Budimo u kontaktu

KATAR 2022

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE MUNDIJALA – GRUPA H Portugalija odskače kvalitetom, ali je koči Ronaldo, Urugvaj, Gana i Koreja izjednačeni

Darko Noveski

Objavljeno

,

Foto: Starsport

Dan nas deli od starta Svetskog prvenstva u Kataru, a MaxBet sport predstavlja poslednju H grupu. U njoj se nalaze Portugalija, Gana, Urugvaj i Južna Koreja.


SVETSKO PRVENSTVO Cela je nacija reprezentacija. Svi verujemo da će “orlovi” da budu šampioni sveta. Kvota u kladionici MaxBet je 130


Na prvi pogled nije atraktivna grupa, ali jasno je da sve četiri reprezentacije mogu do osmine finala. Portugalija jeste favorit, dok su Urugvaj, Gana i Južna Koreja izjednačeni po kvalitetu. Čekaju nas veoma zanimljivi mečevi, ali idemo reprezentaciju po reprezentaciju.

PORTUGALIJA

Po kvalitetu sastava je svakako među deset favorita za tron, ali se šampion Evrope iz 2016. godine jedva domogao Mundijala. Srbija ga je šokirala u kvalifikacijama, a u baražu ih je pogledala sreća da izbegnu evropskog šampiona Italiju i igraju protiv Severne Makedonije. Želja čete Fernanda Santosa je svetski tron, ali im ne cvetaju ruže.

Bar o tome govore snimci sa treninga na kojima se vidi da ostatak ekipe “više ne miriše” prvu zvezdu Kristijana Ronalda. Prvo mu na šalu nije odgovorio jedan saigrač, a potom ni klupski drug Bruno Fernandeš. Ako gledamo kvalitet ekipe svi bi morali da se plaše Portugalaca, ali videćemo kako će to da izgleda na samom terenu. Odbrana je najslabija karika, uz Ronalda ako se nervoza nastavi.

Porugalija u istoriji nije bila česti učesnik Mundijala. Najveći uspeh je napravila 2006. godine kada je u Nemačkoj bila četvrta. Nadaju se na obali Atlantskog okeana koraku više.

Poslednji Mundijal za Ronalda (Foto: Beta/AP)

ZVEZDA TIMA – KRISTIJANO RONALDO

Sve reči o “CR7” staju u brojke, a one kažu da je za svoj nacionalni tim odigrao 191 utakmicu i da je postigao neverovatnih 117 golova. Jasno je da je za Kristijana Ronalda ovo poslednje Svetsko prvenstvo i poslednja šansa da u legendu uđe kao osvajač Boginje.

Forma Portugalca je u ogromnom padu. U Mančester junajtedu nije prva opcija u napadu, a u poslednjem intervjuu pred odlazak u Katar je zamutio vodu. Čak ni u samoj reprezentaciji više nije omiljeni lik. Teški su dani pred veteranom koji se ne predaje. Ranjeni lav je najopasniji.

SASTAV

GOLMANI:

Diogo Kosta (Porto)
Rui Patrisio (Roma)
Žoze Sa (Vulverhempton)

ODBRANA:

Diogo Dalot (Mančester Junajted)
Žoao Kanselo (Mančester siti)
Antonio Silva (Benfika)
Danilo Pereira (PSŽ)
Pepe (Porto)
Ruben Dijaš (Mančester siti)
Nuno Mendeš (PSŽ)
Rafael Gereiro (Dortmund)

VEZNI RED:

Vilijam Karvaljo (Betis)
Ruben Neveš (Vulverhempton)
Žoao Palinja (Fulam)
Žoao Mario (Benfika)
Otavio (Porto)
Vitinja (PSŽ)
Bruno Fernandeš (Mančester junajted)
Bernardo Silva (Mančester siti)
Mateus Nuneš (Vulverhempton)

NAPAD:

Kristijano Ronaldo (Mančester junajted)
Žoao Feliks (Atletiko Madrid)
Rafael Leao (Milan)
Andre Silva (RB Lajpcig)
Gonsalo Ramos (Benfika)
Rikardo Orta (Braga)

URUGVAJ

Dvostruki šampion sveta je po imenima drugi favorit grupe. Ipak, trebalo bi biti iskren i napisati da su to sada već igrači u godinama. Luis Suarez ne igra više ozbiljan fudbal, isto važi i za Edisona Kavanija. Reprezentacija koja je sačinjena uglavnom od igrača 30+ godina.

Boriće se Urugvajci za drugo mesto sa Ganom i Južnom Korejom. Prednost im je iskustvo. Za četu Dijega Alonsa će veoma važan da bude prvi meč protiv Južne Koreje. On će da odredi sudbinu “plavog neba”.

Urugvaj je šampion sveta bio na prvom šampionatu 1930. godine i 20 godina kasnije u Brazilu. Poslednji zapaženi rezultat napravili su 2010. godine kada su u Južnoj Africi osvojili četvrto mesto.

ZVEZDA TIMA – LUIS SUAREZ

To jeste problem “plavog neba”. “El pistolero” je fantastičan igrač, ali godine mu ne idu na nogu. Sada već ima 35 godina, a poslednjih šest meseci ne igra ozbiljan fudbal, pošto se odlučio za povratak kući u Nasional. Ipak, brojke koje kažu da je odigrao za Urugvaj 134 utakmice i postgao je 68 golova.

Luisa Suareza stigle godine (Foto: Beta/AP)

Biće ponovo motor tima. Boriće se kao lav, jer je kao i za Ronalda za njega ovo poslednje Svetsko prvenstvo. Male su šanse da će sa 39 godina da igra u SAD, Kanadi i Meksiku. Ipak, Urugvaj nije više selekcija za više od prve runde nokaut faze.

SASTAV

GOLMANI:

Serhio Ročet (Nasional)
Fernando Muslera (Galatasaraj)
Sebastijan Sosa (Independijente)

ODBRANA:

Ronald Arauho (Barselona)
Dijego Godin (Velez)
Hose Marija Himenez (Atletiko Madrid)
Matijas Vinja (Roma)
Matijas Olivera (Napoli)
Sebastijan Koates (Sporting Lisabon)
Hose Luis Rodrigez (Nasional)
Martin Kaseres (L.A. Galaksi)
Giljermo Varela (Flamengo)

VEZNI RED:

Lukas Toreira (Galatasaraj)
Đorđian De Arasketa (Flamengo)
Rodrigo Bentakur (Totenhem)
Federiko Valverde (Real Madrid)
Matijas Većino (Lacio)
Nikolas de la Kruz (River Plejt)
Agustin Kanobio (Atletiko Paranaense)
Fakundo Pelistri (Mančester Junajted)
Manuel Ugarte (Sporting Lisabon)
Fakundo Tores (Orlando)

NAPAD:

Darvin Nunjez (Liverpul)
Luis Suarez (Nasional)
Edinson Kavani (Valensija)
Maksimilijano Gomez (Trabzon)

JUŽNA KOREJA

Neki bi ih otpisali prerano, mi nećemo. “Tigrovi” mogu da napadnu Portugaliju i Urugvaj iz senke. Predvodi ih sjajni Hjong Min Son. Igra napadač Totenhem fudbal karijere i biće motor svog tima.

Najjači adut “tigrova” je tim. Disciplina koja je vezana za selekcije kao što su Južna Koreja i Japan. Ko ih bude potcenio neće se dobro provesti.

Od 2002. godine kada su bili domaćini Korejci su stalni učesnici Mundijala. Tada su napravili najveći uspeh kada su na svom terenu stigli do četvrtog mesta. To je sada samo san.

ZVEZDA TIMA – HJONG MIN SON

Son je vedeta tima i igrač oko kog će sve da se vrti u igri Južne Koreje. Od zvezde Totenhema se očekuje da kreira, da pogađa, da vodi tim.

Kapiten je tima, odigrao je 105 utakmica za nacionalni tim i postigao je 35 golova. Nadaju se navijači na južnom delu Korejskog ostrva da će grupnu fazu da završi sa bar 40 golova na svom kontu, to bi bio garant nokaut faze.

SASTAV

GOLMANI

Sung Kju Kim (Al Šabab)
Hjon Vu Čo (Ulsan)
Kjin Son Bom (Đonbuk)

ODBRANA:

Min Dže Kim (Napoli)
Kjun Von Kvon (Gamba Osaka)
Džin Su Kim (Đonbuk)
Čul Hong (Daegu)
Mun Hvan Kim (Đonbuk)
Džon Đu Jun (Seul)
Jang Von Kim (Ulsan)
Te Hvan Kim (Ulsan)
Ju Min Čo (Tedžon)

VEZNI RED:

Hi Čan Hvang (Vulverhempton)
Kang In Li (Majorka)
Vu Jang Džeon (Frajburg)
Vu Jang Čung (Al Sad)
Sang Ho Na (Seul)
Sjon Ho Paik (Đonbuk)
Džun Ho Son (Šandong)
Min Ću Son (Đonbuk)
Čang Hun Kvon (Kimčon)
Dže Sung Li (Majnc)
In Beom Hvang (Olimpijakos)

NAPAD

Hjong Min Son (Totenhem)
Ui Džo Hvang (Olimpijakos)
Ke Sung Čo (Đonbuk)

GANA

Apsolutno autsajder grupe, ali “crne zvezde” nikada ne smete da otpišete. Bili su otpisani već u kvalifikacijama, a onda su posle smene Milovana Rajevca izborili plasman na Mundijal.

Pojačali su se pozivom Inakija Vilijamsa, zvezde Atletik Bilbaa, koja je trebalo da zaigra za Španiju. Njegov rođeni brat Niko nosi dres “crvene furije”. Tu su braća Aju, Bukari iz Zvezde, Parti i dosta kvalitetnih, atletski vrhunskih igrača.

Gana je na Mundijalima debitovala tek 2006. godine i od tada imaju odigrana samo tri turnira. Poslednji put su igrali u Brazilu 2014. godine i nisu se proslavili. Najveći uspeh su napravili sa našim trenerom već pomenutim Milovanom Rajevcem kada su stigli do četvrtfinala. Dobro se sećamo da su tada pobedili Srbiju. Sada su daleko od takvog uspeha.

Biće gepard u redovima “crnih zvezda”

ZVEZDA TIMA – INJAKI VILIJAMS

Neki će reći da su zvezde tima Džordan i Andre Aju, ali smo mi izabrali napadača Atletik Bilbaa. Pre svega zbog forme i najboljih godina za igrača. Pomenuta braća su prešla 30. Postigli su zajedno 43 gola, ali deluje da će Vilijams da bude motor ove ekipe u Kataru.

Nema veliki broj odigranih mečeva za “crne zvezde”. Svega samo dve utakmice, ali dovoljno da se “crne zvezde” probude. Sa gore pomenutom dvojicom biće najjača snaga Gane.

SASTAV

GOLMANI:

Lovrens Ati Zigi (Sent Galen)
Ibrahim Danlad (Asante Kotoko)
Abdul Manaf Nurudin (Ojpen)

ODBRANA:

Tarik Lempti (Brajton)
Denis Odoi (Klub Briž)
Mohamed Salisu (Sautempton)
Gideon Mensah (Okser)
Žozef Aido (Selta)
Rahman Baba (Reding)
Danijel Amartej (Lester)
Aleksander Djiku (Strazbur)
Alidu (Seidu)

VEZNI RED:

Tomas Parti (Arsenal)
Eliša Ovusu (Gent)
Danijel Kofi Kjereh (Frajburg)
Andre Aju (Al Sad)
Danijel Afrije (Harts of Oak)
Mohamed Kudus (Ajaks)
Salis Abdu Samed (Lans)

NAPAD:

Abdul Isahaku (Sporting)
Džordan Aju (Kristal Palas)
Osman Bukari (Crvena zvezda)
Injaki Vilijams (Atletik Bilbao)
Kamal Sovah (Briž)
Antonio Semenjo (Bristol siti)

GRUPA H

1. kolo, 24. novembra

14:00 Urugvaj – Južna Koreja (Al Rayyan)
17:00 Portugal – Gana (Doha)

2. kolo, 28. novembra

14:00 Južna Koreja – Gana (Al Rayyan)
20:00 Portugal – Urugvaj (Lusail)

3. kolo, 2. decembra

16:00 Gana – Urugvaj (Al Wakrah)
16:00 Južna Koreja – Portugal (Al Rayyan)

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.