Budimo u kontaktu

OFK Beograd

OFK Beograd jedan je od klubova srpske prestonice sa najdužom tradicijom. Nekada prvoligaš, danas igra na trećem takmičarskom nivou u Srbiji, u Srpskoj ligi Beograd.

Istorija beogradskog kluba

Nastanak kluba danas je sporan. Naime, iako svojevremeno istih boja dresova, pa i sličnog grba kao nekadašnji Beogradski sportski klub (BSK), te ga neki smatraju njegovim naslednikom, izvesnije je da je današnji OFK Beograd nastao fuzijom dva kluba – FK Metalac i TSK Šumadija.

FK Metalac, kako je bio prvobitan naziv današnjeg OFK Beograd, formiran je 25. marta 1945. i iste godine osvaja gradsko prvenstvo, pobedivši u finalu FK Crvena zvezda.  Od 1950. do 1957. godine preuzima ime Beogradskog sportskog kluba BSK, sa idejom nastavka tradicije.  Do 1957. imao je iste boje kao svojevremeno BSK – sveto i tamnoplavu, a ni grb se nije umnogome razlikovao od grba predratnog kluba.

Pod imenom BSK, ovaj klub osvaja svoje prve trofeje u Kupu Jugoslavije 1953. i 1955. godine, oba puta pobedivši Hajduk iz Splita.

Promena naziva kluba

Godine 1957. dolazi do fuzije kluba sa TSK Šumadijom i i promene naziva u OFK Beograd, a boje u plavo-belo, kakve ima do danas. Od grada klub na korišćenje dobija Omladinski stadion u Beogradu, na Staroj Karaburmi.

Pet godina kasnije, 1962, OFK Beograd osvaja novi trofej kupa, pobedom na Spartakom u finalu, a četiri godine kasnije pobeđuje zagrebački Dinamo i osvaja svoj četvrti kup. Fudbaler OFK-a Slobodan Santrač, postao je rekorder po broju postignutih golova u domaćim prvenstvima i taj rekord drži do danas.

Evropski uspesi OFK Beograd

Tokom sedme i osme decenije prošlog veka OFK Beograd je postizao značajne rezultate na evropskom nivou.  Dvanaest puta je učestvovao u međunarodnim kupovima, a najveći uspeh postignut je ulasnom u polufinale Kupa pobednika kupova i učešće u četvrtfinalu Kupa UEFA.

Mnoga značajna imena srpskog fudbala, poput Dragana Guglete, Spasoja Samardžića, Josipa Skoblara, Blagomira Krivokuće, a kasnije Slobodana Santrača, Dragoslava Stepanovića, Ilije Petkovića, Ninoslava Zeca, Bogdana Turudije, igrali su za beogradski OFK.

Slabi rezultati krajem prošlog veka

Nekad jedan od najuspešnijih jugoslovenskih klubova, OFK Beograd 1986. ispada iz prve lige i u drugoj ostaje sve do raspada SFRJ.  Tokom sezone 1991/1992. na mesto trenera, sa pozicije tehničkog direktora, dolazi Ilija Petkovići i uspeva da odvede OFK Beograd u Kup UEFA, ali usled sankcija koje su u to vreme uvedene SR Jugoslaviji učešće na evropskom takmičenju beogradkom klubu bilo je onemogućeno.

Povratak u igru

OFK Beograd 2003. godine uspeva da se plasira na Intertoto kup, a 2004. i u polufinale ovog takmičenja, gde biva poražen od tletika iz Madrida.

Igrač beogradskog kluba Petar Divić proglašen je za najboljeg strelca Prve lige SR Jugoslavije u sezoni 2000/2001, zabeleživši 27 golova.

Još jedan uspeh OFK Beograd beleži u sezoni 2005/2006,kad dospeva u finale Kupa, gde gubi od Crvene zvezde rezultatom  4:2.

Omladinska ekupa ovog kluba osvojila je Prvenstvo Srbije 2008. I 2009. godine, a u sezoni 2009/2010. sa osvojenim trećim mestom izboren je odlazak u Evropu.

OFK Beograd ispada iz Prve lige

Omladinski fudbalski klub Beograd tokom sezone 2015/2016. ispada iz prve lige, a nedugo potom i iz druge.

U prvoj svojoj sezoni u Srpskoj ligi Beograd, klub osvaja 3, a tokom sledeće sezone 5. mesto. U sezoni 2018/2019. OFK Beograd osvaja Kup Beograda pobedom nad Radničkim.


Više vesti