Budimo u kontaktu

SRBIJA FUDBAL

DOBRO JUTRO, SRBIJO Probudila nas surova realnost! Od tri srpska tima, dva su najgora u svojim evropskim takmičenjima

Matija Tepavcevic

Objavljeno

,

Utakmica između Crvene zvezde i Mančester sitija (Foto: Starsport)

Bajka je završena. Ovoga puta nije imala srećan kraj. Da li smo ga zaslužili? Teško je pitanje… Koliko su naši klubovi pokazali u Evropi? Lak je odgovor. Lako su i naši timovi spustili koplja pred evropskim velikanima, ali i klubovima koji bi trebalo da su ispod svakog našeg nivoa.


BUNDESLIGA: Menhengladbah – Verder (petak 20.30), kvota na tip X u kladionici Maxbet iznosi 3.95


Ovo je trebalo da bude istorijska sezona za srpski fudbal. Nikada do sada nismo imali tri predstavnika u evropskim takmičenjima, kao i priliku da im se priključe još dva (o toj propuštenoj prilici ćemo nešto kasnije).

Zavarali smo Evropu. Dali smo joj priliku da pomisli da bi mi nešto mogli, pa je što brže uverili da to, ipak, ne možemo. Kakva nam je budućnost? Ima li je? Gde ćemo da gledamo naše klubove za pet sezona? Ili da budemo optimisti? Ne, bili smo već jednom…

OČEKIVALO SE NAJVIŠE, DA LI JE ZVEZDA POKAZALA NAJMANJE?

Ne postavlja se pitanje od kojeg srpskog tima se najviše očekivalo. Pored toga što je Zvezda igrala najteže takmičenje, tim koji je napravila, stručni štab koji je dovela, obećanja koja je davala, fudbalska javnost u Srbiji gajila je ka njoj velike nade. Ne samo srpska, već i evropska.

Na klupu je seo čovek koji zna kako sa najvećima u ovom takmičenju. Međutim, za sada mu u ovom klubu ide baš kao i njegovim fudbalerima u Evropi.

Barak Bahar (Foto: Starsport)

Dobila je Zvezda tešku grupu. Očikivala se bar veća borba, ali da se ne zavaravamo, očekivali su se i rezultati. Siti, Lajpcig i Jang Bojs… Da li je iko pomišljao na borbu za treće mesto ili samo za drugo?

Kada se sve sabere i oduzme, računica je jasna i glasi – Crvena zvezda je najgori tim u Ligi šampiona za sezonu 2023/24. Crveno-beli su jedini tim u ovom takmičenju koji je posle odigranih šest utakmica osvojio samo jedan bod.

Da li je potrebno da spominjemo kako su došli do tog boda? Zahvaljujući individualnom kvalitetu jednog fudbalera.


LIGA ŠAMPIONA

Prvo kolo: Mančester siti – Crvena zvezda 3:1

Drugo kolo: Crvena zvezda – Jang Bojs 2:2

Treće kolo: Lajpcig – Crvena zvezda 3:1

Četvrto kolo: Crvena zvezda – Lajpcig 1:2

Peto kolo: Jang Bojs – Crvena zvezda 2:0

Šesto kolo: Crvena zvezda – Mančester siti 2:3


TSC IZBEGAO ZAČELJE, ALI NIŠTA VIŠE OD TOGA

Ekipa iz Bačke Topole nije dobitnik priznanja za najgori tim takmičenja. Jedina ekipa koja je bila lošija od njih u Ligi Evrope je švedski Haken koji je ostao bez osvojenih bodova.

Poput TSC-a, Šerif ima bod, ali i nešto bolju gol razliku. Tačnije, za samo jedan pogodak. Oni imaju gol razliku minus 12, a vicešampion Srbije minus 13.

Kao vicešampioni Srbije prvo su dobili priliku da se kroz kvalifikacije domognu Lige šampiona, ali je za njih očigledno i niži rang bio previše.

Ifet Đakovac protiv Vest Hema (Foto: Starsport)

TSC je bio možda i pozitivno iznenađenje posle prva dva kola. Više nego junačka igra u Londnonu sa Vest Hemom, vođstvom u drugom delu igre i poraz posle preokreta “čekićara”.

Svako je u Srbiji to veče skinuo kapu ekipi Žarka Lazetića. Baš kao i dve nedelje kasnije kada je Olimpijakos došao u srce Bačke. Bilo je to istorijsko veče za mladi klub i prvi istorijski bod u Evropi.

Međutim, to je bilo sve od njih u ovom takmičenju. Dali su nam nadu i ugasili je brzo posle toga. Ipak, pamtiće u Bačkoj Topoli po lepom jesen 2023. godine i period kada je njihov tim igrao u Evropi.


KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA

Braga – TSC 3:0

TSC – Braga 1:4

LIGA EVROPE

Prvo kolo: Vest Hem – TSC 3:1

Drugo kolo: TSC – Olimpijakos 2:2

Treće kolo: TSC – Frajburg 1:3

Četvrto kolo: Frajburg – TSC 5:0

Peto kolo: TSC – Vest Hem 0:1

Šesto kolo: Olimpijakos – TSC 5:2


ČUKA POPUT ZVEZDE, DUBLJE NE MOŽE

Ispisala je istoriju Čuka. Poput TSC-a, prvi put je učestvovala u jednom evropskom takmičenju. Teško da je od njih moglo da se očekuje nešto više, ali računica i statistika potvrđuje jedno – Čukarički je najgori tim Lige konferencije za sezonu 2023/24.

Od “brđana” su po učinki bolji čak i fudbaleri Bredablika sa Islanda. Oni su takođe ostali bez osvojenog boda, kao i Čukarički, ali sa gol razlikom minus 13, za razliku od srpskog kluba koji ima minus 14.

Đorđe Ivanović protiv Genka (Foto: FK Čukarički)

Pokušali su prvo belo-crni kroz kvalifikacije do Lige Evrope, ali im se na putu našao Olimpijakos. Isti taj grčki klub je sinoć dao pet komada TSC-u.


KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE

Olimpijakos – Čukarički 3:1

Čukarički – Olimpijakos 0:3

LIGA KONFERENCIJE

Prvo kolo: Ferencvaroš – Čukarički 3:1

Drugo kolo: Čukarički – Genk 0:2

Treće kolo: Fjorentina – Čukarički 6:0

Četvrto kolo: Čukarički – Fjorentina 0:1

Peto kolo: Čukarički – Ferencvaroš 1:2

Šesto kolo: Genk – Čukarički 2:0


PARTIZAN POBEDIO, PA SE OBRUKAO… VOJVODINA STALA PRE NEGO ŠTO JE I KRENULA

Ove sezone smo imali tri tima koja su se direktno plasirala u evropska takmičenja, kao i još dva koja su to mogla da učine kroz kvalifikacije. Vojvodina je posrnula već na prvom koraku zvanom APOEL, dok je Partizan bio na korak do cilja, ali i debakla u Evropi.

Veoma je zanimljiv podatak, o kojem se dosta pričalo u poslednje vreme, a to je da je jedinu pobedu naših klubova ove sezone u Evropi ostvario Partizan. Crno-beli su to učinili u revanš utakmici sa Sabahom kada su nadoknadili dva gola zaostatka iz prvog duela, a potom prošli dalje na penale.

Usledio je onda dvomeč sa Nordsjelandom i jedan od najtežih evropskih poraza Partizana. “Petarda” u Danskoj i minimalni poraz kod kuće, pokazali su Partizanu da ovo nije sezona u kojoj bi Evropa mogla da se igra u Humskoj.

Srpski klubovi su od početka sezone odigrali 28 evropskih utakmica i od toga izgubili čak 25. Spomenunili smo pobedu Partizana, a tu je još remi Crvene zvezde sa Jang Bojsom, kao i TSC-a sa Olimpijakosom.

Možda je previše surovo ako kažemo da su srpski klubovi zalutali u Evropu, ali je realnost ako konstatujemo da je Evropa i dalje mnogo daleko od nas. Putuj Evropo, do nekih novih izazova…

10 Komentara

10 Comments

  1. iz sljivika

    15.12.2023. at 10:07

    Ugasite svetlo.

  2. Šavija

    15.12.2023. at 10:18

    Jel ovo pisao neki iskompleksirani grobarski novinar ? Napunili Partizan oni kuvari i konibari iz Danske i jedva se čekalo da se odmah ispljuje sve po Srbiji

    • gladijator

      15.12.2023. at 13:34

      Nordsjelend -fenerbahče 6:1
      Nordsjelend – Ludogorec 7:1

      Šiptarski romi 32 od 32 tima

      • Momak

        18.12.2023. at 18:06

        Biti 32. U konkurenciji 32. timq koja igraju najjacu ligu na svetu je daleko bolje nego ispasti u kvalifikacijama i ne uci u 32 timq treceg po redu takmicenja..

    • Ivan Despotović

      16.12.2023. at 10:28

      Jeste očigledno da je tako , težak konpleksaš

  3. NR

    15.12.2023. at 15:07

    Polivaaaaaaj mandovskeeeeee. Najgori tim ikada!

  4. Neko tamo

    15.12.2023. at 15:09

    Ma stvarno? A sto samo tako gledate na stvari,sto ne gledate malo sire?

    Razloga za to je mnogo:

    -Zvezda prvi put od 1995 nije igrala kvalifikacije sto znači da bi broj pobeda bo veci

    -Partizan da je igrao u grupi, takođe bi broj pobeda bio veci

    -prvi put smo imali klubove koji su igrali u grupnoj fazi, da su ispali u kvalifikacijama kao ranije broj poraza bi bio manji.

    • tomas

      tomas

      15.12.2023. at 16:56

      Sledece sezone cemo imati vise pobeda jer igramo kvalifikacije ali yo ne znaci da ce mnogo vise da pibedjujemo, jedino da Zvezda i Partizan igraju konferenciju tu imamo neke sanse

      • Don Vito Corleone@tomas

        16.12.2023. at 06:26

        Suma sumarum! Nema laži, nema prevare, Zvezda je 32. najgori tim LŠ! Ovi drugorazredni Afrikanci u Zvezdi, rasteraće i ovo malo gledalaca sa Marakane!

  5. Sladjan

    16.12.2023. at 08:09

    Da je zvezda igrala prvo kolo kvalifikacija,onda bi imala nekoliko pobeda!znači gluposti,a što se ostalih timova tiče ,ne pripadaju tim takmičenjima igrali u eliti,kada bi tsc uopšte igrao kvalif za ligu šampiona nikad,….znači igrali tamo gde ne pripadaju!!!!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.