Budimo u kontaktu

FK Loznica

FK Loznica je profesionalni fudbalski klub iz istoimenog grada u Srbiji. Godine 2019. klub je proslavio svoj stoti rođendan.

LSK prethodnik FK Loznica

Prva fudbalska lopta stigla je u Loznicu 1919. godine. Iz Londona ju je doneo lokalni student Milisav Vasić, koji je tamo studirao, igrajući u Birmingem Sitiju. Ubrzo je igra postala veoma popularna i krajem 1919. godine osnovan je prvi klub pod imenom Gučevo. Kasnije je naziv promenjen u LSK – Loznički sportski klub i bio je direktan prethodnik današnjeg FK Loznica. U ovom periodu klub nije igrao ni u jednom organizovanom takmičenju, već samo prijateljske utakmice protiv drugih klubova iz susednih gradova – Zvornika, Bijeljine, Šapca ili Valjeva.

Najbolji igrači Loznice u Trgovačkom

Tokom Drugog svetskog rata LSK, preteča FK Loznice, menja ime u FK Trgovački i okuplja najbolje igrače Loznice. Boje kluba bile su zelena i bela. Prvi predsednik bio je trgovac gospodin Pavle Avramović. Godine 1942. formiran je još jedan klub, FK Srbadija. Pored Trgovačkog i Srbadije, u Loznici je stvoren i treći klub, FK Gajret. Fudbal je bio toliko popularan da se moglo videti da je skoro svaka ulica imala manji omladinski klub u kome su igrala lokalna deca.

FK Jadar, pa FK Loznica

Oslobođenjem Loznice od Nemaca počinje obnova i ponovo počinje razvoj u svim oblastima. Fudbalski stadion je kompletno rekonstruisan i renoviran, a klub menja naziv u FK Jadar. Počinje takmičenje u nižim regionalnim ligama. Nedugo zatim, klub je konačno preimenovan u FK Loznica. Nekoliko godina kasnije FK Loznica će sa svog terena “Sokolana” preći na novi “Lagator”, jedan od najboljih stadiona u regionu, na kojem i danas igra. FK Loznica u ovom periodu počeo je da obeležava “svoj praznik”, nazvavši ga “Zeleno-belo veče”.

FK Loznica od devedesetih do danas

Pomoć privatnih investitora tokom devedesetih godina prošlog veka omogućila je stvaranje modernog stadiona. U pružanju potrebne pomoći učestvovali su mnogi uticajni Lozničani. Klub je dobio zeleno svetlo od komisije Fudbalskog saveza SR Jugoslavije i zvaničnika FIFA za održavanje međunarodnih utakmica. Na stadionu FK Loznica igrane su mnoge utakmice selekcija SR Jugoslavije i Srbije do 21 godine, a uz ulaganja, ambicije i trud ubrzo je usledio i pomak ka višem rangu, Prvoj ligi.

Nakon uzbudljivog perioda tokom devedesetih, klub nije uspeo da se održi u vrhunskom takmičenju i pretrpeo je seriju ispadanja, da bi u leto 2008. пonovo napredovao. Glavna klupska navijačka grupa “Solunci” ponovo se dobro organizovala i dan danas je uz svoje Lozničane.


Više vesti