Budimo u kontaktu

Blog

Ko su najtrofejniji, kako su se menjale ere i ko su engleski velikani?

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Mančester junajted i Liverpul su najrofejniji engleski klubovi (Foto: Beta/AP)

Nekima se neće svideti, neki ih broje drugačije, neki više vrednuju određene ere, svako kome kako više odgovara da ispadne da je njegov klub bolji i sa “važnijim” trofejima, ali, činjenicu su činjenice, a pred vama je važna lekcija iz istorije – ko je najtrofejniji engleski klub i kako su se smenjivale ere kroz istoriju engleskog fudbala.

Ovog vikeda, Liverpul je epskom finalu pobedio Čelsi i osvojio trofej, 10. Liga kup, rekordni, jer Redsi su vodeći kada je ovaj pehar u pitanju. Ujedno, ovo je 46. trofej u istoriji Liverpula, zvuči mnogo, a gde to svrstava Redse na večnoj listi najuspešnijih?

BORNMUT – LESTER 1 ŠTO TREŠNJICE NE BI POJURILE KUP?

Istorija je bila surova, a u fudbalu u Engleskoj piše se odavno, što neki zaboravljaju, pa tako i umanjuju veličine pojedinih klubova. Ali, istorija je tu i činjenice ne mogu i ne smeju da se zapostavljaju. Ili možda treba da napravimo neke “filtere”, kada su pravila bila drugačija, pre Prvog ili Drugog svetskog rata? Ili su u eri Premijer lige trofeji važniji od onih do 1992. godine? Gospodo, fudbal u Engleskoj je najveća stvar možda i na svetu, tako da, ipak, brojimo sve od jednog veka ranije, s kraja 19. veka.

Hajde da krenem redom.

PEHARI KOJI SE RAČUNAJU

Prvo, odmah da znate da se Superkup, kasnije Komjuniti Šild nikada nije i verovatno se nikada neće ni računati kao trofej. Dakle, računaju se FA i Liga kup, Premijer liga i Liga šampiona. FA kup je najstarije takmičenje, startovalo je 1871. godine, a englesko prvenstvo 1888, kasnije je od 1992. preimenovano u Premijer ligu.

Liga kup je osnovan 1960. godine, Kup evropskih šampiona 1955, a od 1992. preimenovan je u Ligu šampiona. UEFA kup igra se od 1971. kasnije je od 2009. poznat kao Liga Evrope. Kup pobednika kupova je staro UEFA takmičenje koje je postojalo od 1960. do 1999. godine, a tu je i zaboravljeni Kup sajamskih gradova koji se igrao od 1955. do 1971. godine. Recimo, zanimljivo je istaći da je ovo UEFA takmičenje Lids osvojio dva puta, a Arsenal i Njukasl po jednom.

Fudbaleri Čelssija su dva puta osvojili Ligu šampiona (Foto: Beta/AP)

Kada smo se podsetili koja se takmičenja ubrajaju u trofeje, prelazimo na ono glavno – ko su najtrofejniji engleski klubovi u istoriji?

Sa 46 osvojenih trofeja, Liverpul je broj jedan. Liverpul je 19 puta bio šampion, na to dodajte 8 FA kupova, 10 Liga kupova, 6 KEŠ/LŠ i tri UEFA kupa. Sledeći je Mančester junajted sa 43. Mančester junajted je uz Čelsi osvojio sve UEFA trofeje, dok recimo Liverpul nikada nije Kup pobednika kupova, ali ove sezone može da osvoji Ligu Evrope.

BLEKBURN – NJUKASL 2&2+ GOSTI SU PREJAKI ZA BLEKBURN

Treći najtrofejniji je Arsenal sa 30 trofeja, potom slede Mančester siti sa 26 i Čelsi sa 25. Neko će reći da je Siti ovde zbog arapsih para, ali eto i njima jedan odgovor da su “građani” svoj prvi veliki trofej osvojili 1904. kada su podigli pehar FA kupa. Takođe, ni Čelsi nije počeo da osvaja trofeje sa Romanom Abramovičem, jer je prvi put šampion Engleske postao u sezoni 1954/55.

IZ ERE U ERU

Fudbal dakle nije počeo da se igra u Engleskoj 1992. kada je osnovana Premijer liga, ako bismo se vratili tamo negde pre 1900, najuspešniji klub bila je Aston Vila koja je osvojila četiri titule, potom sledi Sanderlend sa tri, Preston sa dve. U 1900. godinama, Vila je dodala petu titulu, u 1910. i šestu. Ali je od tada samo još jednom bila šampion, 1981. godine, a potom je postala i šampion Evrope 1982.

Drugi velikan kojeg ne smemo da zaboravimo je – Notingem Forest. Predvođeni legendarnim Brajanom Klafom, “Šumari” su 1978. godine postali prvaci, a potom su 1979. i 1980. dva puta uzastopno osvojili i Kup evropskih šampiona. U novoj eri, čudo je napravio Lester, titulom 2016. i FA kupom 2021.

Novije ere znate i sami – Junajted je sa Aleksom Fergusonom proživeo zlatno doba od osnivanja Premijer lige, tu se negde ušunjao i Arsenal sa Arsenom Vengerom, a potom su u modernom dobu u prvi plan iskočili pomenuti Čelsi i potom Mančester siti.

Kada gledamo kroz celu istoriju Arsenal je možda i najkonstantniji tj. od tridesetih na ovamo konstatno su u TOP 3 po trofejima.

FUDBAL PRE DRUGOG SVETSKOG RATA

U Engleskoj često možete čuti da bi se istorija fudbala promenila da nije bilo Drugog svetskog rata. Čak postoji i tabela najtrofejnijih koju navijači često pominju do njegovog početka. U toj eri pre rata, Aston Vila je bila najtrofejnija sa 12 trofeja, drugi je bio, verovali ili ne, Blekburn sa 8, dok su po 7 imali – Sanderlend, Arsenal, Everton, Njukasl i Šefild venzdej.

FUDBAL POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA

Isto tako, nekima odgovara što se fudbal “meri” posle završetka Drugog svetskog rata. Za navijače Mančester junajteda je možda zanimljivo da je čak i od te 1945/46, Liverpul nalazi ispred sa dva trofeja više. Liverpul je pre rata osvojio četiri titule, a potom je osvojio još 42 najvažnija trofeja od 1946, dok Junajted ima 40. Treba istaći da je Liverpul najduže čekao na trofej u FA kupu, sve do 1965. godine, prethodno je izgubio dva finala 1914. i 1950. Ako gledamo trofeje u FA kupu, najbolji je Arsenal sa 14 pehara, Junajted ima 12, Čelsi, Liverpul i Totenhem imaju po 8, a Mančester siti 7.

Ako gledamo broj ukupnih trofeja od “WWII”, lista izgleda ovako: Liverpul 42, Mančester junajted 40, Čelsi 25, Arsenal i Mančester siti po 23.

ZAKLJUČAK

Ako neko voli istoriju i to onu najstariju u engleskom fudbalu, onda vam je ovaj blog “Engleski fudbal” i moja stranica prava adresa. Trofeji su trofeji, bez obzira na tok fudbala, menjanje pravila, pa bože moj, Njukasl je tri od četiri titule osvojio kada je golman smeo da hvata loptu rukom kada mu je vrate njegovi igrači, a recimo Preston je bio šampion dok još nisu postojali penali, pošteno ili nije?

Ako vas neko pita ko su najveći klubovi, velikana ima mnogo više nego što moderne generacije znaju. Ako ste navijač Prestona, podsetite ih na devedesete godine 19. veka, ili ako ste navijač Šefild junajteda na 1898. ili VBA i Hadersfilda na 1926. Ili ako volite Njukasl, podsetite ih na dvadesete godine prošlog veka, a tu je i Šefild venzdej 1930, Sanderlend 1936. i Vulvsi 1959. godine…Primera je mnogo.

DERBI – ČARLTON 1 OVNOVI OSVAJAJU TRI BODA

Sve ove koje sam nabrojao poslednji put su bili šampioni u baš tim godinama. I zbog toga će zauvek biti velikani, makar i nikada opet ne osvojili Premijer ligu. A hoće.

Neki možda već ove godine, posle  pune dve decenije čekanja.

Dulle Varney

1 komentar

1 komentar

  1. Babe i žabe..

    28.02.2024. at 03:05

    Text je malo konfuzan.
    Malo više.
    Sabiraju se titule i Lige šampiona,
    i Liga Kupovi i Lige Evrope – sve đuture.
    Nema bodovanja tj određivanja koji 🏆 koliko vredi.. ?!?
    Znači ako klub ima 4 Liga Kupa, on je trofejniji od Foresta, jer šumari imaju celih 3, 1 titulu i 2 Kupa Šampiona, što je besmisleno.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.