Budimo u kontaktu

KATAR 2022

PIKSI ODGOVORIO NA PITANJA MAXBET SPORTA Stojković objasnio zašto nije branio 3:1 protiv Kameruna: Bili su u “nokdaunu”!

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

Dragan Stojković Piksi na konferenciji za medije po povratku u Srbiju (Foto: Starsport)

Opširno izlaganje selektora u Staroj Pazovi. Govorio je skoro o svim temama i bio je poprilično oštar i iskren. Pred njim je novi ciklus takmičenja, prvenstveno borba za plasman na Evropsko prvenstvo.


SVETSKO PRVENSTVO: Kvota naše kladionice na igru ug4+ za utakmicu od 20.00 između Brazila i Južne Koreje je 2.85.


Dragan Stojković je izašao pred javnost posle neuspeha na Svetskom prvenstvu u Kataru. Preuzeo je odgovornost, istakao probleme i opširno objasnio šta se dešavalo. Odgovorio je na dva pitanja MaxBet sporta.

Prvo je bilo zašto se Srbija nije branila kada je vodila sa 3:1 protiv Kameruna.

– Trebalo je da bude 6:1 kako smo igrali. Dominirali smo do njihovog drugog gola. Branili smo se, ali smo u jednom momentu previše visoko izašli bez ikakve potrebe. Desio se taktički promašaj za kontranapad, zapravo poklon. Nismo bili dovoljno inteligentni da iskoristimo momenat u kojem smo se našli. Zamislite da sam rekao: “‘Ajmo nazad” i bude 3:3. Onda biste pitali zašto niste napadali. Kamerun je bio u nokdaunu, nije bilo opasnosti po naš gol. Potpuno smo kontrolisali utakmicu. Takve vrste grešaka su neprihvatljive, da se ide visoko u pritisak, a igrač Kameruna ima otvorenu loptu i odigra dugu loptu. Morate da budete mnogo inteligentniji. To je početnička greška i bila je naivna. Sami smo krivi.

MOGUĆE PROMENE

Drugo pšitanje je bilo da prokomentariše to što je Srbija na tri utakmice primila osam golova.

– Dali smo pet golova. Nismo bili neefikasni. Problem koji postoji rešavaćemo. Moramo i da budemo bolji u tom smislu. Moguće da će da bude promena. Pratićemo neke igrače. Ima vremena i za tu analizu.

Bilo je dosta pitanja i drugih novinara.

Da li je neko nedostajao na Svetskom prvenstvu?

– Konstatacija je bila da je to nešto najbolje što Srbija ima. Igrači koji su bili u odbrani su odigrali kvalifikacije sasvim solidno. Realno je da pružite šansu svim tim igračima. Neću da žalim što sam nekoga pozvao, ne plače se za prosutim mlekom. Žao mi je što nisam mogao da računam u odbrani na Nastasića i Spajića, koji imaju veliki kvalitet. Nastasić je imao velike probleme sa povredama. Spajić je imao ozbiljan prelom i ostao je van stroja nekoliko meseci. Da je moglo bolje, jeste i moralo je. Nisam nikada delio ekipu na odbranu, vezni red i napad. Od marta 2021. smo deklarisali stav kako Srbija treba da izgleda, a to je timski duh. Tim je taj koji pobeđuje i gubi. I napadači moraju damučestvuju u dobrani. Timski duh nas je krasio do katara i zahvaljujući njemu smo napravili čudi nad čudima. U teškoj grupi smo pobedili Portugaliju u Lisabonu. Znao sam da ćemo daizgubimo taj timski ritam iz kvalifikacija. Nisam bio pesimista, ali te slutnje su se obistinile. Sa ta dva igrača potpuno spremna, imali bismo više alternativa da defanzivni blok bude efikasniji.

Da li je bilo loše komunikacije u timu?

– U poluvremenu utakmice sa Kamerunom i protiv Švajcarske, pričali smo na tu temu. Pitao sam ih da li pričaju srpski jezik. Ne znam zašto je tako, možda pritisak i odgovornosti i strah da se ne pogreši. Na kraju je bilo 3:3 i uvukao se strah.

Rekli ste da nekima ne odgovara uspeh Srbije. Ko su oni?

– Javnost zna, znate ko od prvog dana ne voli što sam tu. Neću da pominjem imena. Oni su nebitni za mene. Ne interesuje me njihovo mišljenje. Mnogima ne dogovara bistra voda, jer su navikli da žive u mulju. U bistroj vodi se sve vidi. Neću da se uvučem u mulj.

Da li možete sebi nešto da zamerite?

– Pre bih ja pristao da budem u bolnici dva meseca od kovida nego oni. Znao sam šta nas čeka, euforija, da nećemo moći 100 odsto da odgovorimo. Nije bilo vremena za radikalne poteze. Lažna nada da će doći sve na svoje mesto. Postajalo je jansije da do toga neće doći. Da smo bili 100 odsto u stroju prošli bismo grupnu fazu. Ali ne možete da vozite auto bez dva točka i to bez dva prednja.

JAPAN BEZ IGRE SA LOPTOM DOBIO DVA MEČA

Za koga ćete da navijate u duelu između Japana i Hrvatske?

– Za Japan. Napravio je senzaciju da bez igre sa loptom pobedi Nemačku i Španiju. Drago mi je zbog njih. Dodajmo da jedna fudbalska sila Nemačka, Belgija, Danska su završili prvi krug. Tu nema tragedije. Sramota je kada se ne boriš, kada ne trčiš, kada se ponašaš kabadahijski. Kapa dole igračima za napore koje su učinili. Bilo bi nemoralno da sam tražio više od njih.

Na kraju je još dodao:

– Teže mi je pao drugi gol Švajcarske i to u  momentu kada ne sme da se primi gol. Na neke stvari ne možete da utičete. Otišli smo, bili učesnici najveće smotre srpskog fudbala. Veliki uspeh i ne sme ništa da se gleda tako crno. Ovo je šansa da se nauči iz grešaka. Obično se uči iz tuđih grešaka. Bićemo bolji i jači iz ovog iskustva. Potreban je kontinuitet učestvovanja na velikim takmičenjima. To je dobra podloga da se nadamo nečemu boljem. Zašto ne, da jednog dana dodirnemo vrh. Vratićemo se u martu na pobednički kolosek. Opet će Srbija da bude moćna i biće na smotri najvećih evropskih timova. Nije nas bilo na EP od 2000. godine. U ovih 20 i nešto smo imali nekoliko Ligi šampiona i 4 Svetska prvenstva gde smo bili takvi kakvi smo bili. Treba biti samo realan. Nismo bili ništa spektakularno. Odlazak na veliko takmičenje je veliki uspeh i to mora da se ceni. Da Bog poživi naše igrače i od marta krećemo u nove pohode. Vratili smo veru u fudbal. Nismo se vukli kao babe po terenu. Bili smo borci i uspeli smo u tome. Tri rezultata neće da pogaze to. Srbija mora da veruje u ove momke. Nema predaje niti će je biti.

PROČITAJTE JOŠ:

PIKSI O IZBORIMA U FSS: Igrači me pitaju kakav je to cirkus

OŠTAR GOVOR SELEKTORA Stojković pričao bez zadrške: Mnogi su očekivali da se tučemo međusobno! Pošteno radim za dobrobit srpskog fudbala

4 Komentara

4 Comments

  1. Zapazanje

    05.12.2022. at 18:12

    I sta je objasnio? Nista.Prodavao nam maglu. Hvali se sto smo dali 5 golova…ok ali primili smo i 8 komada,sta cemo s tim? Imali smo samo jedan bod,eeej…o cemu on prica.Dokazuje svoju tvrdoglavost i nagovestava da ce i dalje tvrdoglavo igrati sa tri drveta pozadi i da nece nista menjati,ni formaciju ni igrace svestan izuzetno slabe grupe.

  2. Realno

    05.12.2022. at 18:15

    Kakve veze ima sto su bili u nogdaunu…iskusni i dobar trener stane na loptu,ojaca odbranu ili povuce igrace i igru na svoju polovinu.Pusti protivnika da jurne na sve ili nista pa ih dokrajci kontrama a ne da ih ti juris sa dva gola prednosti a oni te ubiju na kontre.To radi samo neiskusni trener ili ko nema pojma takticki.

  3. Horhe

    05.12.2022. at 19:11

    Kuda je odletela ona pticurina koja se lazno predstavljala kao nas orao i pritom plasila naseg selektora ?

  4. PIKSI ODLAZI!

    06.12.2022. at 09:13

    Kad je D. Stanković stigao u Zvezdu, nedugo posle toga,pomalo razočarano je govorio na temu,kako naši fudbaleri ne poseduju izgrađenu kulturu rada,kao oni u inostranstvu i kako mora stalno BIČEM da treniraa strogoću i tera ih na rad i profesionalizam za koji primaju platu i vrlo bogato žive. I tu negde i treba tražiti suštinu problema, gubitka fokusa naših fudbalera od momenta dolaska u reprezentaciju pred svetsko prvenstvo. I Piksi se ponovo susreo s jednim istim problemom,kao tada Dejan Stanković. Naši fudbaleri treniraju i rade samo kad je pod moranje. Ako su pod komandom stranih trenera u svojim klubovima, onda se podrazumeva da ošljarenje ne sme biti jer tamo sledi DRAKONSKA KAZNA i po džepu,a ako se ponovi ideš na KLUPU,a sa klupom kreće i pakao u tvom životu ,koji niko ne želi i pokušava da ga po svaku cenu izbegne. Kad dođu u reprezentaciju, to onda više ne podrazumeva to! Reprezentacija se odmah percipira kao mesto za odmor,za opuštanje, za razbibrigu i pauzu od obaveza,i prosto svi krenu sa uživanjem u “zasluženom odmoru” po sistemu lako ćemo. Nažalost to je bolna istina našeg mentaliteta i fabričkih grešaka kojih se nikada nećemo osloboditi. Na selektoru je bila obaveza,da se “dohvati biča” i da zavede red i disciplinu i takmičarske treninge ,jer Katar je bio prilika da se pokažeš i odigraš kao pravi profesionalac i patriota SVETSKO PRVENSTVO, SAD A ZA MNOGE VEROVATNO I NIKADA VIŠE, A NE ODLAZAK MA ODMORE I HEPENINGE! PIKSI TO JEDNOSTAVNO NIJE NI ZNAO NI UMEO DA URADI I TO JE SUŠTINA SVIH PROBLEMA KOJI SU SE DESILI. KAD JE ON TREBALO DA IH TAKMIČARSKI TRENIRA I ZABRANI OPUŠTANJE I PRAVLJENJE CIRKUSA,ON TO NIJE ZNAO I UMEO! BRILJANTNE POBEDE NAD ŠVEDSKOM I NORVEŠKOM, JEDNOSTAVNO SU NAS SVE ZAVARALE,JER SU TE UTAKMICE IŠLE BEZ PAUZE KOJA SE SADA DOGODILA. DAKLE I BUKVALNO S TRENINGA U KLUBU,PRAVAC NA TEREN I UTAKMICU REPREZENTACIJE.DAKLE IZ KLUBSKIH TRENINGA, NE IZ REPREZENTATIVNIH I TO JE SUŠTINA! PIKSI JE JUČE GOVORIO NEISTINU PRED 25 MLADIH NOVINARA,INATEĆI SE SA ZAMIŠLJENIM PROTIVNIKOM SA JEDINOM IDEJOM O SOBSTVENOM “OSTANKU NA VLASTI PO SVAKU CENU” I NIŠTA VIŠE. POTPUNO AUTISTIČNO KAO SVAKI DIKTATOR ČITAO NAM JE STRANICE NAJNOVIJE VERZIJE BAJKE O CAREVOM NOVOM ODELU I IZOBILJU U KOM ŽIVIMO,NJEGOVOM ZASLUGOM, A KOGA NISMO SVESNI JER SMO GLUPI! DA IMA OBRAZA JUČE BI JEDNOSTAVNO REKAO SAMO HVALA I DOVIĐENJA ZAUVEK! PROBAO SAM, NISAM USPEO I TAČKA,I NE BI NAM PRIČAO O BELGIJAMA, URUGVAJIMA I NEMAČKAMA KOJE SU KAO MI BILE BEZ SNAGE IDEJE I MOTIVACIJE! TO ŠTO JE JUČE RADIO NA PRES KONFERENCIJI MANGUPSKI JE POKUŠAJ DA NAS KOLEKTIVNO NAPRAVI LUDIMA. VELIKA SRAMOTA MALOG TRENERA PIKSIJA!!!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.