Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Podmladite Zvezdu!

Aleksandar Ostojic

Objavljeno

,

Fudbaleri Crvene zvezde (Foto: Starsport)

U filmu “Balkanski špijun”, prema drami Dušana Kovačevića, u jednoj sceni moler, koga igra Milan Caci Milenković, poliva bojom fasade u gradu i viče “Okrečite Beograd!” Ja bih ovaj uzvik parafrazirao i, poput Cacija, uzviknuo: “Podmladite Zvezdu!”


SUPERLIGA SRBIJE: Derbi se igra u Bačkoj Topoli (19:30). Kvota kladionice MaxBet na pobedu TSC je 3.90, a Partizana 1.98.


Posle blede partije u Monaku i ispadanja iz Lige Evrope, jasno je da u Crvenoj zvezdi mnogo toga ne štima. Igrači deluju nezainteresovano, teško se kreću, što utakmica dalje odmiče (ne samo ova u Monaku, nego i ranije) energija im rapidno opada. U fudbalu je to odavno poznat sindrom. Sindrom “matoraca” koji ne mogu da izdrže trku sa mlađima, koji ne mogu da izdrže celu sezonu nego negde na polovini počinju da padaju u formi, i koji se često povređuju. Što se sezona bliži kraju povrede iskusnih igrača su sve češće.

CRVENO-BELI UBEDLJIVO NAJSTARIJI

Crvena zvezda je jedan od najstarijih timova u svim evropskim takmičenjima! U Srbiji je ubedljivo najstarija, prema podacima “Fudbalske opservatorije”, istraživanja koje je obuhvatilo 60 planetarnih liga.

Milan Borjan (Foto: Starsport)

U svom prvom timu Zvezda ima pod ugovorom 31 fudbalera. Od njih su čak 14 zašli u četvrtu deceniju života. To su: golmani Milan Borjan (35) i Zoran Popović (34), zatim Aleksandar Dragović (31), Nemanja Milunović (33), Milan Rodić (31), Marko Gobeljić (30), Seku Sanogo (33), Slavoljub Srnić (30), Nenad Krstičić (32), Gelor Kanga (32), Aleksandar Katai (31), El Fardu Ben (33), Aleksandar Pešić (30) i Kalifa Kulibali (31).

Interesantno je da je ovog leta iz Crvene zvezde otišlo ukupno 19 fudbalera. Najstariji među njima imali su – 29 godina (Falko i Spiridonović).

Poređenja radi, trenutno vodeći tim u Premijer ligi, ujedno i najskuplji klub na svetu Mančester Siti, ima među 23 profesionalca pet fudbalera starijih od 30 godina. Aktuelni evropski šampion Real Madrid takođe ima 23 igrača na platnom spisku, od kojih devetorica imaju 30 i više.

Ova i ovakva Crvena zvezda eliminacijom iz daljeg takmičenja je ugrozila mesto Srbije na listi UEFA. Trenutno smo na 11. poziciji, a to mesto možemo da sačuvamo uz dva uslova: da Partizan naproleće osvoji Ligu konferencija (!), ali i da sva četiri turska predstavnika u evro takmičenjima ispadnu u prvoj narednoj rundi. Pa čak ni to 11. mesto nam ne garantuje da ćemo u sezoni 2024/25 imati direktnog predstavnika u grupnoj fazi Lige šampiona. UEFA je tu menjala pravila, tako da će Srbija samo naredne, 2023/24 sezone, imati klub koji će da igra u Ligi šampiona. Biće to prvak našeg šampionata koji je u toku.

Baš to učešće u Ligi šampiona je možda i važnije od Zvezdinog debakla u Ligi Evrope, tu joj se pruža mogućnost da zaradi duplo više nego u takmičenju iz koga je upravo ispala. Treba samo da bude prvak Srbije u ovoj sezoni!

Zvezda je od igranja u Ligi Evrope ukupno zaradila 12 miliona i 746 hiljada evra. Ako osvoji titulu prvaka automatski bi se u njenu kasu slilo 25 miliona evra, koje sleduje svakom učesniku grupne faze Lige šampiona.

NEMA USPEHA BEZ BALANSA

U trenutku pisanja ovog teksta crveno-beli ubedljivo vode u Superligi Srbije sa sedam bodova prednosti u odnosu na Partizan. Čini se da je 25 miliona evrića nadohvat ruke. Do kraja šampionata ostaju još dva “večita” derbija, i mnogo utakmica sa prilično nezgodnim protivnicima. U Partizanu ne gube nadu, njihova računica je prosta i izneo nam je golman Aleksandar Popović u razgovoru za radio emisiju “60 minuta sa Vladom i Acom” na ovom našem sajtu: pobedimo u oba derbija, a Zvezda se negde usput spotakne, i – 25 miliona evra je naše!

Čisto podsećanja radi: Partizan ima tri fudbalera manje pod ugovorom (28), a među njima su petorica stariji od 30 godina. Od kojih su dvojica golmani (Lukač i Stevanović) koji praktično i ne ulaze u igru.

Naravno da nemam nameru da tvrdim da su “matorci” nepotrebni, nisam toliko lud. I te kako je neophodno njihovo iskustvo i umeće. Jedino treba nekako pronaći balans između mladosti i starosti, bez toga uspeha nema. Evo, na primer, u ovom trenutku ubedljivo najskuplji fudbaler na svetu je Erling Haland iz Mančester sitija, Ima 22 godine, a procenjen je na 170 miliona evra. I nije tržište džabe stavilo tek na 101. poziciju jednog Lea Mesija, koji je procenjen na 50 miliona evra. On ima 35 godina…

Ovogodišnji osvajač Zlatne lopte, zvanično najbolji fudbaler sveta u 2022. Karim Benzema vredi 30 miliona evra. Sa takvom procenom on je na – 242. mestu! Nije zanemarljivo da Benzema ima 34 godine.

PROČITAJTE JOŠ:

MORA DA SE MENJA Došao je Vildoza, zaigrao je Nedović, ali Zvezda ima jedan OGROMAN problem!

NBA LIGA Jokić skoro perfektan u pobedi Denvera! Jednim dodavanjem zaludeo i publiku i aktere meča (VIDEO)

13 Komentara

13 Comments

  1. NR

    06.11.2022. at 11:07

    Prvo da prestanu sa namestanjem utakmica. Da se stvori zdravontakmicenje pa ce uspeha i biti. Dok god namestaju nema napretka.

    • Hulk

      06.11.2022. at 12:55

      Ajde glodari kada ste poslednji put pobedili u derbiju?!

  2. koroman

    06.11.2022. at 12:29

    Sve je to manje vazno -za fkcz je bitno da dobija poklon titule a Lakovic se vec pobrine da je smesti u najlaksu grupu pa sta BUDE ! Neizbor predsednika FSS je sve jasno pokazao da CZ zlo vlada i dalje bez ikakvih sankcija !

    • Da znas

      06.11.2022. at 12:53

      Ti si ozbiljno poremecen

    • Milos031

      06.11.2022. at 13:01

      Vi koji ste imali prepostenog Toleta Karadžića nekome pričate nešto…pa bi sad i Bjeku da zasedne na to mesto i nastavi Toletovu politiku!

    • NR

      06.11.2022. at 13:07

      Partizan je dominirao za vreme Karadze. Nije bio kanta tim kao sto je Zvezda u svojoj dominaciji. Partizan u to vreme prodao dva tima a Zvezda nije jednog krstenog igraca. Ali sve ce doci na svoje mesto. Necete jos dugo.

      • Milos031

        06.11.2022. at 13:21

        Koga ste vi pobedili u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja za to vreme?

    • Miloš Veliki

      08.11.2022. at 07:27

      Miran Franjevac!!

  3. Odvratno...

    06.11.2022. at 12:53

    A gledajte grobarske botove…

  4. York

    06.11.2022. at 12:56

    Grobarski mediji svi u jedan glas, podmladiti ekipu, remont, sve je laz i grobarska propaganda, tako su pričali da mora da ode Stankovic , sad ponovo lazu, a od odlaska Stankovica igra je daleko losija, znaci izmisljate I radite protiv zvezde

  5. Heroes

    06.11.2022. at 12:58

    Grobarski mediji svi u jedan glas, podmladiti ekipu, remont, sve je laz i grobarska propaganda, tako su pričali da mora da ode Stankovic , sad ponovo lazu, a od odlaska Stankovica igra je daleko losija, znaci izmisljate ..

  6. Heroes

    06.11.2022. at 13:00

    Zasto se bivši kosarkas bavi fudbalom I sta je potrebno fkcz? Vi ste bot ostoje mijailovica I savetujete sta treba zvezda da uradi?
    Pa poslusali su vas oko trenera kako treba stankovic da ode I evo rezultata I sada kao vi nesto glumite neku briga za zvezdu?

  7. PROPALI PROJEKAT GLODARISTAN

    06.11.2022. at 13:31

    PRKI JEL SE ZNA KO JE KOJI NIK U KOMENTARIMA ILI SI SVE SAM,🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.