Budimo u kontaktu

FK Zemun

FK Zemun je srpski profesionalni fudbalski klub iz istoimenog dela Beograda. Formiran je nakon Drugog svetskog rata i prošao je sve rangove takmičenja, a danas se takmiči u Srpskoj ligi Beograd. Navijači kluba su poznati kao Taurunum Bojs.

FK Zemun kroz istoriju

Neposredno po završetku Drugog svetskog rata, u Zemunu su obnovljene sportske aktivnosti. Početkom 1945. godine formiran je klub FK Maksim Divnić, kao preteča FK Zemun, nazvan u čast predratnog fudbalera koji je u ratu poginuo kao partizan. Posle samo nekoliko odigranih utakmica klub je promenio ime u FK Sremac Zemun. Krajem te godine formira se još jedan klub u Zemunu, FK Sparta Zemun. Dana 20. oktobra 1946. ova dva kluba su spojena u novo sportsko društvo čija je fudbalska sekcija bila FK Jedinstvo Zemun.

Drugoligaš prošao kroz krizni period

Do 1962. godine klub je promovisan u grupu Istok Druge lige Jugoslavije, koja je tada bila podeljena na dve geografske grupe, Istok i Zapad. Na Drugom nacionalnom nivou zadržao se dve sezone, nakon čega se vratio u republičku ligu Srbije, u Treću ligu Jugoslavije. Krajem šezdesetih pretrpeo je finansijske probleme, a 23. februara 1969. pripojen je FK Galenika, klubu čiji je pokrovitelj Galenika a.d, farmaceutska kompanija iz Zemuna. Pod novim imenom FK Galenika Zemun, i uz novu finansijsku podršku, ubrzp se vratio u više lige, izborivši plasman već 1970. godine u Drugu ligu Jugoslavije.

FK Zemun ide u viši rang takmičenja

Klub je postao jedan od najjačih timova u Drugoj ligi, a konačno 1982. dolazi do plasmana u Prvu ligu Jugoslavije. Iste sezone klub je stigao do polufinala Kupa Jugoslavije 1981/82. FK Zemun je igrao u Prvoj ligi Jugoslavije 1982/83, ali je završio na dnu tabele, pa je “pao” u Drugu ligu. U januaru 1985. godine klub menja ime u ono koje i danas nosi, FK Zemun.

Devedesete godine prošlog veka

Tokom kasnih devedesetih, klub je pao u niže lige, ali nakon stabilizacije finansijske situacije ponovo beleži uspehe. Godine 1990. FK Zemun se vraća u Prvu ligu Jugoslavije. Sezone 1992/93. osvaja četvrto mesto u Prvoj ligi, odmah iza najboljih srpskih klubova Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine, a u sezoni 1992/93. ponovo stiže do polufinala Kupa Jugoslavije.

Finale Kupa Srbije

FK Zemun se 2007. takmičio u Prvoj ligi Srbije i došao do 15. pozicije i automatskog ispadanja u Srpsku ligu Beograd. Igrao je u Kupu Srbije 2007/08 i došao do finala, u kojem je izgubio od FK Partizan, ali je golman Nemanja Jovšić proglašen za najkorisnijeg igrača, a pošto se Partizan već kvalifikovao za Ligu šampiona, Zemun je dobio mesto u Kupu UEFA. Međutim, tokom leta FK Zemun nije uspeo da dobije licencu od UEFA i morao je da ustupi mesto četvrtoplasiranom Borcu iz Čačka. Borac je potom svoje mesto u Intertoto kupu ustupio OFK Beogradu.

U sezoni 2008/09 Zemun je postao prvak Srpske lige Beograd i posle samo jedne sezone vratio se u Prvu ligu Srbije.


Više vesti