Budimo u kontaktu

Sportski dvogled

Beograd, pouzdani basket-domaćin

Vladimir Stankovic

Objavljeno

,

Detalj sa finala Evrolige 2018. izmežu Reala i Fenerbahčea (Foto: Starsport)

Ponedeljak je trebalo da bude dan zvanične objave da je F4 Evrolige premešten iz Berlina u Beograd. Nisam, do pred ponoć, dočekao potvrdu te vesti, ali smatram da je to gotova stvar. Delegacija Evrolige stiže u naš glavni grad da završi formalnosti.


Evroliga: Naša kladionica nudi kvotu 1.90 da će na meču Makabi T.A. – Baskonija biti ubačeno manje od 157 poena.


Tako će Beograd biti domaćin još jednog velikog košarkaškog događaja. Gradska vlada ima politiku održavanja bar jednog velikog sportskog događaja godišnje. Čini mi se da je stav ispravan, postoje objekti, dobri hoteli, nije teško doći do glavnog grada Srbije. Promocija grada i države je garantovana.

Pokušaću, uz rizik da nešto zaboravim, da se prisetim košarkaških događaja u Berogradu.

* Prvi veliki bilo je Evropsko prvenstvo 1954. za žene. Igralo se od 4. do 13.juna  na “Tašmajdanu”, ponekad i po kiši, ali naši košarkaški radnici opravdali su poverenje koje im je ukazao Vilijam Džons, generalni sekretar FIBA. Tada su se “kvalifikovali” za naredne događaje.

* Naredni je  bilo  Evropsko prvenstvo za muškarce 1961. Beograd nije imao sportsku dvoranu, ali je najveća sala na Sajmu i te kako poslužila. Šampionat se pamti po prvoj medalji, srebrnoj, naše košarke. SSSR je u finalu 8.maja 1961. pobedio Jugoslaviju 60:53. Za utehu nam je ostao prosek od 24,0 poena Radivoja Koraća, prvog strelca i MVP šampionata.

* Beograd je drugi put bio domaćin Evropskog prvenstva 1975, Jugoslavija je u finalu   15.juna 1975. u “Pioniru” pobedila SSSR 90:84 i odbranila  prvu titulu osvojenu dve godine ranije u Barseloni. MVP prvenstva bio je Krešimir Ćosić a u najboljoj petorci uz njega su se našli Sergej Belov (SSSR), Vejn Brabender (Španija), Dražen Dalipagić i Atanas Golomejev (Bugarska).

* Beograd je treći put bio domaćin Evropskog prvenstva 2005. Srbija je u osmini finala izgubila u Novom Sadu od Francuske 71:74. Titulu su osvojili Grci, bolji od Nemačke u finalu 78-62. Nemac Dirk Novicki bio je MVP prvenstva i prvi strelac sa prosekom 26,1. U najboljoj petorci našli su se Diamantidis i Papalukas (Grčka), Navaro (Španija), Boris Diav (Francuska) i Novicki.

* Finale Kupa šampiona prvi put je u Beogradu  igrano 7.aprila 1977. u ondašnjem “Pioniru”, Makabi je sa 78:77 pobedio Mobilđirđi Vareze. Bio sam na utakmici i pamtim sjajnu atmosferu koju su stvorili navijači Makabija, pristigli iz Izraela i cele Evrope. Kuriozitet je da je ondašnja jugoslovenska vlada donela odluku da se izraelskim građanima odobri ulazak u našu zemlju bez vize iako Jugoslavija nije imala diplomatske odnose sa Izraelom.

* “Pionir” je 14.aprila 1998. bio domaćin i finalne utakmice Evro-kupa koji je nasledio Kup pobednika kupova. Žalgiris je sa 82:67 pobedio Olimpiju Milano. sa Sauliosm Štombergasom kao figurom, dao je 35 poena.

* Finalni deo ženskog šampionata Evrope igran je 2019. u Beogradu, u „Areni“. Titulu je posle pobede nad Francuskom 86-66 odnela Španija dok je Srbija bila treća pobedivši u meču za bronzu Veliku Britaniju 81:55.

* Elitno klupsko takmičenje (Evroliga)  vratilo se u Beograd 2018, Real Madrid je u finalu pobedio Fenerbahče 78:59. MVP finala bio je Luka Dončić, a u najboljoj petorci uz njega su bili Nik Kalates (Panatinaikos), Nando de Kolo (CSKA), Tornike Šengelija (Baskonija) i Jan Veseli (Fenerbahče).

* U nekoliko navrata Beograd je bio domaćin kvalifikacionih turnira za svetska prvenstva ili olimpijske igre. Srbija je 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojila srebrnu medalju pošto se kvalifikovala na turniru u Beogradu početkom jula. Pobeđeni su Portoriko, Angola i Češka.

* Lošije sreće naš tim je bio prošlog leta kada je na turniru u “Pioniru”, odnosno dvorani “Aleksandar Nikolić” kako se zvanično zove, Italija je bila bolja 102:95.

* Bilo je i nekoliko finala “Kup Koraća” . Partizan je 20.marta 1979. pobedio italijanski Arigoni 108:98 u meču u kome je sa 41 poenom briljirao Dragan Kićanović.

* Finale su u istom takmičenju, ali u dva meča, igrali OKK Beograd (1972. protiv Lokomotive iz Zagreba), Partizan 1989. protiv Kantua i Crvena zvezda 1998. protiv Verone.

U iščekivanju zvanične potvrde o novom košarkaškom spektaklu ostaje konstatacija da je Beograd uvek bio pouzdan i dobar domaćin. Tako će biti i ove godine.

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.