Budimo u kontaktu

NAŠI TENISERI

Novače, ne idi više tamo… Ne zaslužuju te!

Bosko Zivancevic

Objavljeno

,

Novak Đoković (Foto: Beta/AP)

Na jednoj od društvenih mreža, pročitao sam groznu, hajde da kažem odvratnu poruku, motivisanu dnevnopolitičkim dešavanjima. Bila je kratka i kao takva sasvim neproporcionalna gluposti njenog autora.


Naša kladionica nudi kvotu 2.05 da će u prvom setu meča Đere – Šapovalov da bude odigrano više od 9 gemova.


Glasila je:

Ne dirajte Srbima u Novaka Đokovića.

Nećemo sada o “diranju” u Novaka Đokovića ne samo Srbima (i ne samo u Novaka), već pripadnicima brojnih drugih nacija koji su u ovo vreme svevideće i jednosmisleće demokartije stali na stranu najboljeg tenisera današnjice. Nisu vredni toga. Mada oni misle da jesu.

Jednom će u nekakvim nečasnim memoarima da se prisete. Postideti se neće. Kako da pocrveni obraz koji je poput đona? Nemoguće…

Šta se desilo?

Pokazaće vreme. Kazaće i sam Novak, kada se pribere posle dana zatočeništva, nešto malo teniskog života tamo u Melburnu. I kada odluči da progovori.

Šta se događalo?

Ne računajmo onaj boravak u neljudskim uslovima na aerodromu, potom i na onom mestu koje oni zovu hotel. Gde, kako smo čuli, borave razni nevoljnici, iz svih delova sveta koji su, eto, poželeli da potraže utočište na najmanjem kontinentu. Zovu ga petim. Oni ga sami zovu “down under”.

Dole ispod, bukvalno prevedeno. Ispod svega. Daleko ispod granice ljudskosti. Časti. Prava. Dostojanstva.

Ne verujete? Pitajte Aboridžine, odavno proterane u Darvin, gore na severu istog kontinenta. Ali, to prevazilazi okvire ove priče.

“Down under”?

Zar mislite da bi se normalnomisleća osoba usudila na put od čistih dvadeset i kusur sati leta da bi tek tako, poput nekakvog zločinca bila izložena hiru nekakvih službenika granične policije. Kasnije, nekakvog ministra?

Prošao sam, jednom davno, taj daleki put. Ne bi mi palo na pamet, da sam znao da će da me vrate tamo odakle sam krenuo. Mnogo je daleko.

Novak, kažu, nije primio vakcinu. Hajde da kažemo, nije se bezuslovno povinovao ludilu koje nas okružuje već evo više od dve godine.

Ja jesam. Tri puta. Moj problem. Moje uverenje. Njegovo uverenje u vreme svevideće i jednomisleće demokratije niko nije uvažio.

Zdravom čoveku su zabranili da uđe na teritoriju njihove, tako brižljivo čuvane “down under” države.

I šta dalje?

Novak je, više puta smo čuli i videli, mentalna gromada. Sada ćemo zapravo da vidimo veličinu te gromade. Nesumnjivo je da će dani maltretiranja, zatočeništva i neizvesnosti da ostave traga. I na stenu bi.

Onaj Šveđanin sa Eurosporta što je isti ovaj Melburn osvojio samo triput, reče da ne veruje da će Nole da osvoji tu 21. titulu.

Novak hoće. Pustimo ga da se odmori. I da odboluje. Zašto ne reći, i da nauči lekciju. Nikad nije kasno. Čak ni u njegovoj tridesetpetoj.

A “down under”? Ne treba više da ih udostoji svojim prisustvom. One ljude sa ovih naših prostora svakako treba da počasti, makar još jednom majstorijama na terenu. Trenucima slavlja i podsećanja na to ko su i odakle su.

Ali većinu odande, svakako ne. Ne zaslužuju ga.

 

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.