Budimo u kontaktu

FIFA

REVOLUCIJA U FUDBALU Uvodi se pravilo koje će navijačima omogućiti da bolje razumeju sudijske odluke

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

VAR je uneo revoluciju u fubal, a sada se ide korak napred (Foto: Starsport)

Konstantno se uvode novine u fudbal, a tako će da bude i sada. Veliku revoluciju je napravio VAR, koji od Mundijala u Rusiji 2018. pomaže u rasvetljavanju spornih situacija tokom meča.


SVETSKO KLUPSKO PRVENSTVO: U utorak od 20 igraju Flamengo – Al Hilal, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu Flamenga 1.50.


Ipak, i ova tehnologija stalno trpi kritike. Iz Svetske fudbalske federacije (FIFA) su odlučili da sve to približe ljubiteljima ovog sporta. Naime, sada će u realnom vremenu da im bude dostupna komunikacija glavnog arbitra sa sudijama u VAR sobi.

TEST NAREDNIH 12 MESECI

Odbor Međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) usvojio je odluku da i na stadionu i putem TV prenosa bude uvedeno objašnjavanje sudijskih odluka, u kojima učestvuje VAR, gledaocima i navijačima.  Odluka će se sprovoditi na međunarodnim takmičenjima tokom narednih 12 meseci kao pilot projekat.

Smatra se da će tako navijačima da budu jasnije sudijske odluke. O tome je govorio predsednik sudijskog komiteta FIFA Pjerluiđi Kolina.

Odlučili smo se za ovo jer smo dobili neke zahteve da odluku koju je doneo sudija posle VAR intervencije učinimo razumljivijom za sve aktere fudbala, odnosno gledaoce na stadionu ili ispred televizora. Svetsko klupsko prvenstvo će biti savršeno za debi ovoga, jer je to takmičenje koje prate gledaoci sa svih šest kontinenata – rekao je nekadašnji italijanski arbitar i dodao:

Moram da kažem da postoje i iskustva drugih sportova, recimo u NFL-u, gde se ovo sudijsko objašnjenje odluka publici dešava već dugo vremena. Mislim da su arbitri prilično komotni što se toga tiče. U fudbalu, jezik može da bude problem, jer će se objašnjenje davati na jeziku koji većini sudija nije maternji, to baš i nije lako, ali će objašnjenja biti koncizna. Zato sam uveren da nijedan arbitar neće imati problem sa time.

PROČITAJTE JOŠ:

STANOJEVIĆ IZ TURSKE ZA MAXBET SPORT: Haos je, suludo je da neko priča o sportu dok zemlja pati

ŠOK ZA STANKOVIĆA U 99. MINUTU Sampdorija ostala bez pobede u Monci (VIDEO)

1 komentar

1 komentar

  1. Iz šljivika

    07.02.2023. at 08:12

    Pomislih da će sudije nositi elektro-šokere, pa kad se fudbaleri bune samo BZZZZZZ

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.