanovića (3)

Dragan Panajotovic

Objavljeno

,

Dante Eksum i Fakundo Kampaco u duelu u Nišu (Foto: Starsport)

Niš je postao sinonim za kup takmičenje u košarci. Malo ko od košarkaških zaljubljenika bi uopšte mogao da se seti da je u poslednjih deset godina samo jednom prekinut niz u dvorani Čair. Novi Sad je 2021. godine bio domaćin.


LIGA ŠAMPIONA: Kvota kladionice MaxBet na igru gol gol (GG) u meču Kopenhagen – Mančester siti (21:00) je 2.30.


Niš je kroz istoriju postao taličan za mnoge srpske klubove. Sedamdesetih godina prošlog veka Crvena zvezda i Partizan su osvajali trofeje koji su uspešno zaokružili njihove fenomenalne sezone. Trofej koji je osvojio IMT 1987. je jedna od najlepših košarkaških priča bivše države, Partizanu je Niš 1992. bio uvertira za pehar Kupa šampiona, a Niš je krajem devedestih i na početku novog milenijuma postao srećan grad i za FMP koji je tu osvojio prve trofeje u istoriji kluba. Na kraju, 2016. godine je Mega uspela da stigne do svog prvog i za sada jedinog seniorskog trofeja u istoriji. Posle toga smo ušli u period dominacije Crvene zvezde i Partizana.

DUNAV HIT U NIŠU, TROFEJ PRIPAO ZVEZDI (2017)

Na Kupu Radivoja Koraća titulu je branila Mega, a učestvovali su još Crvena zvezda, Partizan, FMP, Vršac, Spartak, Dinamik i Dunav iz Starih Banovaca. Prva dva dana turnira i četvrtfinalne utakmice su još jednom pokazale da je razlika između kvaliteta timova koji učestvuju u ABA ligi i onih iz domaćih takmičenja ogromna. Ipak, četvrtfinala će ostati upamćena po sjajnoj atmosferi na tribinama koju su napravili navijači Dunava iz Starih Banovaca, ali i Dinamika. Bile su to ekipe koje su te sezone i ušle u KLS iz Druge lige i turnir u Nišu im je bio prilika da se pokažu na “velikoj pozornici”.

Četiri abaligaša su se sastala u polufinalu, Crvena zvezda je pobedila FMP sa 76:60, a Partizan je uspeo donekle da se osveti Megi za poraz u finale prethodne godine, crno-beli su pobedili – 77:65.

Slavlje košarkaša Zvezde (Foto: KSS)

U finalu je Crvena zvezda bila apsolutni favorit. Tim Dejana Radonjića sa već dobrim evroligaškim iskustvom igrao je protiv Partizana koji je tih godina lutao i tražio način da se vrati na pravi put. Trener crno-belih Aleksandar Džikić je uspeo da sastavi borbenu ekipu koja je dostojan otpor Crvenoj zvezdi, ali više od toga protiv uigrane mašine Dejana Radonjića nije mogla. Crvena zvezda je osvojila “Žućkovu levicu”, slavila je protiv Partizana sa 74:64. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Marko Gudurić koji je u finalu postigao 18 poena.

Ovaj turnir su mnogi zapamtili i po aferi trovanja hranom košarkaša i stručnog štaba Partizana, ali i po tome što je za vreme finalne utakmice bakljom u glavu pogođen Mića Radović, političar i dugogodišnji košarkaški radnik. Od 2017. godine je na inicijativu poznate srpske menadžerske agencije, a uz saradnju sa Košarkaškim savezom Srbije pokrenut i Mini-kup za pionire koji je izuzetno atraktivan deo košarkaškog programa u Nišu.

Sastav pobednika: Nejt Volters, Dion Tompson, Luka Mitrović, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Marko Simonović, Petar Rakićević, Čarls Dženkins, Marko Gudurić, Stefan Jović, Ognjen Kuzmić, Milko Bjelica. Trener: Dejan Radonjić

ČANAK POMRSIO KONCE EVROLIGAŠU (2018)

Niš je posle Kupa potpisao trogodišnji ugovor sa Košarkaškim savezom Srbije i više se nije postavljalo pitanje na koje su svi unapred znali odgovor, koji grad će da bude domaćin završnog turnira. Na Kupu Radivoja Koraća 2018. su učestvovali Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP, Zlatibor, Metalac, Dinamik i Borac.

Četvrtfinalne utakmice su ponovo u svoju korsit rešili favoriti, ali se pamti meč Crvene zvezde i Borca, Čačani su bili nadomak iznenađenja i crveno-bele je spasila trojka Nemanje Dangubića, kao i promašena slobodna bacanja Predraga Prlje. Borcu je za dlaku izmakao veliki skalp, Crvena zvezda je pobedila posle produžetka – 85:79.

U polufinalu žreb je ponovo ukrstio Zvezdu i FMP, Zvezda je pobedila sa 98:82, dok je Partizan opet slavio protiv Mege – 89:79.

Pehar u rukama kapitena Novice Veličkovića (Foto: Jovan Gojković)

Zvezda je pred početak sezone napravila ogromnu promenu u klubu, umesto Dejana Radonjića trener je postao Dušan Alimpijević i ekipa je pretrpela velike promene. Bio je to evroligaški sastav, ali znatno drugačije koncipiran od onih prethodnih sezona na koje su navijači crveno-belih navikli. Partizan je sa klupe predvodio Nenad Čanak, a koliki je uspeh napravio te sezone može da procenite kada pročitate sastav koji je pobedio evroligašku Zvezdu tog februara u Nišu. U izuzetno uzbudljivom finalu Partizan je slavio sa 81:75 i dosta neočekivano je osvojio trofej, posle nekoliko sušnih godina. Najbolji igrač turnira bio je Najdžel Vilijams-Gos koji je u finalu turnira postigao 23 poena.

Sastav pobednika: Najdžel Vilijams Gos, Kvame Von, Bondža Si, Tadija Tadić, Aleksandar Aranitović, Vanja Marinković, Nikola Tanasković, Novica Veličković, Strahinja Gavrilović, Mihajlo Andrić, Đorđe Gagić, Đoko Šalić. Trener: Nenad Čanak

TRINKIJERIJEV PRVI TROFEJ (2019)

Učesnici na Kupu Radivoja Koraća 2019. su bili Partizan, Crvena zvezda, Mega, FMP, Borac, Dinamik, Novi Pazar i Sveti Đorđe. Sam sastav učesnika je dokaz da je Kup poslednja oaza sportskih takmičenja sa duhom nekih starih vremena, takmičenje u kome svi srpski klubovi u jednoj sezoni imaju šansu da dođu do trofeja. Sveti Đorđe iz malog Žitišta je bio hit u Nišu, drugoligaš koji je kroz Kup Srbije uspeo da se prikaže na velikoj sceni i u četvrtfinalu odigra istorijski meč protiv FMP-a.

Crvena zvezda je još jednom imala problematično četvrtfinale, ovoga puta ju je namučio Dinamik, ali je ekipa koju je sa klupe sada predvodio Milan Tomić uspela da u neizvesnom finišu slomi otpor Dorćolaca i pobedi sa 75:70. Namučila se i Mega protiv Borca (73:69), dok su lake pobede ostvarili Partizan protiv Novog Pazara (102:72) i FMP protiv Svetog Đorđa (112:58).

Kocke su za polufinale bile malo drugačije promešane, pa su se sastali Partizan i FMP, crno-beli su slavili sa 83:71, a Crvena zvezda je pobedila Megu – 93:72. Još jedan večiti derbi u finalu.

Trenutak završetka finala (Foto: Jovan Gojković)

Crvena zvezda je ponovo bila favorit, ali ne toliko izraziti kao prethodne sezone, na klupi Partizana bio je Andrea Trinkijeri i crno-beli su polako dobijali obrise ekipe kakvu imamo danas na košarkaškoj sceni. Dvorana Čair koja ima kapacitet od četiri hiljade gledalaca, a za Kup sa teleskopskim tribinama dobije još hiljadu stolica preko, tokom utakmica Partizana i Zvezde dobije sasvim drugačiji oblik i niko nikad sa sigurnošću ne može da kaže koliko je gledalaca u dvorani. U takvoj atmosferi se u finalu opet bolje snašao Partizan i u izeztno neizvesnoj završnici je savladao Crvenu zvezdu sa 76:74. MVP finala je bio Aleks Renfro iz Partizana, a trener Trinikijeri je vrlo brzo otklonio sumnje da li je njegov dolazak u Partizan bio pravi potez.

Sastav pobednika: Nikola Janković, Markus Pejdž, Bondža Si, Vanja Marinković, Ognjen Jaramaz, Amar Gegić, Novica Veličković, Marko Pecarski, Aleks Renfro, Stefan janković, Džok Lendejl, Đorđe Gagić. Trener: Andrea Trinkijeri

KUP OBEZBEDIO PASOŠE PANTERU I PEJDŽU (2020)

Pred Kup u Nišu stizale su vesti iz sveta o pandemiji koja će kroz nekoliko meseci da svima promeni živote, a košarkaška javnost je željno čekala borbe za “Žućkovu levicu” i više se nije postavljalo pitanje, apsolutni favoriti bili su Zvezda i Partizan, u ovoj sezoni ekipe izuzetno izjednačenog kvaliteta.

Pored njih na Kupu su učestvovali Mega, FMP, BKK Radnički, Sloboda, Borac i Dinamik. Krstaši iz Beograda dali su događaju taj košarkaški šmek, njihovo učešće je značilo i njihov oporavak posle tavorenja po nižim rangovima, ali je bilo jasno da dalje od četvrtfinala ne mogu. Ni oni, a ni ostale ekipe iz KLS, abaligaši su bili prejaki.

U polufinalu, već viđeno, Crvena zvezda je pobedila Megu sa 80:79 u izuzetno neizvesnoj utakmici, dok je Partizan bio bolji od FMP-a iz Železnika – 85:77.

Na klupi Crvene zvezde bio je junak Kupa iz 1987. godine, Dragan Šakota. Čovek kome je Niš ostao u prelepom sećanju dobio je priliku da osvoji još jedan trofej u tom gradu. Trener Partizana bio je Andrea Trinkijeri, branilac titule iz prethodne sezone. Osećalo se te sezone da Partizan ozbiljno preti da prekine Zvezdinu dominaciju u košarci, ali crveno-beli nisu bili nemi posmatrači situacije već su radili na unapređenju igre u svojim redovima.

Jedan od poteza pred Kup te sezone o kome se i danas govori je davanje srpskog državljanstva Kevinu Panteru, tada beku crveno-belih. U Zvezdi je već bio Čarls Dženkins sa srpskim pasošem, a koloniju stranaca upotpunili su Bili Beron, Lorenco Braun, Džejms Gist i Majkl Odžo. Na drugoj strani je i Partizan bio aktivan u diplomatskim krugovima, pasoš je dobio Markus Pejdž, a uz njega su stranci bili Kori Volden, Džejms Makadu, Rašon Tomas i Vilijam Mozli. Prvi put je finale u Čairu poprimilo neki drugačiji oblik, tih dana je veliki broja stranaca bio goruća tema, ali smo se brzo navikli na nove okolnosti i na izgled naših ekipa kakav imamo i trenutno.

Sedamnaest sekundi pre kraja finala Dejan Davidovac je postigao dva slobodna bacanja i usledio je krupan kadar na osmeh na njegovom licu prilikom vođstva Crvene zvezde od pet razlike. Navijači crveno-belih su već počeli sa slavljem, ali se onda ukazao Markus Pejdž. Partizanov bek je najpre pogodio trojku preko Dženkinsa za -2, a posle faula u napadu Pantera iznudio i faul Gista i i sekundu do kraja utakmice je pogodio dva slobodna bacanja za produžetak.

Prve poene u dodatnih pet minuta postigli su košarkaši Zvezde preko Gista, a zatim se na drugoj strani razgoropadio Ognjen Jaramaz. Partizanov bek vezao je sedam poena za svoj tim i na manje od dva minuta do kraja stekao za svoj tim zalihu od pet poena viška. No, poenima sa linije slobodnih bacanja rezultat u egal vratili su Štimac i Davidovac, a imali su crveno-beli i šut za pobedu, ali je Beron promašio. Na 14 sekundi do kraja Mozli je promašio oba slobodna bacanja, a novu šansu da svojim saigračima donese trofej nije iskoristio Braun koji je promašio polaganje.

Na kraju je Partizan pobedio sa 85:84, neshvatljivo lako je Zvezda prokockala veliku šansu, a Partizan je osvojio svoj 16. trofej nacionalnog Kupa, treći uzastopni u Nišu.

Sastav pobednika: Kori Volden, Rade Zagorac, Markus Pejdž, Džejms Makadu, Lazar Stefanović, Ognjen Jaramaz, Novica Veličković, Stefan Birčević, Nikola Janković, Rašon Tomas, Uroš Trifunović, Vilijam Mozli. Trener: Andrea Trinkijeri

 

POVRATAK OBRADOVIĆA POSLE 30 GODINA, TROFEJ IPAK RADONJIĆU (2022)

Odmorila se niška publika jednu sezonu, Kup Radivoja Koraća u Novom Sadu 2021. godine je osvojila Crvena zvezda. Tradicionalno, kada se ne igra Kup u Nišu onda se igra pred praznim tribinama, u Novom Sadu je to bilo zbog korona virusa, u Kragujevcu zbog prekida, u Železniku zbog skupih karti, u Beogradu zbog manjka interesovanja… Kup je bio ponovo u Nišu i Čair je još jednom bio tesan da primi sve zainteresovane.

Pehar u rukama Branka Lazića(Foto: Printscreen/Youtube/South media)

Učesnici su bili Crvena zvezda, Partizan, Mega, FMP, Radnički Kragujevac, Zlatibor, Borac Zemun i Borac Čačak. Četvrtfinalne utakmice nisu donele nijednu neizvesnu partiju, u polufinale su prošli Zvezda, Partizan, Mega i FMP. U polufinalu je Partizan savladao ekipu FMP-a sa 92:89 uz dosta problema, dok je Crvena zvezda bila ubedljiva protiv Mege – 72:53.

Sezona 2021/22 će da ostane upamćena za ljubitelje srpske košarke po povratku tri velika trenera u tri najveće institucije srpske košarke. Svetislav Pešić se vratio u reprezentaciju Srbije, najbolji evropski trener svih vremena Željko Obradović se vratio u Partizan, a najomiljeniji trener navijača Crvene zvezde Dejan Radonjić se vratio u crveno-beli tabor.

Navijači Partizana su računali na simboliku, Obradović se vratio u Niš 30 godina posle osvajanja Kupa šampona, a pre toga i Kupa Jugoslavije upravo u Nišu. Ipak, Dejan Radonjić nije mnogo mario za osećanja partizanovaca, u finalu je Crvena zvezda sigurnom igrom stigla do pehara “Žućkove levice”, pobedila je Partizan sa 85:68. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Nejt Volters.

Sastav pobednika: Stefan Lazarević, Nejt Volters, Dejan Davidovac, Luka Mitrović, Branko Lazić, Nikola Kalinić, Ognjen Dobrić, Ostin Holins, Nikola Ivanović, Stefan Marković, Eron Vajt, Ognjen Kuzmić. Trener: Dejan Radonjić

DERBI U POLUFINALU I NOVA POBEDA ZVEZDE (2023)

Kup 2023. godine će ostati upamćen po tome što su na njemu učestvovala dva evroligaša, Partizan se posle niza godina vratio u elitno evropsko takmičenje, a Zvezda je zadržala svoj status, pa je niški Kup još više dobio na težini. Uz “večite” rivali učesnici su bili Mega, FMP, Borac, Spartak, Metalac i Vojvodina. Nišlije su mogle da vide na parketu Čaira brojne zvezde košarke za koje do skora nisu ni mogli da zamisle da će da igraju na srpskim parketima, poput Fakunda Kampaca, Luke Vildoze, Dantea Egzuma…

Ognjen Dobrić, MVP finala (Foto: Printscreen/Youtube/South media)

Četvrtfinala nisu donela uzbuđenja, već očekivano se tu izdvojila nova “velika četvorka” srpske košarke – Zvezda, Partizan, Mega i FMP, a žreb je hteo da se posle dužeg niza godina Zvezda i Partizan sretnu u polufinalu. Bila je to druga sezona Željka Obradovića na klupi crno-belih, dok je Zvezdu kao trener predvodio Duško Ivanović. Posle samo petnaestak minuta polufinala Ivanović je isključen zbog dve tehničke greške, a Partizan je nešto kasnije imao 15 poena prednosti i malo ko je očekivao ishod kakav je bio na kraju meča. Crvena zvezda je skupila redove, zaigrala mnogo bolje i na kraju je preokrenula rezultat, crveno-beli su pobedili sa 83:75 i plasirali su se u finale. U drugom polufinalu Mega je odigrala odličan meč i slavila je protiv FMP-a sa 86:67.

Finale je odigrano pred punim Čairom obojenim u crvenu i belu boju. Prazničnu atmosferu nije uspela da pokvari Mega, pružila je dobar otpor, ali je na kraju pobedila Crvena zvezda sa 96:79 i osvojila je svoj 12. trofej nacionalnog kupa, treći uzastopni. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Ognjen Dobrić.

Sastav pobednika: Luka Vildoza, Stefan Lazarević, Fakundo Kampaco, Luka Mitrović, Branko Lazić, Hasan Martin, Ognjen Dobrić, Dalibor Ilić, Nemanja Nedović, Stefan Marković, Ognjen Kuzmić, Filip Petrušev, Ben Bentil. Trener: Duško Ivanović

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.