Budimo u kontaktu

LIGA EVROPE

REZULTATI JESU OČAJNI Srbija međutim profitira naredne sezone, čak četiri kluba u dva najjača evrokupa i jedan u trećoj diviziji! Evo ko odakle kreće (FOTO)

Darko Noveski

Objavljeno

,

Evrokupovi grbovi MaxBet sport ilustracija urađena u paintu

Očajnim rezultatima Crvene zvezde, TSC-a, Čukaričkog, Partizana i Vojvodine, srpski UEFA koeficijent je krenuo strmoglavo da pada. Tako ćemo kako stoje stvari, a trenutno smo 16. na rang listi po nacionalnom koeficijentu, u sezoni 2025/2026 da se vratimo na samo jedan tim u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a u Ligi Evrope nećemo da imamo učesnike.


ŠPANIJA Na programu je “El Klasiko”, ne baš u sjajnom terminu od 16.15. Barselona dočekuje Real Madrid, a kvota na “keca” u kladionici MaxBet je 2.60.


Kap utehe je sledeća evropska sezona u kojoj ćemo čak i da profitiramo. Uspela je Srbija pred ovo leto da sačuva poziciju 11, pa nam to uz promenu sistema takmičenja u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija donosi veći broj klubova u dva najkvalitetnija evropska takmičenje. Tako će Srbija i narednog leta da ima pet predstavnika, od toga dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dva u kvalifikacijama za Ligu Evrope i jednog u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Da pojasnimo kako će to da izgleda po takmičenjima.

LIGA ŠAMPIONA

Nije sve isto kao ove sezone. Da, imaćemo dva predstavnika u najelitnijem evrokupu, ali nijednog direktnog. Tu privilegiju koju je imala Crvena zvezda smo izgubili. Šampion Srbije će narednog leta u plej-of za Ligu šamnpiona. Trenutno se za titulu bore Partizan koji ima sedam bodova više i utakmicu više u odnosu na drugoplasiranu Crvenu zvezdu i TSC za koji se čini da posustaje, ali da sačekamo 1. novembar i dvoboj na “Marakani” drugog i trećeg.

Znači, šampion ide u plej-of za Ligu šampiona u sezoni 2024/2025, dok će drugoplasirani u 2. kolo kvalifikacija staze pratilaca (ove sezone TSC startovao iz trećeg kola i imao zagarantovanu grupu Lige Evrope). Šta to znači za srpski fudbal? Nemamo direktnog učesnika u Ligi šampiona (nema više grupa, novi sistem takmičenja), ali sigurno imamo mesto u Lige Evrope (svuda se igra novi švajcarski sistem od osam utakmica). Šampion Srbije ima to zagarantovano mesto. Drugom je za plasman u Ligu Evrope potrebno da preskoči bar jedno kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, tačnije da se plasira u 3. kolo kvalifikacija. Ako odmah ispadne ide u plej-of za Ligu Evrope, a da bi se domogao elite mora da preskoči čak tri rivala (biće pakleno teško).

Glazer vadi Zvezdu (Foto: Starsport)

Ostaje nam da do sledećeg leta vidimo ko će do krune u Srbiji i da li ćemo da imamo učsenika u istorijskoj Ligi šampiona.

LIGA EVROPE

Prošle sezone smo u plej-ofu imali samo trećeplasirani tim Superlige Srbije – Čukarički. “Brđani” su preslišani od Olimpijakosa i preselili su se direktno u grupnu fazu Lige konferencija. Ipak, čast u Ligi Evrope nam brani (ako se tako može napisati) TSC koji je ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Sledeće sezone Srbija ima sigurno dva učesnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope. To će da budu trećeplasirani tim Superlige Srbije i osvajač Kupa. Ako najmasovnije domaće takmičenje osvoje šampion ili vicešampion, onda i četvrti tim na tabeli ide u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Bolje stoji osvajač Kupa Srbije. Taj tim, ponavljamo ako ne budu prvi i drugi na tabeli, ide u plej-of za Ligu Evrope. To znači da ga deli samo jedan stepenik do drugog po jačini takmičenja, ali takođe ima i zagarantovano mesto u Ligi konferencija. Ako slučajno Kup osvoje šampion ili vicešampion, onda trećeplasirani tim Superlige preuzima ovu lagodnost.

TSC protiv Frajburga (Foto: Starsport)

Drugo mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope pripada četvrtoplasiranom timu u ligi ili trećeplasiranom ako Kup ne osvoje šampion i vicešampion. Taj tim ima baš težak posao jer će u Ligi Evrope da krene tek iz drugog kola kvalifikacija. To znači da će mu za plasman u drugo po jačini evropsko takmičenje biti potrebno bar tri puta da izađe kao pobednik, a da izbegne kvalifikacije za Ligu konferencija da eliminiše bar dva rivala.

Jasno je da će ove sezone treće mesto na tabeli ili Kup da budu zlata vredni.

LIGA KONFERENCIJA

Za razliku od ove sezone kada smo imali dva predstavnika u kvalifikacijama Vojvodinu i Partizan (oba neuspešna), sledeće ćemo da imamo samo jednog predstavnika. To će da budu petoplasirani tim u ligi ili četvrtoplasirani ako neko drugi osvoji Kup Srbije.

Taj tim kreće od drugog kola kvalifikacija za Ligu kofenrecija i da bi se domogao novog švajcarskog sistema takmičenja moraće da eliminiše čak tri rivala.

Slika je jasna, “uživaćemo” u srpskim klubovima u Evropi još narednog leta, a za nešto više od godinu i po dana vraćamo se u staru realnost. Ono sve dobro što smo radili prošlih godina smo lako ispustili, tako da od sezone 2025/2026 imaćemo manje predstavnika i teži put do kvalitetnih utakmica. Zato od jula sledeće godine moramo Jovo na novo i da se svi učesnici evrokupova pojačaju i uozbilje.

2 Komentara

2 Comments

  1. Marko

    29.10.2023. at 20:59

    A jel vi stvarno mislite da je ocajno kada samoion Srbije osvoji jedan bod u tri utakmice i pri tome izgubi 3-1 od Sitija i Lajpciga?! Ostali rezultati jesu ocajni, ali ovo ipak nije.

    • Ss

      01.11.2023. at 02:10

      Ciganima ne bi dao ni dinarima

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.