Budimo u kontaktu

Ostali sportovi

UČINAK SRPSKIH SPORTISTA U 2023. Radovali smo se uspesima basketaša, košarkaša, odbojkašica, rvača, džudista, strelaca, Đokovića i Vulete (VIDEO)

Radomir Djurovic

Objavljeno

,

Ivana Vuleta je svetska šampionka u skoku udalj (Foto: Starsport)

Iza nas je interesantna 2023. godina. Bilo je dosta sportskih dešavanja, pa su nas obradovali mnogi naši sportisti. Novak Đoković je osvojio tri grend slema, Ivana Vuleta je konačno postala svetska šampionka, a košarkaši su se okitili srebrnom medaljom na Svetskom prvenstvu.


PREMIJER LIGA: Fulam – Arsenal (15.00), kvota na pobedu gosta u kladionici Maxbet iznosi 1.55


Odbojkašice su opet osvojile srebro na Evropskom prvenstvu, basketaši su tradicionalno uzimali zlato, a konačno su nas obradovali i fudbaleri jer su se plasirali na Evropsko prvenstvo. Uz dosta muke, ali su se plasirali.

Više nije novost kada strelci i rvači osvajaju medalje. Nemanja Majdov je postao evropski prvak u džudou. Uz to, ostvareno je nekoliko normi za Olimpijske igre u Parizu. Krajem godine su zablistali i hokejaši koji se bore za Olimpijske igre u Milanu 2026.

Evo kompletno pregleda učinka naših sportista u 2023. godini:

JANUAR
11. Poljska i Švedska su bili domaćini Svetskog prvenstva za rukometaše. Srbija je na kraju zauzela 11. mesto. Stigla je do druge faze takmičenja i bila je druga u grupi iza Norveške i Nemačke. Svetska titula je pripala Danskoj, treći put u nizu.
16. Najbolji srpski teniser Novak Đoković deseti put u karijeri je osvojio Australijan open. On je u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa iz Grčke. Podsetimo, Đokoviću nije bilo dozvoljeno da se 2022. takmiči u Melburnu jer se nije vakcinisao protiv korone. Zbog toga je zaplakao posle finala.

FEBRUAR
15. Košarkaši Crvene zvezde osvojili su Kup Radivoja Koraća. Oni su u finalu turnira u Nišu pobedili Megu sa 96:79. Pre toga su bili bolji od Borca (89:64) i Partizana (83:75). To im je 12. pehar u ovom takmičenju, a treći u nizu.
23. Porazom na svom terenu od Šerifa iz Tiraspolja, fudbaleri Partizana su ispali iz nokaut faze Lige konferencije. Nedelju dana ranije su crno-beli pobedili u Moldaviji sa 1:0, ali se kasnije ispostavilo da je to nedovoljno. Tako je Srbija ostala bez predstavnika u Evropi do kraja sezone.

MART
2. Dve bronzane medalje su osvojili srpski Atletičari na dvoranskom Evropskom prvenstvu u Istanbulu. Meedaljama su se okitili Elzan Bibić u trci za 3.000 metara i Ivana Vuleta (sada opet Španović) u skoku udalj.
5. Evropsko prvenstvo u gađanju vazdušnim oružjem održano je u Talinu, a bilo je to takmičenje za seniore i juniore. Srbija je osvojila sedam medalja, po tri zlatne i po dve srebrne i bronzane. Zlatna odličja su osvojili Damir Mikec u gađanju pištoljem, kao i u miksu sa Zoranom Arunović, te muški tim u puški (Milutin Stefanović, Milenko Sebić i Lazar Kovačević). Srebra su osvojili ženski tim u pištolju (Zorana Arunović, Brankica Zarić i Jovana Todorović) i ženski tim u puški (Teodora Vukojević, Ivana Maksimović i Andrea Arsović). Bronzom su se okitili muški tim u pištolju (Duško Petrov, Damir Mikec i Dimitrije Grgić), kao i juniorski tim u puški (Petar Erdei, Marko Ivanović i Aleksa Rakonjac).
26. Srpske hokejašice osvojile su prvo mesto na Svetskom prvenstvu Treće divizije Grupa B koje je održano u Izraelu. One su po dva puta savladale Izrael i BiH, pa će 2024. da se takmiče u Trećoj diviziji Grupa A.

APRIL
15. Košarkaši Crvene zvezde su odbranili titulu prvaka Srbije. Oni su u finalu savladali FMP sa 2:0 u pobedama (94:70, 82:72). Zvezda se direktno plasirala u finaler jer Partizan nije učestvovao, a u polufinalu je FMP bio bolji od Mege.
17. Zagreb je bio domaćin Evropskog prvenstva u rvanju. Srbija je osvojila četiri medalje, jednu srebrnu i tri bronzane. Srebro je u grčko-rimskom stilu osvojio Viktor Nemeš, a bronze u istom stilu Georgij Tibilov i Mihail Kadžaja, dok je Hetik Cabolov bio bronzani u slobodnom stilu.
23. Srpski hokejaši zauzeli su poslednje mesto na Svetskom prvenstvu Prve divizije Grupa B. Oni su pobedili Holandiju posle produžetka sa 3:2, dok su izgubili od Japana, Ukrajine, Kine i Estonije. Tako će 2024. da se takmiče u Drugoj diviziji Grupa A.

MAJ
10. Košarkaši Partizana izgubili su od Reala sa 3:2 u pobedama u četvrtfinalu Evrolige. Tako se nisu plasirali na Fajnal-for koji je održan u Kaunasu. Crno-beli su dobili prva dva meča u Španiji, ali su onda izgubili naredna tri. Kraj drugog meča je obeležila tuča igrača na terenu, pa Partizan u sledeće dva meča nije mogao da računa na Kevina Pantera.

25. Evropsko prvenstvo u veslanju održano je na Bledu. Jedinu medalju za Srbiju je osvojila Jovana Arsić koja je bila bronzana u skifu.
25. Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su 27. pehar namenjen pobedniku nacionalnog Kupa, a treći uzastopno. Oni su u finalu na stadionu „Rajko Mitić“ savladali Čukarički sa 2:1. „Brđanima“ je to bio drugi plasman u finale Kupa.
28. Fudbaleri Crvene zvezde su osvojili 33. titulu prvaka države, a šestu u nizu. Crveno-beli su sezonu završili sa 97 bodova, a po 75 su na drugom mestu imali TSC i Čukarički, ali je TSC bio uspešniji posle ligaškog dela sezone. Partizan je bio četvrti sa 71 bodom.
28. Novak Đoković je osvojio Rolan Garos, a to mu je bila 23. grend slem titula u karijeri, pa je tako pretekao Rafaela Nadala. U finalu je pobedio Kaspera Ruda iz Norveške.

29. Svetsko prvenstvo u tekvondou je održano u Bakuu (Azerbejdžan). Stefan Takov bio je srebrni u kategoriji do 74 kg i to je jedina medalja za našu zemlju na ovom takmičenju.
30. Srpski basketaši osvojili su zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Beču. Oni su u finalu pobedili SAD sa 21:19. Ovo im je šesta svetska titula.

30. Srpske odbojkašice zauzele su deveto mesto u Svetskoj ligi i nisu se plasirale na finalni turnir. Selektor Đovani Gvideti nije mogao da računa na najbolje odbojkašice, već je dao šansu mlađima. Zlatnu medalju je osvojila Turska, koja je u finalu bila bolja od Kine.
31. Finalni turnir Lige šampiona za vaterpoliste održan je u Beogradu. Učestvovalo je osam ekipa, a Novi Beograd je stigao do finala gde je izgubio od Pro Reka sa 14:11. Novobeograđanima je ovo drugi uzastopni poraz u finalima.

JUN
3.
Rukometaši Vojvodine osvojili su Evrokup. Oni su u dva meča bili bolji od Nerba iz Norveške. U Novom Sadu su slavili sa 30:23, a u Norveškoj sa 25:23.

6. Srpski odbojkaši zauzeli su deveto mesto u Ligi nacija i ostali su bez plasmana na finalni turnir. Zlatnu medalju je osvojla Poljska, koja je u finalu pobedila SAD sa 3:1.
12. Nije bilo spavanja početkom juna u Srbiji jer se gledalo finale NBA lige. Predvođen Nikolom Jokićem, Denver je osvojio prvu titulu jer je u finalu pobedio Majami sa 4:1. Srpski centar je proglašen za MVP finalne serije.
15. Srpske košarkašice stigle su do četvrtfinala Evropskog prvenstva gde su izgubile od Belgije sa 93:53. Naše su bile druge u svojoj grupi iza Mađarske, a ispred Slovačke i Turske. Na startu plej-ofa su bile bolje od Velike Britanije. Belgija je osvojila prvu titulu jer je u finalu bila bolja od Španije.
21. U Krakovu su održane treće Evropske igre. Boje Srbije je branilo 122 takmičara u 16 sportova. Osvojene su tri zlatne, šest srebrnih i sedam bronzanih medalja. Zlatom su se okitili atletičarka Milica Gardašević u skoku udalj, tekvondistkinja Aleksandra Perišić i kikbokserka Aleksandra Krstić.
22. Košarkaši Partizana osvojili su ABA ligu jer su u finalu bili bolji od Crvene zvezde sa 3:2 u pobedama. U odlučujućem meču crno-beli su pobedili sa 96:85. To im je sedmi pehar u regionalnom takmičenju, a prvi od 2013. godine.

JUL
3. Novak Đoković je stigao do finala Vmbldona gde je izgubio od Karlosa Alkaraza posle pet setova. Špancu je to druga grend slem titula u karijeri. U ženskoj konkurenciji je Natalija Stevanović stigla do trećeg kola gde ju je zaustavila Petra Kvitova iz Češke. Natalija je na startu napravila iznenađenje jer je savladala nekada prvu teniserku sveta Čehinju Karolinu Pliškovu.
14. Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima održano je u Fukuoki. Srbija nije osvojila nijednu medalju, ali su blizu odličja bili vaterpolisti. Oni su se plasirali u polufinale gde su prvo izgubili od Grčke sa 13:7, a potom u borbi za bronzu od Španije sa 9:6. Zlato je osvojila Mađarska, koja je u finalu posle peteraca bila bolja od Grčke.

AVGUST
14. Svetsko prvenstvo u streljaštvu je održano u Bakuu. Srbija je osvojila jednu medalju i to srebrnu. Osvojio ju je Damir Mikec u gađanju vazdušnim pištoljem.
15. Srpske odbojkašice četvrti put uzastopno plasirale su se u finale Evropskog prvenstva. One su u u borbi za zlato izgubile od Turske sa 3:2. Domaćini takmičenja su bili Belgija, Italija, Nemačka i Estonija. Našoj reprezentaciji je ovo osma evropska medalja.

19. Svetsko prvenstvo u atletici održano je u Budimpešti. Srbija je osvojila jednu medalju i to zlatnu. Osvojila ju je Ivana Vuleta u skoku udalj rezultatom 7,14 metara. Ovo joj je prvo svetsko zlato na otvorenom.

25. Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu čiji su domaćini bili Filipini, Japan i Indonezija. Oni su u finalu izgubili od Nemačke sa 83:77. Plasmanom u finale obezbedili su učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Pre finala srpski košarkaši su pretrpeli još samo jedan poraz i to u drugoj fazi od Italije. Sve ostale utakmice su dobili.

28. Novak Đoković je osvojio 24. grend slem titulu u karijeri. On je u finalu US Opena savladao Danila Medvedeva iz Rusije. Tako mu se revanširao za poraz u finalu 2021. godine.

28. Domaćini Evropskog prvenstva za odbojkaše bili su Italija, Bugarska, Severna Makedonija i Izrael. Srbija je bila druga u Grupi A, a u osmini finala je pobedila Češku sa 3:0. Potom je izgubila od Poljske sa 3:1. Titulu je osvojila Poljska na čijoj klupi sedi Nikola Grbić.

SEPTEMBAR
5. Posle svetske, srpski basketaši su osvojili i evropsku titulu. Takmičenje je održano u Izraelu, a naši su u finalu pobedili Litvaniju sa 22:20. Ovo im je peta uzastopna evropska titula.
16. Drugu godinu zaredom Beograd je bio domaćin Svetskog prvenstva u rvanju, a Srbija je osvojila pet medalja, jedno zlato i četiri bronze. Svetski šampion je postao Stevan Mićić u slobodnom stilu. Dok je Hetik Cabolov bio bronzani. U grčko-rimskom stilu bronzom su se okitili Georgij Tibilov i Mate Nemeš. Mićić, Cabolov i Nemeš su obezbedili plasman na Olimpijske igre.

16. Srpske odbojkašice obezbedile su plasman na Olimpijske igre u Parizu. One su na kvalifikacionom turniru u Kini zauzele drugi mesto iza Dominikanske Republike.
30. Srpski odbojkaši su zauzeli peto mesto na kvalifikacionom turniru u Japanu i nisu se plasirali na Olimpijske igre. Ipak, mogu na osnovu plasmana reprezentacija da izbore plasman u Pariz. Sa ovog turnira su se plasirali SAD i Japan.

OKTOBAR
24. Svetsko prvenstvo u karateu održano je u Budimpešti. Jedinu medalju za Srbiju je osvojio Đorđe Tešanović koji se u kategoriji +84 kg okitio bronzom.

NOVEMBAR
3. Francuski grad Monpelje bio je domaćin Evropskog prvenstva u džudou. Srbija je osvojila jednu zlatnu i jednu srebrnu medalju. Evropski šampion postao je Nemanja Majdov u kategoriji do 90 kg. Srebrom se okitila Marica Perišić u kategoriji do 57 kg.

12. Novak Đoković je osvojio završni Masters u Torinu. On je u finalu pobedio Janika Sinera iz Italije.
19. Srbija se prvi put pod tim imenom plasirala na Evropsko prvenstvo u fudbalu. Takmičenje se održava 2024. u Nemačkoj, a „orlovi“ su zauzeli drugo mesto u kvalifikacionoj Grupi G, iza Mađarske. U poslednjem kolu je naša reprezentacija u Leskovcu odigrala 2:2 protiv Bugarske.

21. Srpski teniseri su stiigli do polufinala Dejvis kupa gde su izgubili od Italije sa 2:1. Pre toga su u četvrtfinalu savladali Veliku Britaniju sa 2:0. Italijani su osvojili ovo takmičenje pošto su u finalu bili bolji od Australije sa 2:0.
21. Srpski šahisti postali su prvaci Evrope na takmičenju koje je održano u Budvi. Oni su na kraju sakupili 15 bodova, koliko i drugoplasirana Nemačka, ali su Nemci bili slabiji na osnovu dodatnih kriterijuma. Treća je bila Jermenija. Naše šahistkinje su zauzele osmo mesto.
29. Svetsko prvenstvo za rukometašice održano je u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Srbija je na takmičenje došla u podmlađenom sastavu, ali se u pojedinim mečevima hrabro borila. Plasirala se u drugu fazu, ali je takmičenje završila na 21. mestu. Nažalost, naše rukometašice se nisu plasirale u kvalifikacije za Olimpijske igre. Svetske šampionke su postale Francuskinje.

DECEMBAR
13.
U Kini je održano Svetsko klupsko prvenstvo za odbojkašice, a treću titulu je osvojio Ezačibaši koji je u finalu pobedio Vakifbank sa 3:2. Boje turskog tima brane srpske reprezentativke Tijana Bošković i Jovana Stevanović.

14. Srpski hokejaši su pobednici pretkvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Milanu 2026. Oni su na turniru u Beogradu ostvarili sve tri pobede (Turska 5:0, Kineski Tajpeh 6:0 i Hrvatska 4:0). Tako su se plasirali u drugu rundu, a turnir u Kardifu se održava u februaru (rivali Velika Britanija, Rumunija i Kina).

14. Bila je to najlošija sezona srpskih klubova u Evropi. Takmičenje je počelo pet klubova, a tri su igrala u grupnim fazama. Ipak, Crvena zvezda (Liga šampiona), TSC (Liga Evrope) i Čukarički (Liga konferencije) zauzeli su poslednja mesta u svojim grupama bez ijedne pobede i tako ostali bez nokaut faze u Evropi.

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.