Budimo u kontaktu

LIGA EVROPE

ŠTA KAŽE UEFA KOEFICIJENT? Partizan doneo veliki bod Srbiji, prete dve zemlje za direktan plasman u LŠ!

Darko Noveski

Objavljeno

,

Fudbaleri Partizana su sa dve pobede u baražu za plasman u osminu finala Lige konferencija Srbiji doneli važan bod na UEFA rang listi nacionalnog koeficijenta. Sada je mesto koje u sezoni 2023/2024 vodi direktno šampiona Srbije u Ligu šampiona na dohvat ruke.


Španija: Na meču Levante – Elče, naša kladionica nudi kvotu 3.35 za igru 1-1.


Srbija je 11. na UEFA rang listi po nacionalnom koeficijentu. Naša zemlja i naši klubovi sada imaju ukupno koeficijent 32,875 što je za 1,075 bodova više od prvog pratioca Ukrajine. Novi bod Srbiji doneo je Partizan koji je sa dve pobede protiv Sparte iz Praga ukupno sakupio četiri poena, ali kako se ona dele sa četiri predstavnika, to je jedan bod, ali mnogo vredan.

Srbija je sada na korak da ima direktnog učesnika u Ligi šampiona za sezonu 2023/2024. Našoj zemlji prete sada samo Belgija i Švajcarska. Ukrajina kao prvi pratilac je ostala bez predstavnika u Evropi i bez mogućnosti da nam preotme famozno 11. mesto na UEFA rang listi. Prete Belgijanci sa Gentom i Švajcarci sa Bazelom. Ipak, trebalo bi imati na umu da Srbija ima još dva predstavnika u Evropi i lepu prednost da napravi istorijski uspeh. Naravno, da bi za ljubitelje fudbala u Srbiji bilo dobro da Gent i Bazel ne prođu u četvrtfinale Lige konferencija.

Šta Srbiji tačno donosi 11. mesto na UEFA koeficijent listi za sezonu 2023/2024? Na prvom mestu da šampion Srbije za sledeću sezonu ima direktan plasman u grupnu fazu Ligu šampiona. Samim tim igranje u eliti i zagarantovanu zaradu više od 20 miliona evra. Drugo je pet predstavnika u Evropi.

Drugoplasirani tim Superlige Srbije igrao bi u kvalifikacijama za Ligu šampiona od drugog kola staze pratilaca. Bio bi na dva koraka od “elite” i jedan korak od direktnog plasmana u Ligu Evrope ako u primarnom cilju ne uspe.

Trećeplasirani tim Superlige Srbije i osvajač Kupa Srbije bi igrali plej-of za Ligu Evrope, što bi im bio garant da će u najgorem scenariju da igraju grupnu fazu Lige konferencija. Na kraju bi četvrtoplasirani tim ili petoplasirani (u zavisnosti ko osvoji Kup Srbije) igrao od trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija.

Koja je opasnost? Uspeh osvajanja 11. mesta na UEFA rang listi koeficijenata je na dohvat ruke i to je sada lakši deo posla. Najteži je zadržati to mesto. Svedoci smo velikih padova zemalja poput Belgije, Danske, Turske, Grčke, Škotske pa i Hrvatske. Crvena zvezda i Partizan su lokomotive našeg fudbala u Evropi, ali nam je hitno potrebno da se i ostali predstavnici probude i osposobe da u UEFA takmičenjima igraju značajniju ulogu. Ako tako ne bude san o direktnim učesnicima u Ligi šampiona i Ligi Evrope će brzo da se pretvori u noćnu moru u kojoj smo fudbalski donedavno živeli.

Šalić za MaxBet sport iz ratnog pordručja: Nisam uspeo da se evakuišem, putevi su blokirani, ostao sam u Ukrajini! Govorili su mi da se ne brinem

Svaki tiket dobija! Bonus do 30 odsto

5 Komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.