Budimo u kontaktu

KATAR 2022

RONALDO ISPISAO ISTORIJU Portugalci posle spornog penala i drame pobedili Ganu! Zablistao Zvezdin Bukari (VIDEO)

Branko Sekulovic

Objavljeno

,

Kristijano Ronaldo pogodio je sa bele tačke i upisao se u istoriju (Foto: Beta/AP)

Reprezentacija Portugalije pobedila je Ganu sa 3:2, uz dosta muke, ali i sudijsku pomoć jer je prvi gol Ronaldo postigao iz poklonjenog penala. Očajno prvo i uzbudljivo drugo poluvreme koje je u finišu golom zakuvao fudbaler Crvene zvezde Osman Bukari, ali bilo je to malo da Gana ipak izbegne poraz. Golom sa bele tačke Ronaldo je ispisao istoriju jer je postao strelac na pet različitih Mundijala.


SVETSKO PRVENSTVO Srbija od 20 časova igra protiv Brazila, kvota na igru UG5+ u kladionici MaxBet je 5.70.


Prvi korner imala je Portugalija u 4. minutu, Gereiro je dobro istrčao po levom boku na dubinsku loptu Danila, ali je njegov pokušaj da centrira bio zaustavljen. Posle udarca iz ugla Otavio je pokušao da uputi prvi opasan udarac sa distance, ali je to učinio loše. Očekivano, Portugalija je od starta dominira u posedu lopte, igrom je dirigovao Bernardo Silva koga je Fernando Santos pomerio u vezni red kako bi imao veći radijus kretanja.

Prva ozbiljnu situaciju u 10.minutu, naravno pred golom Gane. Bernardo Silva dodavanjem seče odbranu protivnika. Ipak, lopta je zamalo bila prebrza, Ronaldo nije stigao da je umiri i savlada Zigija. Novi korner i nova šansa Ronalda u 13. minutu. Centaršut Gereira sa leve strane, Salisu je zakasnio, a Ronaldov skok nije se završio golom.

Gana se sve vreme branila sa svih deset spoljnih igrača, gusto zbijenih između 16 i 35 metara. Portugalija se mučila da pronađe rešenje za ovakvu postavku. Istina, u 31. minutu Ronaldo pogađa mrežu, ali je glavni arbitar signalizirao faul doskorašnjeg napadača Mančester junajteda. I zaista jeste tako, videlo se da je Ronaldo rukom odgurnuo Đikua u želji da se domogne lopte. Nije se mnogo ni bunio kada je Elfat pokazao da je lopta za Ganu.

Kako se prvo poluvreme bližilo kraju, bilo je sve neinteresantnije. Definitivno, ima istine u kritikama portugalske javnosti prema selektoru Fernandu Santosu i njegovoj filozofiji, da igra suviše oprezno i na minimalan rezultat… Bez obzira što ima praktično petoricu ofanzivno orijentisanih igrača, Portugalija bukvalno nije imala nikakvu ideju kako da probije bedem Gane. Generalno gledano, bilo je ovo jedno od najslabijih poluvremena viđenih do sada u Kataru.

Nešto novo, ipak, videlo se na startu drugog poluvremena, Gana se ohrabrila i krenula napred. Beležimo i šut Seidua, doduše ne u okvir gola, ali svakako je ovo ohrabrujući signal da će afrička selekcija konačno pokušati da uradi nešto više u napadu. Potvrda je stigla minut kasnije.  Kudus šutira sa dvadesetak metara, a lopta je protutnjala tik pored desne stative. Odlična polukontra “Crnih zvezda”. Ali, u 59. minutu fudbaler gane Seidu umalo da bude isključen posle nesportskog gesta. Zakačili su se Seidu i Feliks. Prvo je bio verbalni okršaj, onda su se malo pokoškali glavama. Seidu jeste bio malo agresivniji, a Feliks je pao na travu kao da ga je nokautirao, čak se žalio na povredu nosa. Nekoliko minuta je trajala rasprava, Seidu je sankcionisan, a postojala i opasnost da dobije i crveni karton. No, sudija mu je ovog puta progledao kroz prste.

A onda, u 63. minutu – penal za Portugaliju! Kristijano Ronald je pao posle navodnog kontakta sa Salisuom. Na snimku izgleda da Ronaldo nije imao kontakt sa loptom, kazneni udarac je zaista izgledao sumnjivo, ali nije se oglasio ni VAR, što je zaista više nego čudno. Očigledno je da Ronaldo i dalje ima veliki kredit kod sudija, a najbolji strelac Portugalije ovakav poklon nije propustio da realizuje, bio je precizan sa bele tačke i Portugalci su poveli – 1:0. Na taj način je ispisao i istoriju jer je postao strelac na pet različitih Mundijala.

Međutim, u 73. minutu pravda je zadovljena! Gana je izjednačila. Andre Aju trese mrežu Portugalaca. Jedna dubinska lopta bila je upućena Vilijamsu, ali je pokupio Kudus. Usledio je centaršut sa leve strane, Danilo se spetljao i pogrešio, a Aju bio  na pravom mestu – 1:1. Stadion 974 je eksplodirao!

Samo pet minuta kasnije Portugalci su ponovo poveli. Žoao Feliks vraća prednost Selesau! Bruno Fernandes šalje strašnu loptu na desni bok ka Feliksu, koji se potom odlično snalazi i bocka loptu preko Zigija u mrežu za 2:1. Kratko je trajala radost fudbalera Gane i njenih navijača. Taj gol priličn je šokirao “Crne zvezde”, koje su samo dva minuta kasnije i po treći put kapitulirale. Samo što je ušao na teren, Rafael Leao u 80. minutu postiže gol za 3:1 i definitivnu pobedu Portugalije. Dve asistencije Bruna Fernandesa bile su dovljne za slom selekcije Gane, za koju je od 76. minuta zaigrao i prvotimac Crvene zvezde Osman Bukari…

I upravo je Bukari zakuvao situaciju u samom finišu utakmice, jer je uspeo da glavom sa pet metara postigne gol i smanji prednost Portugalaca na 3:2 i produži nadu svojoj selekciji da možda ipak može do boda! Na ruku je Gani išao i devetominutni produžetak. Bika je to totalna ofanziva Gane, a u 98. minutu Bukari je iz daljine oprobao šut i bio zamalo neprecizan, pa su Portugalci mogli da odahnu, jer je to bila i poslednja prilika na meču.

BBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBBB


PORTUGALIJA – GANA 3:2 (0:0)

Strelci: 1:0 Ronaldo (iz penala) u 65, 1:1 A. Aju u 73, 2:1 Feliks u 78, 3:1 Leao u 80, 3:2 Bukari u 89. minutu

Stadion: 974

Sudija: Ismael Elfat (SAD)

Žuti kartoni: Fernandes, Danilo (Portugalija)Kudus, Parti, Seidu, Vilijams (Gana)

PORTUGALIJA: Kosta 6,5– Kanselo 6,5, Dijas 7, Pereira 6, Gereiro 7 – Neves 7 (od 77. Leao 7,5) – Otavio 6,5 (od 56. Karvaljo 7), B. Silva 7 (od 88. Palinja -), Fernandes 8, Žoao Feliks 7,5 (od 88. Žoao Mario -) – Ronaldo 7 (od 88. Ramos -)

GANA: Ati-Zigi 7 – Seidu 6,5 (od 66. Lampti 6), Amarti 6, Điku 6,5, Salisu 6,5 (od 90+2 Semenjo -), Baba 6 – Kudus 6,5 (od 76. Bukari 7), Samed 6,5 (od 90+2 Kereh), Parti, A. Aju 7 (od 77. Dž. Aju -) – Vilijams 6

Igrač utakmice:


GRUPA H, 1. kolo

Urugvaj – Južna Koreja 0:0

Portugalija – Gana 3:2 (0:0)

(Ronaldo pen 65, Feliks 78, Leao 80 – A. Aju 73, Bukari 89)

Standings provided by Sofascore

1 komentar

1 komentar

  1. Nagual

    24.11.2022. at 22:03

    Bukari je peti dokaz da je Fk CZ planetarni tim.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija MaxbetSport.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije MaxbetSport.rs.