Budimo u kontaktu

FK Novi Pazar

FK Novi Pazar je profesionalni fudbalski klub iz istoimenog grada u Srbiji. Formiran je 1928. godine. Danas se takmiči u Superligi Srbije i igra domaće utakmice na Gradskom stadionu Novog Pazara, kapaciteta 12.000 mesta, a poznat je po navijačkim grupama Torcida Sandžak, Ultra Azuro i Ekstremi.

Klub ima i B tim FK Novi Pazar 1928, koji igra u Zonskoj ligi Srbije.

Istorijat luba FK Novi Pazar

Po osnivanju 1928. godine, klub je nosio naziv FK Sandžak, koji je kasnije promenjen u FK Deževa. Pod sadašnjim imenom klub igra od 1962. godine, kada su se ujedinili FK Deževa i lokalni fudbalski klub FK Ras. Bio je prvak jugoslovenske amaterske lige, a kasnije i član Druge jugoslovenske lige.

Prvi zapaženi uspeh FK Novi Pazar postigao je 1984. godine, osvojivši republičku ligu Srbije. Ovaj prvobitno jugoslovenski trećeligaš plasirao se u Drugu ligu Jugoslavije prvi put u 56 godina postojanja.

Generacija 1983/ 1984. osvojila je amatersku ligu koja se igrala između pobednika svih osam liga trećeg ranga Jugoslavije, odnosno između šest republičkih i dve pokrajinske lige.

Nakon što je savladao Liriju na gostovanju u Prizrenu rezultatom 3:0, Novi Pazar je finale odigrao na Gradskom stadionu, gde je pobedio Crvenku rezultatom 2:0,  golovima Esada Karišika i Ismeta Ugljanina.

Srbija i Crna Gora

Klub se dva puta kvalifikovao za plasman u plej-of za Prvu ligu SR Jugoslavije, ali je u oba navrata izgubio, i to prvo od od Sutjeske iz Nikšića 1994. i od užičke Slobode 1995. godine.

Godine 2002. FK Novi Pazar ispada u Treću ligu, da bi se tokom naredne sezone vratio u Prvu ligu Srbije.

FK Novi Pazar u Superligi

Iako je novopazarski klub sezonu 2010/2011. završio na trećem mestu Prve lige Srbije, prvak BASK iz finansijskih razloga odustaje od učešća u Superligi, te je odlučeno da umesto BASK u Superligi nastupa FK Novi Pazar, po prvi put u svojoj istoriji.

U prvoj sezoni klub osvaja 14. mesto, ko i u narednoj. U sezoni 2014/2015. FK Novi Pazar ostvario je najbolji uspeh u istoriji, zauzevši 5. mesto.  U Superligi zadržao se šest sezona.

Sezonu 2019/2020. FK Novi Pazar završava na 10. mestu Prve lige Srbije, da bi naredne sezone, odustajanjem FK Grafičar ponovo dobio šansu da igra u Superligi.