Budimo u kontaktu

Srpski rukomet

POČINJE SP ZA RUKOMETAŠE “Orlovi” lete u visine! Danska glavni favorit, Portugalci kreću bez selektora!

Dejan Prlina

Objavljeno

,

Motor igre naše selekcije u napadu Lazar Kukić (Foto: Starsport)

Počinje! U Poljskoj i Švedskoj od 11. do 29 januara biće održano 28. Svetsko prvenstvo za rukometaše. Šampionat otvaraju Poljska i Francuska (sreda 21:00). Učestvuju 32 reprezentacije podeljenih u osam grupa. Srbija je u grupi E koja je smeštena u Katovicama, zajedno sa Nemačkom, Katarom i Alžirom.


SPECIJAL RUKOMET: Kvota kladionice MaxBet na to da će Danska da osvoji zlatnu medalju je 2.20.


U drugi krug idu po tri najbolje plasirane selekcije iz grupa.  Naša grupa ukršta sa grupm F u kojoj su Norveška, Severna Makeodnija, Argentina i Holandija.

NA METI ČETVRTFINALE

“Orlovi” gledaju u visine. Prijateljski mečevi sa evropskim prvakom Švedskom (poraz i pobeda) pokazali su da u našem taboru optimizam nije bez pokrića. Ovoga puta plasman u drugi fazu ne bi smeo da dođe u pitanje, ali ne bi bilo iznenađujuće ni da “orlovi” učine nešto više. Cilj je četvrtfinale i kvalifikacije za Olimpijske igre.

Naš cilj je četvrtfinale, ako ostvarimo maksimalan broj poena u grupi imaćemo šansu da se borimo za medalje. Ipak naš glavni cilj je da budemo među osam najboljih – rekao je selektor Srbije Toni Đerona.

Selektor Srbije Antonio Đerona (Foto: Starsport)

Koliko god delovala bajkovito priča o maksimanom broju poena, nije tako. Nemačka je svakako najzvučniji i najkvalitetniji protivnik Srbije u grupi, ali to nije ona nekadašnja, moćna Nemačka. Dobra je, svakako, ali nije nepobediva. Razume se, ne sme da se olako uđe u mečeve sa Alžirom (najbolji igrač  je desni bek Ajub Abdi, član Tuluza) i Katarom (pobedili i igrali nerešeno sa Crnom Gorom u prpremnom periodu)

Ima Srbija adute. U napadu sve polazi od srednjeg beka Lazara Kukića, odbranu drži Ilija Abutović, a na golu jedan od najboljih na svetu – Dejan Milosavljev (Đerona neće moći da računa na njega na početku turnira). Na leđa ove trojice igrača pašće najveći teret, ali težina takmičenje neće moći da se iznese bez odličnog učinka još nekoliko igrača. Utisak je da “orlovi” ovog puta mogu da učine više nego na nekoliko prethodnih velikih takmičenja.

Tu su još golman Vladimir Cupara, levi bekovi Đorđić i Borzaš, krila Nemanja i Vanja Ilić, Radivojević i Vorkapić,, pivoti Marsenić i Pešmalbek, na desnom beku dobre partije protiv Švedske pružio je Vejin i nametnuo se ispred Orbovića i Nikolića…

Ono što je dobro je činjenica da na testiranju obavljenog uoči puta za Katovice nijedan naš igrač nije bio pozitivan na koronu.

HANSEN PRVA ZVEZDA ŠAMPIONA

Danska je u Egiptu 2021. odbranila titulu iz Danske/Nemačke osvojenu dve godine ranije, a sada ima priliku da ostvari het-trik. Upravo Danskoj se daju najveće šanse da se ponovo popne na najviši stepenik pobedničkog postolja.

Prva zvezda reprezentacije je Mikel Hansen, igrač koji je tri puta proglašavan za najboljeg rukometaša na svetu (2011, 2015. i 2018 godine). Do sada je osvojio devet medalja, od kojih su četiri zlatne. Njegov pohod na zlata počeo je 2012. godine, na Evropskom prvenstvu u Srbiji. Tada je, na našu žalost, Danska u finalu bila bolja od Srbije.

Mikel Hansen (Foto: Beta/AP)

Danska će prvu fazu šampionata da odigra bez Madsa Mensaha Larsena koji je u utorak bio pozitivan na koronavirus. Možda bi i Hansen mogao da bude zabrinut, pošto je Mensahov cimer. Međutim, zvanično nije objavljeno da se pojavio još neki zaraženi igrač u taboru Danske.

Selektor Danske je Nikolaj Jakobsen, koji je nacionalni tim doveo do dva uzastopna svetska trona. Sada kidiše na treći…

Korona nije samo “ušla” u Dansku, već i u reprezentaciju Slovenije. Kako je otkrio direktor Vid Kavtičnik, jedan igrač i jedan član stručnog štaba su u ponedeljak bili pozitivni na koronu. Prema protokolu oni moraju da budu izvan terena pet dana. Jasno, mogu da se vrate u tim i zaigraju tek pošto budu negativni.

Kada smo već kod Slovenije, recimo još da se na spisku nalazi šest debitanata – Slatinek Jovičić, Gašper Horvat, Aleks Vlah, Stefan Žabić, Aleks Kavčić i Domen Novak.

FRANCUZI NAJVIŠE OSLABLJENI

U prva dva meča, protiv Islanda i Južne Koreje, Portugalija ulazi bez selektora Paola Pereire. On je kažnjen zbog nedoličnog ponašanja poslednjeg meča kvalifikacija za Olimpijske igre, protiv Francuske, Zbog toga neće moći da sedi na klupi u prva dva kola, ali to ne bi trebalo mnogo da utiče na igru ekipe. U ovoj grupi je još Mađarska.

Mnogi igrači neće da budu u prilici da igraju na ovom šampionatu. Selektor Francuske Gijom Žil neće moći da računa na Uga Deska (levo krilo), Timotija N’Gasana (levi bek), Veslija Pardina (golman), Karla Konana (specijalista za odbranu), Ajmerika Mina (srednji bek) i Benoa Konku (desno krilo). Međutim, tu su braća Karabatić, Nikola i Luka, Mane, Ričardson, Mem…

NIkola Karabatić (Foto: Beta/AP)

Velike probleme imali su i Hrvati. Povređeni su Mamić, Jaganjac i Mandić, a sa spiska su otpali Lučin i Čupić. Crnogorci, koji su bili prijatno iznenađenje na EP u Mađarskoj, dolaze bez levorukog Stefana Čavora, Španci su oslabljeni za krila Barselone Aleiša Gomeza Abelja i Altora Arinja…

SASTAVI GRUPA I RASPORED MEČEVA

Grupa A (Krakov): Španija, Crna Gora, Čile, Iran

12. januar

18.00 Čile-Iran

20.30 Španija-Crna Gora

14.januar 

18.00 Crna Gora-Iran

20.30. Španija-Čile

16. januar

18.00 Crna Gora-Čile

20.30 Iran-Španija

Grupa B (Katovice): Francuska, Poljska, S. Arabija, Slovenija

11. januar

21.00 Francuska-Poljska

12. januar

18.00 S. Arabija-Slovenija

14. januar

18.00 Francuska-S. Arabija

20.30 Poljska-Slovenija

16. januar

18.00 Slovenija-Francuska

20.30 Poljska-S. Arabija

Grupa C ( Geteborg): Švedska, Brazil, Zelenortska Ostrva, Urugvaj

12. januar

18.00 Zelenortska Ostrva – Urugvaj

20.30 Švedska-Brazil

14. januar

18.00 Brazil-Urugvaj

20.30 Švedska-Zelenortska Ostrva

16. januar 

18.00 Brazil-Zelenortska Ostrva

20.30. Švedska-Urugvaj

Grupa D (Kristianštad): Island, Portugal, Mađarska, Južna Koreja

12. januar

18.00 Mađarska-Južna Koreja

20.30 Island-Portugalija

14. januar

18.00 Portugalija – Južna Koreja

20.30. Mađarska-Island

16. januar

18.00 Južna Koreja-Island

20.30 Portugalija – Mađarska

Grupa E (Katovice): Nemačka, Katar, Srbija, Alžir

13. januar

18.00 Nemačka-Katar

20.30 Srbija-Alžir

15. januar

18.00 Nemačka-Srbija

20.30 Alžir-Katar

17. januar

18.00 Alžir-Nemačka

20.30 Katar-Srbija


Grupa F (Krakov): Norveška, Makeodnija, Argentina, Holandija

13. januar

18.00 Argentina-Holandija

20.30 Norveška-Makedonija

15. januar

18.00 Makedonija-Holandija

20.30 Norveška-Argentina

17. januar

18.00 Makedonija-Argenitna

20.30 Holandija-Norveška

Grupa G (Jenčeping): Egipat, Hrvatska, Maroko, SAD

13. januar

18.00 Maroko-Sad

20.30. Hrvatska-Egipat

15. januar

18.00 Egipat-Maroko

20.30. Hrvatska-SAD

17. januar

18.00 Egipat-SAD

20.30 Hrvatska-Maroko

Grupa H (Malme): Danska, Belgija, Bahrain, Tunis

13. januar

18.00 Bahrain-Tunis

20.30 Danska-Belgija

15. januar

18.00 Belgija-Tunis

20.30 Danska-Bahrain

17. januar

18.00 Belgija-Bahrain

20.30 Tunis-Danska

PROČITAJTE JOŠ:

MENADŽER OTKRIO – ZVEZDA NACILJALA DESNOG BEKA Žele ga, ali… (FOTO+VIDEO)

PIKSI OBJAVIO SPISAK Zvezda i Partizan spustili rampu

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.