Budimo u kontaktu

Blog

Top 5 utisaka posle prve runde – Renar, “Sayonara” i napred Srbija, na najjače!

Engleski fudbal

Objavljeno

,

Sinoć je zatvoreno prvo, danas već startuje drugo kolo u grupnoj fazi Mundijala, pa je pravi trenutak za prvi presek stanja, gde sam odlučio da izdvojim pet glavnih tema koje su na mene ostavili najveći utisak, osim naše Srbije, tu je – Katar kao domaćin, Erve Renar, Japan i Španija, ali moram i da se poklonim Kanadi koja je jako prijatno iznenađenje, ali za to nije nagrađena protiv Belgije.

BARNSLI – KRU 1&2-4 IDU TAJKSI DALJE

Srbijo, podrška nikad, ali NIKAD VEĆA!

Ljudi, da li smo mi svesni šta je Brazil? Da su po svim parametrima, kvotama, logikama, u svim zemljama sveta bili favoriti broj jedan da osvoje ŠESTU titulu prvaka sveta? To je zemlja koja može da ima tri ekipe na SP i sve tri bi stigle do polufinala. Objektivno gledano, mi jesmo, kao i uvek, poleteli, takvi smo i to nije problem, ako posle toga spustimo loptu i bez trunke zamerke nastavimo da bodrimo Piksija i naše momke. Na Mundijal smo došli pobedom usred Lisabona, protiv ekipe koja je 2016. bila prvak Evrope. Dobili smo tešku grupu, i imamo i dalje velike šanse da odemo dalje. Na sve to, trojica od petorice ključnih igrača su došli povređeni i verovatno iz petinih žila vuku energiju i snagu da igraju. Mi smo dokaz onime što smo gledali da Piksi nije “ladio usta” rečima da bi “bila druga pesma da su Kostić, Mitrović i Vlahovih spremni”. Oni su nam izvukli kvalifikacije i u 2022. godini su, uz Sergeja, trojica naših igrača u najboljoj formi tokom cele prošle i ove sezone. Zato, u ponedeljak, i do ponedeljka, u medijima, javnosti, društvenim mrežama moramo samo da pružimo podršku “orlovima”. Ja potpuno vidim i verujem u scenario da dobijamo Kamerun, da Brazil dobije i Švajcarce i da se lepo pobijemo sa njima za to drugo mesto i da im vratimo za onu krađu Feliksa Briha.

Katar – “upamti frajeru, da ti pare ne mogu, kupit’ raju iskrenu”

Pesma Zabranjenog pušenja “Dobri jarani” počinje stihovima “pare, pare pokreću svijet, politiku i nogomet, parama ja kupujem sve, političare, novinare, sudije, ali upamti frajeru, da ti pare ne mogu, kupit’ raju iskrenu”. (AP Photo/Kamran Jebreili)

Nažalost, lično nisam u Kataru, ali imam mnogo prijatelja i saradnika koji su tamo i svi su složni u jednoj stvari – “sve je to lepo, ali je nekako na silu, izveštačeno”. Nije se fudbal rodio tamo krajem 19. veka u Engleskoj da bi u svom najlepšem periodu života postao nešto za “potkusurivanje” svetske geopolitičke scene, FIFA i one šake ljudi koja sedi za stolom i odlučuje o sudbini cele planete. Nemam ništa protiv Katara kao zemlje, još manje i protiv njegovog naroda, jer ga ni ne poznajem, niti me to preterano zanima. Gledam iz ugla fudbalskog fanatika, koji ne propušta Svetska ni Evropska prvenstva ravno tri decenije. Uostalom, nije normalno ni to što je zbog izgradnje svih stadiona živote izgubilo preko 6.000 ljudi, koji su u nenormalnim uslovima radili da bi ispunili rokove i da bi Mundijal mogao da se održi. Ali, znate već “leba i igara” sve je što je potrebno. Lopta se kotrlja, stadioni su prelepi, Katar kao reprezentacija igra svoj vrlo verovatno jedini Mundijal u istoriji. Mogu da nas lažu da na stadionu ima 45.000 ljudi, a 40.000 stolica, a mi u prenosu vidimo barem pet do šest hiljada praznih stolica. I da ništa. To je FIFA, a ne fudbal.

VIMBLDON – ČESTERFILD 2 IZNENAĐENJE KOLA

Erve Renar – fudbalska šmekerčina i pravi mangup

Na stranu to što izgleda kao heroj iz holivudskih filmova iz nekih osamdesetih godina, Erve Renar je čovek o kome mora posebno da se priča. Izaći na Mesija i drugove i ne igrati bunker?! Francuz mrzi da igra bunker. Voli da igra presing, da njegove linije tima stoje u razmaku do 30 metara, gde u svakom trenutku nijedna karika ne sme da popusti, jer onda sledi – potop. Saudijska Arabija je u prvom poluvremenu SEDAM puta postavila Argentincima ofsajd zamku, ako je neko ikada igrao fudbal, zna koliko je to teško, posebno protiv takve ekipe gde jedan pravovremeni pas i utrčavanje iz drugog plana stvara čiste zicere. Istina, Argentinci su izašli kao da igraju termin, a ne utakmicu svetskog šampionata koji usput toliko žele da osvoje, prvi put od 1986. godine. Sada su valjda naučili lekciju. Imate snimak kako Erve Renar priprema ekipu na poluvremenu, nakon čega sledi istorijski preokret:

– Vi ovo zovete presingom?! Ili ste ovde da biste se fotografisali sa Mesijem? Poštujte naše navijače. Morate da ih pritiskate, da budete jači. Izašli su na teren da igraju sa nama kao da je prijateljska utakmica. Ne smemo da im daju da dišu, da prime loptu, samo tako možemo da ih pobedimo!

Čovek je doslovno na poluvremenu, kada je gubio 1:0 i mogao da gubi i 3:0, verovao da može da pobedi jednu Argentinu i svoje igrače je naterao da veruju u isto. Nije prošlo 15 minuta, Saudijska Arabija je postigla dva prelepa gola, iz akcija iz fudbalskih udžbenika, a potom odigrala odbranu kao da brani svoju zemlju u ratu, a ne da igra fudbalsku utakmicu. Strašan mentalitet. Erve Renar je, inače, kao potpuni autsajder osvojio KAN sa Zambijom 2012. godine pobedivši najbolju generaciju Obale Slonovače u finalu, čiji ga je Savez odmah potom angažovao i Francuz im je doneo titulu tri godine kasnije i tako postao prvi trener u istoriji kome je to pošlo za rukom. I onda je posle tri decenije čekanja uspeo i Maroko da odvede na SP, na kom je remizirao sa jednom Španijom. Radeći u zemljama “trećeg sveta”, na najveću scenu mogao je da stupi samo na Mundijalu i ja mu se klanjam za to što je glavna tema od početka Mundijala.

“Auf Wiedersehen” ili na japanskom “Sayonara”

Ono što su uradili Arabljani, dan kasnije su ponovili Japanci. I ne, znam da ne mogu da otpišem Nemce u grupnoj fazi, ali, oni ipak imaju 10 puta teži zadatak od Argentine u preostala dva kola. Prvo, igraju sa Španijom od koje ne smeju da izgube, a na zvaničnim takmičenjima poslednji put su je pobedili 1988. na Evropskom prvenstvu. Istina, pobeđivali su ih u nekim prijateljskim, ali zato – Španija je dobila sve najvažnije međusobne duele – u finalu EP 2008. u Beču (1:0 Fernando Tores), u polufinalu SP 2010. u Južnoj Africi (1:0 Pujol), a pre tačno dve godine u Ligi nacija, isti ovaj tim Luisa Enrikea ih je razneo u Ligi nacija 6:0!

Da se vratim na Japan, koji će dodatno otežati Nemcima posao jer je daleko bolji tim od Kostarike i može lako da ima šest bodova posle dva kola. Japanci su pokazali ono što ih definiše kao narod – red i disciplinu. Taktički nisu bili briljantni kao Saudijska Arabija, ali je njihov selektor na poluvremenu takođe napravio ključnu promenu, prebacio je formaciju sa 4-2-3-1 u 3-4-3, opteretio je štopere i napravio najvažniju izmenu ulaskom Takume Asana. Japanci su pritisnuli, imali su i sreće da se Musijala, Gnabri ispromašuju, a da Gundoganov udarac zaustavio stativa. Ali, to je fudbal. Sreća mora da se zasluži, a Japanci to sigurno jesu. Sada imaju zaista istorijsku šansu da pobede Kostariku i da prođu u osminu finala. To bi značio još jedan poražavajući ispad Nemaca u grupnoj fazi, što im se desilo i pre četiri godine u Rusiji. Istorija kaže da nisu mogli da imaju težeg rivala za “vadilicu”, a i ono što smo videli od Enrikeove Španije najviše podseća na onu Del Boskeovu koja je harala Evropom i svetom. Dati bilo kome sedam

golova, i to onakvih, bez prave “devetke”, sa 500+ dodavanja u prvom poluvremenu, stati pa diviti se, iako lično više volim drugačiji stil igre. Ovo što Enrike radi sa klinčurijom je za svako poštovanje. Nadam se da će daleko dogurati, ne znam kako Nemci mogu da ih pobede.

Kanađani, o kako je fudbal divan, ali nekad nepravedan

Ne znam šta bi bilo sa onom utakmicom da na golu nije bio Tibo Kurtoa, jedan od najboljih na svetu, koji je odbranio penal Alfonsu Dejvisu. Ubeđen sam da Belgija ne bi uspela da pobedi. Kanađani su me toliko iznenadili pristupom, jer o njima nismo mogli mnogo da znamo samo na osnovu tamošnjih Konkakaf kvalifikacija. Oni su pre ovog, prvi i jedini put učestvovali na Mundijalu 1986. godine. Verovali ili ne, još uvek nisu dali gol na svetskim prvenstvima, Belgiji su lako mogli da daju dva, da su imali malo sreće. Belgijanci nisu onaj tim od pre četiri godine i to je svima jasno. Prvo, Eden Azar je u Rusiji bio jedan od najboljih igrača na svetu, a sada je peta izmena u Real Madridu. Lukaku je povređen i nema ga. Svaka ozbiljnija reprezentacija će ih izbaciti ako nastave ovako da igraju. S druge strane, Kanađani imaju čemu da se nadaju jer su Hrvatska i Maroko podelili bodove. Sada idu na Hrvate i ponovo nisu favoriti ali ponovo nemaju šta da izgube.

I to je velika istina, Kanađani zaista pripadaju ovom Mundijalu, nisu se obrukali, naprotiv, ako budu igrali kao protiv Belgije, vicešampion sveta će se namučiti mnogo više nego protiv Maroka.

REKSAM – FARNBORO 1-1&3+

Ne bih više dužio, ovo su za mene najjače impresije, a moja najveća nada i želja jeste da nastavim da uživam u ovom divnom turniru, da ništa ne pogodim i da zbog toga budem presrećan. To je fudbal. Igra radničke klase i sport u kome David najčešće ima šanse da pobedi Golijata.

Hvala Erveu Renaru, Asanu i Japancima i Kanađanima i NAPRED SRBIJA, “volume” – NA NAJJAČE.

Kliknite da ostavite komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.