Budimo u kontaktu

SRBIJA FUDBAL

TERZIĆ: Rušimo “Marakanu”! Bukari je plaćen više od dva miliona evra! Tužno je ovo što se dešava Partizanu!

Darko Noveski

Objavljeno

,

Zvezdan Terzić (Foto: Starsport)

Prvi put od početka nove sezone oglasio se generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić. On je govorio o mnogim auktuelnim temama.


ARGENTINA: Od 22:30 igraju Independijente – River Plata, a u kladionici MaxBet je kvota na pobedu gostiju 1.98. 


Zvezdan Terzić govorio je za “Sportal”, a prva tema je bio sjajan start crveno-belih. Gol razlika od 22:1 i pogoci u dvođenju pojačanja.

Ovo je nama nekako postalo već i normalno. Crvena zvezda je jako porasla kao klub, sve smo bolji kao tim. Drago mi je što narod prepoznaje da je Zvezda na dobrom putu. Ali to je zato jer smo imali čvrstu veru u sebe i da možemo da uspravimo Zvezdu. Nismo poklekli kada su nam besumučno nabrajali pet igrača koji se nisu snašli u Zvezdi, kada su relativizovali time čak i Ligu šampiona, kada su nam proricali finansijski slom, ponavljali mantru o dugu koji nismo mi napravili, tražili svaku grešku. Ostali smo dosledni i uporni i sada se vidi ko je bio u pravu. Digli smo se sa 210. pozicije UEFA liste do 30. mesta i izgradili ogromno postovanje u Evropi. Vidljivo je svakome sada kakav tim, kakvog trenera i kakav menadžment ima Crvena zvezda. Ponosan sam. Mi se nećemo zadovoljiti trenutnim uspesima, jednostavno imamo obavezu prema armiji navijača da iz godine u godinu osvajamo šampionsku titulu i budemo dominantni i konkurentni i na evropskoj sceni. Crvena zvezda nije ista 2022. i 2018. godine kada smo se prvi put plasirali u Ligu šampiona. Ovo danas je mnogo moćnija Zvezda, brža, čvršća, organizovanija. Nekad je bilo nezamislivo da Zvezda iz godine u godine bude sve bolja. Bila je sve slabija i slabija zato što su prodavani najbolji igrači da bi klub živeo. Ali ako prodajete najbolje igrače onda jedete svopstvenu supstancu, obezbeđujete pare za život kluba, ali je tim sve slabiji i slabiji. Mi smo napravili jedan zaokret u politici vođenja kluba kada sam došao 2014. godine. Bio sam svestan da je samo dobar igrač garant pravljenja dobrog tima, a dobar tim pravi dobre rezultate. Dobar rezultat onda generiše velike prihode – rekao je Zvezdan Terzić.

Generalni direktor Crvene zvezde je potom pričao o pojačanjima koja su stigla tokom leta.

Da bi bili još konkurentniji, da bi narod bio zadovoljan ekipom, moramo ulagati u igrače. Ove godine smo uložili osam miliona evra samo u ulazne transfere. Ja sam na okupljanju najavio da ćemo ove godine investirati vise nego ikad, jer sam video jednu ogromnu šansu. Pre svega povlašćeni smo u trećoj i četvrtoj rundi kvalifikacija, što znači da imamo otvoren put u Ligu šampiona. I šampion Srbije ove godine ide direktno u Ligu šampiona. Rekao sam da ne smemo da propustimo ovakvu šansu. Vidim da mediji pišu dva miliona evra, ali mi smo Bukarija platitli tri miliona evra. Malog Kangvu smo platili 1,5 miliona evra. Milion evra smo platili Šilju Pešića. To je pet i po miliona evra. Stefana Mitrovića smo platili 600.000 evra, to je 6,1 milion evra. Pa Milunović, Azarov… Puno smo investirali u ovaj tim i nisu slučajno ovakvi rezultati. Izuzetno dobro plaćamo naše igrače i oni su zadovoljni. Sve su to kockice koje moraju da se slože u mozaiku da bi se na kraju rezultat napravio.

TERZIĆ POHVALNO O BIVŠEM TRENERU LALATOVIĆU

Generalni direktor Crvene zvezde je govorio o trenerima koji su za vreme njegovog tekućeg mandata sedeli na klupi. Kako kaže svi su zaslužni za danas moćnu Crvenu zvezdu.

Svi oni su ostavili trag na klupi Zvezde. Pa i Nenad Lalatović, koji je došao u najgore vreme, kad u klubu nije bilo struje, vode. Međutim, u vreme Lalatovića je lansirano pet naših klinaca od kojih je Zvezda zaradila 16, 17 miliona evra. Upravo je to bila finansijska injekcija koja je pokrenula dalji rast Crvene zvezde. Lalatović je ostavio odličan trag, pa Grof Božović koji je pobegao Partizanu 32 boda, o Milojeviću da ne govorimo – dve Lige šampiona. U njegovo vreme stvorena je osnova u igračkom kadru koji je i dan danas prisutan i jak. Stanković je bio veliki evropski igrač, a u Zvezdi će kao trener napraviti isto tako veliku karijeru kao što je imao igračku u Italiji. On posle Zvezde može da vodi bilo koji veliki evropski klub.

Zvezdan Terzić nije želeo da priča o dugu kluba, jer kako kaže šampion Srbije će ove sezone da prihoduje 100 miliona evra.

Najveća i najmoćnija institucija i organizacija na svetu je ona koja je danas najviše dužna, a to su Sjedinjene američke države. Ne meri se snaga i uspeh samo na osnovu duga. Crvena zvezda danas nema visok dug, i o cifri više i ne pričamo. Iznos zna skupština kluba i nema potrebe da to više bude kafanska ili medijska tema, jer Zvezda upravo generiše i očekujem da će u roku od dve godine generisati 100 miliona evra. Ako uđemo u Ligu šampiona, klub će prihodovati 30 miliona evra sada, pa 30 miliona evra sledege sezone, jer će šampion Srbije imati direktan plasman, a sve govori da ćemo biti prvaci. I čvrsto smo uvereni u to.To je 60 miliona evra prihoda, pa po pet miliona evra od prihoda ulaznica. To je 70 miliona evra. Takodje po pet miliona evra od Gasproma, to je 80 miliona evra. Pa između 10 i 20 miliona evra na ime prihoda od transfera igrača, to je oko 100 miliona evra očekivanog priliva u narednom periodu. Da smo vodili politiku da vraćamo dugove u prethodnom periodu, manje bi ostajalo za igrače i tim. Ovaj dug ne opterećuje poslovanje kluba. Mi smo pod strogim monitoringom UEFA, pa ako je UEFA koja ima nultu toleranciju za finansijski fer plej rekla da je Zvezda zdrav klub i sposoban da odgovori svim zahtevima UEFA, zbog čega se dušebriznici brinu koliki je dug Crvene zvezde. Mi smo odgovorni ljudi i svesni smo biznisa koji vodimo. Mi imamo naše priporitete, a to je moćna Crvena zvezda koja će da osvaja titule i igra najjača evropska takmičenja svake godine. To će nam doneti nove milione, a da li ćemo njima vraćati dugove ili ćemo investirati u još jači tim, to ćemo proceniti u datom trenutku. Pa jedna Barselona duguje preko milijardu evra. Ne postoji klub u Evropi koji ne duguje novac. Ne zaboravite da je celu fudbalsku Evropu zadesio veliki finansijski debakl zbog epidemija Korone. Ali dugoročno gledano, za Zvezdu ne postoje finansijski problem. Oni mogu da postoje kratkoročno i to se resava nekim kreditom, ali dugoročno gledano ozbiljan kapital je u igračima, timu i koeficijentima koje smo dobili nasim rezultatima u Evropi.

VREME JE DA SE GRADI NOVA “MARAKANA”

Godinama Crvena zvezda najavljuje modernizaciju stadiona “Rajko Mitić”. Zvezdan Terzić je sada najavio izgradnju novog stadiona na istom mestu.

Naše stručne službe uveliko rade na projektu novog trening kampa. On je neminovan da bi se Crvena zvezda razvijala kao ozbiljan klub. Napravićemo devet novih terena sa svim pratecim sadrzajima da bi se ceo trenažni proces preselio tamo. To bi bio jedan kosmički brod i naučni centar za proizvodnju fudbalera. Jedan veliki predsednik Real Madrida je rekao “mi smo ovde da donosimo hrabre odluke”. Ja da sam slušao šta kaže ulica ili svaki onaj forumas kraj tastature, Crvena zvezda danas ne bi bila ovde. Ako vodite ozbiljnu instituciju, ne mogu da vas poremeti neki glasovi sa strane. Da postoji neko bolji, on bi već sedeo ovde umesto nas. Poslovno govoreci, previše je ovo skup kvadratni metar da bi se šutirala lopta oko Marakane. Marakana će uvek ostati stadion, stadion neće menjati namenu ni lokaciju. Ali imati sedam pomoćnih terena na ovakvoj lokaciji, to je luksuz koji sebi mogu da dozvole samo neodgovorni ljudi. Svuda u svetu je tako. Real Madrid je imao terene pored Santjago Bernabeua, pa ih je izmestio. Svi veliki klubovi u Evropi su to učini. To ćemo učiniti i mi, to će doneti novi podsticaj za razvoj velike Crvene zvezde. Mi smo ovde vlasnici 16,5 hektara zemlje i pričamo o tome kao o nekom kapitalu, a ne dobijamo ništa. Zapravo, imamo samo rashode u iznosu od 250 hiljada evra koliko plaćamo porez na imovinu gradu Beogradu. Stadion je napravljen 1963, naslonjen je sa sve četiri tribine na zemlju tako da nemamo ni jedan jedini kvadratni metar poslovnog ili stambenog prostora na najskupljoj lokaciji u Beogradu.

Još nije precizirano koji sadržaji će se graditi oko stadiona. To će usaglasiti stručni i nadležni organi. Marakana je stadion koji budi lepa sećanja, stadion s tradicijom, ali i Arsenal je imao čuveni Hajberi, bio je vezan za emociju i tradiciju, pa je napravio novi moderan stadion. Zvezda mora da ima novi stadion na sadašnjoj lokaciji ako želimo da se razvijamo i idemo u korak sa modernim svetom. Navijači mogu da ostaju u prošlosti, mi koji vodimo klub moramo da gledamo u budućnost. Mi se posle utakmice ne veselimo, to možda traje 15 minuta, mi već razmišljamo šta donosi sutra. Navijači trebaju da se vesele, ne mi. Na nama je da obezbedimo uslove da Crvena zvezda iz dana u dan bude sve jača i moćnija – rekao je Terzić i nagovestio da radovi neće uskoro, jer to nije lak posao:

Nije to tako jednostavno. Treba da se menja plan detalje regulacije, projekti, drugi planovi. Ne bih zeleo da govorim o rokovima ali moramo da pripremimo tu dokumentaciju, jer od toga se počinje, pa mozda i neko tek posle nas završi posao. Mi ovde nista nismo našli po pitanju dokumentacije. Mnogo spornih vlasnika na zemljištu, pojedine tribine stadiona čak nisu bile legalizovane, tereni nisu bili legalizovani. Opšti je haos bio u pravnoj službi, ali smo uradili veliku stvar da pripremimo ideju i novi projekat. Prethodnica svega ovoga je da izgradimo trenažni kamp u blizini aerodroma, da obezbedimo nesmetan život klubu tamo dok se ovde gradi stadion. A verovatno će se graditi faza po faza i za to vreme bi se igrale utakmice.

ZVEZDA JE MNOGO ISPRED PARTIZANA

Govorio je Zvezdan Terzić i o dešavanjima u “večitom rivalu”. Kaže da mu je Zvezda daleko odmakla.

Ne bih voleo da komentarišem situaciju u Partizanu. Ja Partizan cenim i poštujem, to je klub s velikim brojem navijača. Ovo što se dešava u Partizanu i oko kluba je jako tužno. Kao sportisti mi je žao zbog toga. Nisam pristalica one floskule iz vremena stare Jugoslavije da nema jake Zvezde bez jakog Partizana. Pa eto, ima. Zvezda je toliko otišla iznad Partizana, da bi i najboljim ljudima ako danas dođu tamo bilo potrebno pet do 10 godina da isprave sve greške. Ne gledamo Partizan, da nema medija ne bismo ni znali šta se dešava tamo. Ali Zvezda je neuporedivo ispred Partizana po svim parametrima i resursima – rekao je Zvezdan Terzić.

STRAŠNU VOJSKU IMA STANKOVIĆ Drugi tim Zvezde bi se borio za titulu! Evo šta za MaxBet sport kaže legendarni Grof…

37 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.