Budimo u kontaktu

KATAR 2022

Piksi kao igrač dvaput na SP imao ovakav meč, ali bilo je lakše…

Arsenije Soskic

Objavljeno

,

Dragan Stojković (Foto: Beta/AP)

Srpski selektor dvaput je kao igrač imao utakmicu odluke u poslednjem kolu, obe je dobio. Ali, bar na papiru, bilo je mnogo lakše nego što se očekuje da bude u duelu sa Švajcarskom u Kataru.


Na meču Srbija – Švajcarska, naša kladionica nudi kvotu 4.20 za igru 1&3+.


Dragan Stojković bio je deo sjajnog tima pred raspad i ratove u Jugoslaviji. Na Mundijalu i Italiji sve je počelo debaklom od Nemačke (4:1), usledio je trijumf nad Kolumbijom i onda duel koji je sve rešavao. Nije bilo problema sa UAE (4:1), samo ubedljiv poraz značio bi povratak kući, a to je bilo nemoguće u to vreme. Piksi i ostali “plavi” lagano su došli medju najboljih 16 na planeti, što se kasnije našem fudbalu dogodilo još samo u Francuskoj 1998. godine.
Nije ni bilo mnogo teško te 1990, posebno kada se zna da je format bio drugačiji. Igrale su 24 reprezentacije, Dalje su išle po dve najbolje, plus četiri najbolje drugoplasirane (medju njima je na kraju bila i Kolumbija).

MAJSTORIJE PROTIV ŠPANACA

Dok postoji fudbal u Srbiji, vrteće se i majstorije današnjeg selektora na neču osmine finala Mundijala 1990. Jugoslavija je u osmini finala, posle produžetaka, savladala Španiju sa 2:1. Oba puta strelac je bio Piksi. Prvi put nakon vrhunskog “lažnjaka”, drugi čarolijom iz slobodnog udarca na početku produžetaka.

TRIJUMF NAD SAD 1998.

Drugi i poslednji Piksjijev igrački Mundijal bio je Francuska 1998. Opet smo bili s Nemcima u grupi, opet smo prošli medju 16 najboljih. Posle startnog trijumfa nad Iranom (Mihajlović iz slobodnog udarca), “gazili” smo dugo Nemce, vodili 2:0, ali je na kraju bilo 2:2. Iran je dobio SAD, pa je bilo jasno da nam je put dalje bio potpuno otvoren. Samo pobeda Irana nad Nemcima, uz naš poraz, značio bi kraj. Rani pogodak Komljenovića doneo nam je trijumf nad Amerikancima, Nemci su savladali Iran sa 2:0 i završili na prvom mestu.

To je značilo mnogo teži put za Piksija i saigrače. Otišli smo na Holandjane i izgubili posle pogotka Davidsa u 86. minutu (1:2), a sa te utakmice večno će da se pamti neikorišćeni penal Predraga Mijatovića kod 1:1, dok mnogi u šali i danas pričaju da još trese prečka u Tuluzu kada se evociraju mundijalske uspomene…

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.