Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Superkup Evrope  izmislio je  jedan Srbin…

Vladimir Stankovic

Objavljeno

,

Real Madrid je pre neki dan golovima Alabe i Benzeme u Helsinkiju sa 2-0 pobedio Ajntraht Frankfurt i osvojio “Super-kup” Evrope. Šta znamo o ovom takmičenju koje se igra od 1972?


Španija: Na meču Valensija – Širona, naša kladionica nudi kvotu 3.05 za igru 1-1.


Čitam po raznim stranim sajtovima da se ideja pripisuje holandskom novinaru Antonu Vitkampu koji je radio za list “De Telegraf”, ali istina je drugačija. Ideju je lansirao Branko Perovanović, Srbin koji je dugo živeo u SR Nemačku. Bavio se menadžerskim poslom kada je bilo malo agenata a godinama je sarađivao sa “Sportom”.

Poznavao sam ga veoma dobro, često smo igrali preferans. Branko mi je pričao da je predložio igranje utakmice između prvaka Evrope i šampiona Kupa pobednika kupova. UEFA u startu nije pokazala interesovanje, tadašnji predsednik Artemio Franki nije prepoznao ideju. Branko se onda obratio holandskom listu „De Telegraf“  koji je pristao da daruje pehar, ako dođe do odigravanja pobednika dva evro-kupa.

Branko je ideju izložio Ajaksu (KEŠ) i Glazgov Rendžersu (KPK) koji su “zagrizli”. Problem je bio što je Rendžers bio pod kaznom UEFA zbog incidenata u finalu Kupa kupova protiv Dinama Moskva. Pošto UEFA nije podržala ideju, te 1972. evropski “Super-kup” je imao nezvanični karakter. Prva utakmica odigrana je 16.januara 1973. u Glazgovu, Ajaks je golovima Repa, Krojfa i Hana pobedio sa 3-1. Nedelju dana kasnije u Amsterdamu je slavio sa 3-2.

Videvši da su utakmice imale veliki odjek u evropskoj štampi UEFA je promenila stav i od 1973. ozvaničila “Super-kup”. Rivali u prvom zvaničnom izdanju bili su Milan i Ajaks. Italijanski tim je prvi meč 9.januara 1974. dobio sa 1-0 ali je Ajaks  u revanšu  7 dana kasnije slavio sa 6-0 i to bez Johana Krojfa. Golove su dalu Mulder,Kajzer, Neskens, Rep,G.Miren i Han.

Takmičenje je preživelo tekuće probleme. Godine 1974. Bajern i Magdeburg nisu mogli da se dogovore oko termina. Nije igrano ni 1981. kada je trebalo da igraju Liverpul i Dinamo Tbilisi dok 1985. nije igrano zbog tragedije na stadionu “Hejsel” u Brislu u finalu KEŠ.

Od 1998. do 2102. meč je igran u Monaku. Od 2013. do danas domaći su bili Prag, Kardif, Tbilisi, Trondhajm, Skoplje, Talin, Istambul, Budimpešta, Belfast i ove godine Helsinki.

Od naših klubova učesnik finala bila je Crvena zvezda. Kao prvak Evrope 1991. igrala je sa Mančester junajtedom i to samo jedan meč, 19.novembra u Mančesteruz+. Bilo je 1-0 za Mančester, gol je dao MekKler u 67. minutu. Revanš je prethodno bio planiran za 24.novembar na neutralnom terenu u Italiji jer je UEFA smatrala da meč u Beogradu nije bezbedan, ali je na kraju doneta odluka o samo jednoj utakmici. Zvezda je u polju igrala odlično, ali -za razliku od engleskog tima-nije dala gol.

Po 5 titula imaju Real Madrid, Barselona i Milan, Liverpul je slavio 4 puta, Atletiko Madrid i Ajaks po 3 puta, Čelsi, Bajern, Juventus i Valensija po 2 puta dok su Dinamo Kijev, Notingem, Aston Vila, Aberdin, Steaua, Porto, Mehelen, Mančester junajted , Parma, Lacio, Galatasaraj, Sevilja i Zenit slavili po jednom.

Sjajna ideja mog pokojnog prijatelja Branka Perovanovića živi, iako se u zapadnim izvorima pripisuje drugom…

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.